Vonzó az állampapír, belendültek a magyarok

Vonzó az állampapír, belendültek a magyarok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-06-16
 

A magyar lakosságnál csak a belgák és a máltaiak vesznek ki nagyobb részt az államadósság finanszírozásából. Ebben óriási szerepe volt a kormány utóbbi években folytatott intenzív kampányának, ami kimondottan a lakossági állampapírok értékesítését célozta. A jelek egyelőre a magyar kormányt igazolják, bár azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az államadósság több mint fele még így is külföldi kézben van.

A magyar államadósság közel 12%-át a magyar lakosság finanszírozta már 2014 végén az Eurostat legfrissebb adatai alapján. Bár az államadósság több mint fele (54,5%) még ezzel együtt is külföldi kézben van (a fennmaradó 33,8% pedig belföldi pénzügyi szektornál van), ez európai szinten is kimagaslóan magas arány.

A jelek szerint sikeresek voltak tehát a kormány azon törekvései, amelyek a lakossági állampapírok értékesítésének felpörgetését célozták meg. Jelenleg ugyanis hazánknál már csak Máltán (36,2%) és Belgiumban (13,2%) nagyobb a lakosság részesedése az államadósság finanszírozásából.

Ez a törekvés viszont nem lehetett volna ilyen sikeres, ha a kínált állampapírok nem lennének valóban vonzóak. Ki lehet itt emelni például a változó kamatozású 3-5 éves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényt, illetve 4-6 éves Bónusz Magyar Államkötvényt, amelyek az egy évvel korábbi infláció, illetve a 12 hónapos DKJ átlagos hozama fölött fizetnek kamatprémiumot. Ennek értéke a PMÁK esetén akár 3,5% is lehet, az infláció várható megindulásával pedig még ennél is magasabb nominális kamatokat eredményezhet.

1

A kamatokon túl az állampapírok Államkincstárnál való megvásárlásánál ajánlott teljes állami tőke- és hozamgarancia is közrejátszhatott a kiemelkedő eredményekben. Ezt mutatja az MNB áprilisi statisztikája is, amiből kiderült, hogy míg az eddig egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő befektetési alapok iránti kereslet megcsappanni látszik az utóbbi időben, az állampapírok irányába továbbra is töretlen az érdeklődés.

Ha Téged is érdekel az állampapír, mint befektetési lehetőség, akkor olvasd el korábbi cikkünket is, amelyben azt mutattuk meg, hogy hogyan érdemes közülük választani.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés