10 praktikus tipp befektetési alapokhoz

10 praktikus tipp befektetési alapokhoz
Hirdetés
Hirdetés

OTP Alapkezelő cikksorozat2019-12-18 Frissítve: 2023-11-08
 

A befektetési alapoknak fontos helye van egy befektetési portfólióban, ám a siker érdekében fontos néhány dologgal tisztában lennie annak, aki itt fialtatná pénze egy részét!

1. A legfontosabb: ne a múltbeli hozamok alapján dönts -> elsődleges szempontok a választáshoz: hosszú távon jó-e az alapkezelő teljesítménye (hogyan viszonyul az adott kategória átlagához), milyen méretű az alap (220 millió Ft-os vagyonnal rendelkező alap nem vehető komolyan, legyen pár milliárd forint legalább az alap vagyona), nem változott az adott alapot kezelő menedzser személye a közelmúltban. Hogy miért olyan fontos a portfólió menedzser személye egy alapnál, arról itt olvashatsz részletesen.

2. Tájékozódj! Olvasd el a kiemelt befektetői információkat: mibe fektet az alap, milyen kockázati szintet képvisel, mi a javasolt befektetési időtáv. Soha ne azért válassz egy befektetést, mert a legjobb barátod sokat keresett vele, hiszen ez csak egy múltra vonatkozó információ, a jövőről semmit nem mond el. Ha életed első befektetési alapjáról van szó, akkor a választás tétje még nagyobb. Ehhez itt adunk hasznos tippeket!

3. Ne dőlj be az optikai csalódásnak! Ennek egyik legtipikusabb esete, hogy egy kockázatos (pl. részvény) alap árfolyama egy tartósan kedvező időszakban csak emelkedik. „Túl kedvező” időszakban a kockázat – konkrétan a csökkenő árfolyam – nem biztos, hogy megjelenik, de attól ez még adott és jelen van. Érdemes lehet megvizsgálni, hogy az egyes alapok miként „viselkedtek” piaci sokkhelyzetben, mekkora veszteséget könyveltek el, illetve mennyi idő kellett a hozamok normalizálódásához.

4. Mérd fel a kockázatokat! Értsük meg és azonosuljunk azzal, hogy milyen kockázatot vállalunk (mennyi volt a jellemző árfolyamcsökkenés mértéke az elmúlt időszakokban) és mérjük fel, hogy ezt vállalni tudjuk-e. Fontos, hogy nem mindenki tud és képes azonos mértékű kockázatokat vállalni, ezért fontos előre tisztázni, hogy mit teszünk majd akkor, ha nem a terveink szerint alakulnak a dolgok.

5. Ne pánikolj! Vagyis ne vásároljunk / ne fektessünk be hirtelen felindulásból és ne szabaduljunk meg / ne adjunk el pánikban!

6. Mindig egyet lépjünk a befektetéseinkkel: ha eddig nem volt soha befektetési alapunk, akkor a meglévő megtakarításunk 25-30%-ánál többet ne tegyünk bele. És fontos persze az is, hogy elsőre ne a legkockázatosabb kategóriát válasszuk ki! A befektetési alapok kockázati szintjeiről itt tájékozódhatsz.

7. Likviditás! Nem lehet az összes megtakarításunk egy 7 éves ajánlott befektetési időtávval rendelkező alapban.

8. Aggódunk a forintgyengülés miatt? Lehet, hogy egy befektetési alap árfolyama forintban kerül kijelzésre, de ettől még rendelkezhet külföldi befektetésekkel, így a forint gyengülés még hozamot is termelhet számunkra.

9. Figyeljünk a költségekre: megvásárlás költsége, értékesítés költsége, az alapkezelő által felszámított díjak, az értékpapírszámla költsége. Tudnunk kell, hogy a legjobb alapok soha nem a legolcsóbbak, a megfelelő arányt kell keresnünk a minőség és a költség között!

Ne fizess adót, ha nem muszáj! Ha hosszú távon fektetsz be, élj a tartós befektetési számla lehetőségével (5 év után adómentes a hozam!). Ha nyugdíjcélra takarítasz meg, akkor élj a Nyugdíj Előtakarékossági Számla (NYESZ) előnyeivel!

Hirdetés
Hirdetés