Betöltés
loading

Mit kell tudni a „zöld” befektetési alapokról?

Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi a zöld/fenntartható befektetéseket. Nem véletlenül, hiszen egyre többen szeretnék csökkenteni ökológiai lábnyomukat az élet minden területén, így befektetéseikben is.

Mitől lesz zöld egy befektetési alap?

Minden befektetési alapnak van úgynevezett „befektetési politikája”, amiben az alap előre meghatározza, milyen jellegű befektetéseket fog vásárolni a működése során. A fenntarthatóságot szem előtt tartó alapok lényege, hogy csak olyan vállalatok által kibocsátott értékpapírokat tartanak, melyek tevékenységük során a környezettudatosságra fókuszálnak, mint például bizonyos megújuló energia termelő, közmű vagy mezőgazdasági érdekeltségű cégek.

Mennyire népszerűek a fenntarthatósági befektetések?

Az utóbbi években nagy slágernek számított az „ESG” szempontrendszer alkalmazása. Ez a rövidítés az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (vállalatirányítási) szavakból származik, és azt mutatja meg, hogy egy adott cég mennyire tartja szem előtt ezeket a társadalmilag érzékeny aspektusokat. Úgy is mondhatjuk, hogy a jó ESG-értékelésű cégek esetében az üzleti működés etikus módon történik. A világszintű ESG-befektetési állomány 2012. és 2020. között a háromszorosára nőtt (13 milliárd dollárról 40 milliárd dollárra), azaz a fenntarthatóság iránti érdeklődés egyre komolyabb méreteket ölt.

Hogyan teljesít ez az irányzat a hazai piacon?

A világban uralkodó trendek gyakran csak némi késéssel érik el Magyarországot. Nincs ez másképp az ESG-befektetésekkel sem: az irányzat népszerűsége nálunk még elmarad a világszerte tapasztalható mértéktől. Ennek ellenére vannak igazán ígéretes lehetőségek, melyek joggal nyerték el a befektetők bizalmát. Az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap például az elmúlt 5 évben 4-szer kapta meg a „Legjobb Globális Részvényalap” díjat a Privátbankár Klasszis  értékelésén. Ez érthető is, hiszen az Alap az elmúlt 5 évben 16,7%-os éves átlagos hozamot termelt a befektetőinek!

Milyen stratégiával lehetett ilyen hozamot elérni?

A környezettudatosság iránt elkötelezett befektetők általában hosszú távon gondolkodnak, így hajlandóak magasabb kockázatot is vállalni a referenciát meghaladó hozam reményében. Éppen ezért a megtakarításaik olyan cégek részvényeibe kerülnek, amelyek tevékenységükkel hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez. Az ilyen típusú befektetések esetében legalább 5-7 év az ajánlott időtáv. Cserébe a befektetők részesedhetnek abból a teljesítményből, amelyet a nemzetközi zöld cégek az évek során produkálnak.

Egy konkrét példa

Megmaradva az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap példájánál, az alapkezelő olyan zöld fókuszú vállalatokban vásárol részesedéseket, melyekben nagy fejlődési potenciált vélnek felfedezni. Ezek gyakran kevésbé ismert, kisebb árbevételű és profittermelő képességű cégeket is jelenthetnek, hiszen ez az irányzat alig egy évtizeddel ezelőtt kezdett igazán kibontakozni. Mivel az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap egy tematikus részvényalap, amely a megújuló energia, fenntartható víz- és hulladékgazdálkodás, valamint a zöld élelmiszertermelés szektorokra koncentrál, hozama jelentősen eltérhet a jobban diverzifikált portfóliók teljesítményétől. Az elmúlt években ez az eltérés pozitív irányú volt, amivel az alap nagy mértékben kiérdemelte a befektetők bizalmát. Jelenleg több mint 15 milliárd forintot tesz ki az OTP Klímaváltozás Alap nettó eszközértéke.

Hogyan bírják a válságot a zöld befektetések?

A járvány által okozott tőzsdei zuhanások idején gyakran lehetett azt tapasztalni, hogy a zöld befektetések mérsékeltebb árfolyamesést szenvedtek el, mint a piaci kínálat többi szereplője. Ezekbe az alapokba ugyanis jellemzően defenzív, a piaci ciklusokra kevésbé érzékeny vállalatok részvényei kerülnek, amelyek a válságok idején is képesek eredményt termelni, hiszen energiára, vízre, élelmiszerekre ilyenkor is van kereslet. Részben ennek is köszönhető, hogy az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap ez év eleje óta már több mint 20%-os árfolyamnövekedést tudott produkálni.

Kinek ajánlott a fenntarthatósági befektetések kategóriája?

Habár az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap az elmúlt években nagyon jó befektetésnek bizonyult, a múltbeli hozamok sosem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Az elmúlt években látott trend alapján ugyan valószínűsíthető, hogy a zöld befektetések a jövőben is egyre kedveltebb alternatívát fognak jelenteni, de a magas hozamért mindig magasabb kockázatot is kell vállalni. Mivel erre már nem minden befektető hajlandó, ezért a zöld vállalatok részvényei vagy a zöld alapok csak azoknak ajánlott befektetések, akik a tőkéjüket hosszabb időre is tudják nélkülözni.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön az OTP Banknál? Mutatjuk a havi törlesztőket

Megmutatjuk, mekkora havi törlesztőkre számíthatunk akkor, ha Magyarország legnagyobb bankjánál, az OTP-nél veszünk fel személyi kölcsönt. A személyi kölcsönöket a szabad felhasználás és a gyors ügyintézés teszi igazán vonzóvá, emellett...

dollár

Hogyan válasszam ki életem első befektetési alapját?

Előző cikkünkben arra a kérdésre kerestük a választ, hogy miként keresheted meg kezdő befektetőként életed első alapkezelőjét, akire jó esetben hosszú távon is rábízhatod befektetni való pénzeszközeid. Most az első...

Blogajánló
  • alapblog Joe Biden „német kiadásban”: Armin Laschet

    A meghatározó német kormánypárt új elnöke amolyan személyi garanciája annak, hogy folytatódjék a Merkel-korszak. Németország – földrajzi, geopolitikai, politikai, világgazdasági és pénzügyi értelemben egyaránt– maga...

  • KonyhaKontrolling Lesz még Föld a gyerekeinknek?

    Sokszor találkozom azzal az állásponttal, hogy elértük a föld teljesítőképességének határát, innentől kezdve csak rosszabb, sötétebb és szomorúbb jövő vár ránk. Mégis, amikor körbenézek, azt látom, hogy pár kivételtől eltekintve a világ egyre jobb hely. Jogos az ún. klímaszorongás, vagy nincs mitől félni? Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről Tovább olvasom "Lesz még Föld a gyerekeinknek?" →