Juss hozzá adómentesen befektetési alapod hozamához!

Juss hozzá adómentesen befektetési alapod hozamához!
Hirdetés
Hirdetés

OTP Alapkezelő cikksorozat2019-11-25
 

A befektetési alapokkal elérhető pénzügyi előnyt növelheted azzal, ha a befektetéseidet TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy a NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) keresztül kötöd meg. Az alábbiakban végigvesszük a legfontosabb tudnivalókat, valamint megmutatjuk, hogy mennyivel növelheted ezáltal a befektetési alapon elérhető hozamaidat.

A befektetési alapokkal elérhető hozamot csökkentik az adók, így ha lehetőség van rá, ennek összegét érdemes minimalizálni. Erre jelenthet megoldást az, ha TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) keresztül vásárolunk alapokat.

A TBSZ előnye akkor maximalizálható, ha legalább 5 éves befektetésben gondolkodunk, ugyanis az 1-3. évben az elért hozam 15%-os adóval vehető ki, a 4-5. évben 10%-ot kell fizetni, míg a 6. évtől adómentesen juthatunk hozzá a nyereséghez. Először a számla megnyitását követő 3. év végén van lehetőségünk úgy pénzt kivenni a számláról, hogy az ne szűnjön meg, illetve ne essünk el a befektetésen elért növekmény adómentességétől vagy adókedvezményétől

Fontos ugyanakkor, hogy a TBSZ esetében az első év úgynevezett gyűjtőév (nevezhetjük ezt 0. évnek is), vagyis ezt követően kell a pénznek legalább 5 évig a számlán parkolnia ahhoz, hogy adómentesen juthassunk hozzá. (Persze előfordulhat, hogy valaki például december 22-én nyit TBSZ számlát és vásárol befektetési jegyet, ebben az esetben pedig a 0. év alig pár napig tart csak.)

Érdemes megemlíteni, hogy bár a TBSZ-ra kizárólag a gyűjtőévben lehet befizetni, a gyűjtőévben vásárolt befektetési jegyeket a megtakarítási időszakon belül bármikor eladhatjuk, majd az összegből akár újakat vásárolhatunk, vagyis a Tartós Befektetési Számla maga nem köti meg ezt illetően a kezünket.

A NYESZ (Nyugdíj Előtarakékossági Számla) egy speciális értékpapír alapú, de tőkefedezeti alapon működő számlatípus. Ez azt jelenti, hogy a NYESZ számláról a számlatulajdonos értékpapírokat tud vásárolni és eladni, az előző év befizetései után pedig 20%, maximum 100 ezer Ft adókedvezmény jár. (Ha valaki 2020. január. 1. előtt megy nyugdíjba, akkor az adókedvezmény maximális összege 130 ezer Ft.) Fontos ugyanakkor, hogy a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezményeinek felső határai nem adódnak össze, így egy év során nem 380 ezer Ft, hanem csak 280 ezer Ft lehet az adókedvezmény teljes összege!

A NYESZ számla esetében ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a 2013. január 1-jét követően megkötött szerződések esetében a nyugdíjszolgáltatás csak akkor válik adómentessé, amennyiben a nyugdíj-előtakarékossági számlánkat a teljesítés évét megelőző 10. adóévben, vagy azt megelőzően nyitottuk meg. Az korábbi pénzkivétel jelentős költséggel jár: a már átutalt adókedvezmény összegét 20%-kal növelve kell visszafizetni.

A NYESZ tulajdonosoknak ugyanakkor lehetőségük van idő előtt TBSZ-re átvezetni az azon lévő pénzt és értékpapírt. Ebben az esetben az adójóváírást 20%-kal megnövelten kell visszafizetni, ám az értékpapírokkal elért hozam adómentessége továbbvihető, így a TBSZ-re történő átvezetést követő 5 év leteltével adómentesen lehet hozzájutni.

A példánkban látható, hogy 500 ezer Ft befektetés esetében 5 év alatt 25 ezer Ft pénzügyi előnyt jelent az, hogy TBSZ-en keresztül bonyolítjuk a dolgot, de 10 éves intervallumnál már csaknem 60 ezer Ft a kamatadón megspórolható összeg. Jól látszik ugyanakkor, hogy a NYESZ – ahol mi egyszeri 100 ezer Ft adójóváírással számoltunk – kizárólag 10 év után képes labdába rúgni, hiszen az idő előtti pénzfelvételt itt keményen büntetik.

Hirdetés
Hirdetés