Milyen célokra használható az NHP Hajrá?

Milyen célokra használható az NHP Hajrá?
Hirdetés
Hirdetés

MNB cikksorozat2020-06-02 Frissítve: 2020-06-12
 

Magyar Nemzeti Bank: most a bankok versenyeznek a vállalkozásokért.

Az NHP Hajrá konstrukció hitelei széleskörűen felhasználhatók: új beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, támogatás előfinanszírozására és már meglévő – kamattámogatással nem érintett – beruházási hitelek kiváltására is igényelhetjük, fix, maximum2,5 százalékos kamat mellett.

Összesen 1500 milliárd forintos keretösszeg kihelyezésével kívánja segíteni a hazai vállalkozásokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) konstrukció meghirdetésével. A vállalkozások 1 millió és 20 milliárd forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett, ami a futamidő végéig fix marad.

NHP Hajrá

A konstrukcióban kizárólag a kkv-król szóló törvényben előírt feltételeknek megfelelő, belföldi székhelyű vállalkozások vehetnek részt. Az NHP Hajrá keretében hitelt igényelni kizárólag a kereskedelmi bankoknál, valamint egyes pénzügyi vállalkozásoknál (pl. lízingcégek) lehetséges. Érdemes több hitelintézetnél is érdeklődnünk, hogy minél kedvezőbb feltételek mellett juthassunk finanszírozáshoz.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen célokra használható fel az NHP Hajrá?

1. Ingatlan vásárlására, fejlesztésére, felújítására

Lehetőség van a vállalkozás üzleti tevékenységét szolgáló ingatlanok (pl. irodák, telephelyek, raktárak, bemutatótermek) vásárlására vagy fejlesztésére, valamint a már tulajdonában álló vagy bérelt ingatlanok átalakítására, korszerűsítésére, bővítésére. Bérbeadási célú vásárlás vagy építés finanszírozására akkor van lehetőség, ha ez a vállalkozás üzleti tevékenysége.  Lakóingatlan, üdülő vásárlása, építése, korszerűsítése is finanszírozható, ha azt a kkv szállodaként/panzióként üzemelteti.

2. Gépek, berendezések, járművek vásárlására

Kölcsön és lízing formájában egyaránt lehetőség van a vállalkozás üzleti céljait, működését szolgáló használt vagy új munkagépek, termelőeszközök, mezőgazdasági gépek, személy- és teherszállító haszongépjárművek vásárlásának finanszírozására. Személygépkocsi vásárlásra csak olyan vállalkozások igényelhetnek NHP hitelt, amelyek fő tevékenysége személyszállítás (pl. taxi).

3. Forgóeszköz-finanszírozására

A munkahelyek és termelési kapacitások megtartása, valamint a vállalatok likviditásának biztosítása érdekében lehetőség van forgóeszközhitelek felvételére is. A forrás lényegében szabadon használható fel a vállalati működési költségeinek fedezésére. A kkv forgóeszközhiteleinek összege azonban nem haladhatja meg vevőkövetelés- és készletállományának, valamint éves bérköltségének összegét. Emellett előfinanszírozhatók EU-s támogatások is, legfeljebb hároméves futamidő mellett.

4. Hitelkiváltásra

A konstrukció keretében lehetőség van a legkésőbb 2020. március 31. napjáig megkötött forint vagy deviza alapú – nem NHP-ban felvett és állami kamattámogatással nem érintett – beruházási kölcsön vagy pénzügyi lízing kiváltására is. Kizárólag olyan célra felvett beruházási hitel (illetve beruházási hitelt kiváltó hitel) és pénzügyi lízing váltható ki a konstrukció keretében, amelyek összhangban vannak az új beruházási kölcsön céljára vonatkozóan meghatározott, a beruházás tárgyára és annak hasznosítására vonatkozó feltételekkel.

5. Cégfelvásárlás finanszírozására

Az NHP Hajrá arra is alkalmas, hogy 2020. január 1. előtt alapított vállalkozásban részesedést szerezzünk. Egy versenytárs, beszállító stb. felvásárlása segítséget jelenthet a méretgazdaságos működés eléréséhez vagy az ellátási lánc hatékonyabbá tételéhez.

MNB    

Hirdetés
Hirdetés