Vizsgálják a túl drága SMS díjakat. Akár a bankszámlához kapcsolódóan is túl sokat fizethetünk.

Vizsgálják a túl drága SMS díjakat. Akár a bankszámlához kapcsolódóan is túl sokat fizethetünk.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-22
 

A GVH javaslatára az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) ágazati vizsgálatot indított az SMS-ek egységes árazási gyakorlatát kivizsgálandó. Érintettek lehetnek a banki SMS-k is: de mégis mennyit fizetünk ezekért az üzenetekért és lenne lehetőségünk ezeket a költségeket csökkenteni?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelzése alapján a hazai szolgáltatók egységes árazási gyakorlatot folytatnak az SMS végződtetések és a tömeges SMS szolgáltatások terén. Ezt támasztja alá, hogy a szolgáltatók árai közel azonosak és nemzetközi összehasonlításban igen magasak. Mindezek miatt az NMHH is vizsgálatot indít.

A tömeges SMS küldésre jó példa lehet a banki tranzakciókról küldött értesítések. Márpedig a drága díjakat valamilyen formában a bankok is áthárítják felénk, ezzel is emelve az MNB szerint amúgy is magas számlaköltségeket.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit is fizetünk a bankszámlánk SMS értesítéseiért?

SMS üzenetet sok mindenért kaphatunk, melyért a legtöbb bank esetében fizetnünk is kell. Számos pénzintézet esetében egyetlen értesítés 20-30 forintba is kerülhet. Márpedig havi 20 üzenettel számolva ez éves szinten már 5-7 ezer forint is kiadás is lehet.

Vannak olyan bankok, ahol az SMS értesítések ingyen vannak, ezen pénzintézeteknél azonban a legtöbb esetben más tételek díjain szedik be az üzenetek árát is. Éppen ezért nem feltétlenül kell az SMS díjakra fókuszálni, hanem a számla teljes havi költségét érdemes megvizsgálni. Szerencsére van már hazánkban két évig teljesen ingyenes bankszámla is.

Hogyan lehet spórolni a számlaértesítések költségén?

Nincs azonban az összes pénzintézetnél ingyenes csomag, éppen ezért érdemes az egyes bankszámlákat összehasonlítani: erre a célra tökéletes eszköz lehet a  Bankmonitor bankszámla kalkulátora.

Az értesítéseket nem csak SMS üzenetben lehet kérni

De az ingyenességnek is lehetnek feltételei. Például a CIB ECO Bankszámla esetében az egyik elvárás, hogy ne kérjünk SMS értesítést. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem is kaphatunk semmilyen üzenetet.

Az értesítés ugyanis egy fontos biztonsági eszköz lehet a számlánkhoz kapcsolódóan. Az üzenetekből értesülhetünk például arról, hogy valaki megpróbált visszaélni a számlákkal: például megkísérelt pénz felvenni a bankkártyánkkal. De jól jöhet az üzenet akkor is, ha a számlánkra egy nagyobb összeget várunk, értesítést ugyanis a jóváírásokról is kaphatunk.

Kérhetjük az értesítéseket akár push üzenetben is. Jellemzően ez a szolgáltatás olcsóbb az SMS értesítésnél, például a CIB ECO Bankszámla esetében az ilyen módon kapott üzenetek ingyenesek. Így nem kell lemondanunk a biztonságról sem a díjmentességért cserében.

Eldönthetjük miről is kérünk üzenetet

Nem minden banknál lehet push üzenetet kérni, azonban az SMS értesítések költségein is faraghatunk. Hiszen mi magunk dönthetjük el a legtöbb esetben, hogy miről is szeretnénk értesítést kapni.

  • Például megadhatjuk milyen típusú tranzakciók esetében szeretnénk SMS-t kapni. Van aki csak a terhelésekről szeretne üzenetet, mások csak a bankkártya használatról szeretnének értesítést. De lehet az előbbiek mellett akár a jóváírásokról is SMS-t kérni.
  • Meg lehet adni összeghatárt is, ebben az esetben csak az ezt elérő tranzakciók esetében kapunk üzenetet. Például lehet, hogy számunkra csak a nagyobb összegű megbízások a lényeges – például, mert sok pár száz forintos bankkártyás tranzakciónk van -, ebben az esetben megadhatunk egy összeghatárt, ekkor csak az ezt elérő megbízásainkról kapnánk értesítéseket.
  • Kérhetünk külön üzenetet az elutasított megbízásokról is. Ez például akkor jöhet jól, ha valaki ellopta a kártyánkat és megpróbálja használni. Mi akkor is értesülnénk a kísérletről, ha a tolvaj nem jutna hozzá a pénzünkhöz.

Számos különböző lehetősség van, mindenkinek érdemes a saját élethelyzetének megfelelően kiválasztani azt, hogy miről is szeretne üzenetet kapni. Az biztos azonban, hogy a szolgáltatás racionalizálásával is sokat spórolhatunk úgy, hogy a pénzünk is biztonságban tudhatjuk továbbra is.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés