OTP Bank - lakáshitel kalkulátor

Intézd OTP lakáshiteled digitális előminősítéssel!
Ft
év
Ft
Ft

A CSOK Plusz igénylésénél fontos a gyermekek számának megadása!

Részletes lakáshitel kalkulátor
*Amennyiben a hitel futamideje nem hosszabb mint a kamatperiódusa, akkor a végig fix– kockázatmentes kategóriába soroljuk.
Ft
Ft
Ft
Kamatperiódus
*Amennyiben a hitel futamideje nem hosszabb mint a kamatperiódusa, akkor a végig fix– kockázatmentes kategóriába soroljuk.
Ingatlan adatai
Család adatai
Hitelek és megtakarítások
Ft
Ft
Ft
Vállalt feltételek
CSOK és egyéb beállítások

Az OTP Bank Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Csoport tagja. Az OTP Csoport Kelet-Közép-Európa egyik meghatározó bankcsoportja:

 • 11 országban van jelen a bankcsoport.
 • Több mint 1400 bankfiók érhető el a régióban.
 • Nagyságrendileg 4600 bankautomata (ATM) áll az ügyfelek rendelkezésére.

Természetesen az OTP Banknál jelzáloghitelt is igényelhetsz, melyből számos célodat megvalósíthatod legyen szó lakásvásárlásról, felújításról, vagy épp meglévő kölcsönök kiváltásáról.

Hogyan válasszak lakáshitelt?

A lakáshitel az egyik legbonyolultabb kölcsön, segítünk megtalálni a számodra legkedvezőbb hitelajánlatot.

Tudj meg többet

Hogyan igényelhetek lakáshitelt?

Megtudhatod a hiteligénylés folyamatát: a megfelelő lépéseket követve gyorsabban kaphatod meg a hitelösszeget.

Tudj meg többet

Így kaphatod meg a lakáshitelt

Kalkuláció

Versenyeztesd meg a bankok ajánlatait, és válaszd ki a számodra legkedvezőbbet.

Érdeklődés

Add le érdeklődésed a választott lakáshitelre, és szakértőnk visszahív.

Ügyintézés

Ha kiválasztottad a számodra megfelelő bankot, segítünk az ügyintézésben is.

Szerződéskötés

A szerződést minden esetben szakértőnk segítségével és az általad kiválasztott bankkal kötöd.

Gyakori kérdések az OTP Bank által kínált lakáshitelekről

Mekkora összegű lakáshitelt igényelhetek?

Az OTP Banknál a lakáscélra és hitelkiváltási célra igényelt jelzáloghitel összege 500 ezer forint és 130 millió forint között lehet. Vagyis kifejezetten nagy összegű kölcsönt is kaphatsz az OTP Banktól ingatlancélod megvalósításához.

Szabad felhasználású jelzáloghitelt 500 ezer forint és 50 millió forint közötti összegben igényelhetsz.

Milyen futamidőre igényelhetek jelzáloghitelt az OTP Banknál?

A lakáscélú jelzáloghitelek futamideje 6 és 30 év között lehet.
A hitelkiváltás céljából igényelt jelzáloghitel esetében a futamidő 11 és 30 év között lehet.
Szabad célra igényelt kölcsön esetében pedig a hitel futamideje 11 és 25 év között lehet.

A futamidő nagyon lényeges, hiszen hosszabb futamidő mellett a havi törlesztőrészlet is alacsonyabb lehet. Ugyanakkor a hosszabb futamidőnek hátránya is van: tovább használod a bank pénzét, ezáltal a teljes visszafizetendő összeg is nagyobb lesz.

Milyen kamatperiódus mellett igényelhetek lakáshitelt?

A kamatfixálás, a kamatperiódus hossza nagyon is lényeges kérdés, ez határozza meg azt, hogy kölcsönöd kamatát a bank milyen gyakran módosíthatja. Minél hosszabb a kamatfixálás ideje, annál biztonságosabb a hitel, hiszen a kamatot a bank ritkábban változtathatja meg a futamidő alatt.

Az OTP Banknál jelenleg kizárólag futamidő végéig fix kamatozás mellett igényelhetsz lakáshitelt. Ez a legbiztonságosabb konstrukció, hiszen a kamat az igénylést követően egyáltalán nem módosulhat. Lehetnek azonban ennek a megoldásnak hátrányai is: nem feltétlenül a végig fix kamat a legolcsóbb,a piaci kamatkörnyezet csökkenésekor a kölcsön kamata nem csökken.

Találni a piacon 3 hónapos, 6 hónapos, 12 hónapos, 3 éves, 5 éves, 10 éves, 15 éves kamatperiódus és végig fix kamatozás mellett is lakáskölcsönt. A többi bankjelzáloghitel ajánlatát itt tudod megnézni.

Milyen törlesztési módok közül választhatok?

A leggyakoribb a lakáshitelek esetében az egyenlő törlesztőrészlet (úgynevezett annuitásos törlesztőrészlet). Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt a havi fizetnivaló fix - legalábbis változatlan kamatszint mellett -, azon belül a tőkerész és kamatrész aránya változó. (A futamidő elején több kamatot kell fizetned, míg a lejárathoz közeledve egyre nagyobb ütemben csökkented a fennálló tőketartozásodat.)

Az OTP Banknál elérhető egy másik törlesztési mód is. Az OTP Évnyerő Lakáshiteleket választva az első 12 hónapban csökkentett törlesztőt kell fizetned. Ezen türelmi időszak alatt ugyanis csak kamatot kell rendezned a pénzintézet felé. Ennek a lehetőségnek van előnye és hátránya is.
A lakásvásárlást követően még sok extra kiadás merülhet fel, ezen időszakban jelenthet nagy előnyt a csökkentett törlesztőrészlet.
Ugyanakkor a türelmi időt követően a havi fizetnivaló valamelyest magasabb lesz, mint ha normál fizetési móddal igényelted volna a kölcsönt.

Milyen célra igényelhetek OTP lakáshitelt?

Számos különböző célra igényelhető ingatlanhitel az OTP Banknál:

 • Használt lakás, ház vásárlása
 • Új építésű lakás, ház vásárlása
 • Építési telek vásárlása
 • Új lakás, ház építése
 • Meglévő ingatlan felújítása, korszerűsítése
 • Meglévő lakás, ház bővítése
 • Hitelkiváltás (meglévő kölcsön lecserélése egy kedvezőbbre)
 • Szabad felhasználásra

A cél pontos meghatározása nagyon fontos, a hitelcél befolyásolhatja a kölcsön kamatát, a választható futamidőt és az igényelhető hitelösszeget is.

Milyen kamat mellett kaphatok lakáshitelt?

A kölcsön kamata függ a hitelösszeg nagyságától, a jövedelmed összegétől. Sőt egyes esetekben a Bankmonitor szakértői akár egyedi kedvezményt is kiharcolhatnak számodra.

A legjobb hitelajánlat felkutatásával több millió forintot spórolhatsz, éppen ezért érdemes összehasonlítani az egyes bankok kölcsöneit. Ehhez ideális eszköz lehet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora.

Milyen támogatások érhetők el az OTP Banknál?

Lakáscélod megvalósításához jelenleg nagy segítséget nyújthatnak a különböző lakástámogatások. Ezek közül az alábbiak érhetők el az OTP Banknál:

 • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), amely a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás.
 • A CSOK mellé igényelhető fix 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel.
 • A CSOK emelt összegű, preferált kistelepüléseken elérhető fajtája a Falusi CSOK is igényelhető hazánk legnagyobb pénzintézeténél.
 • A Falusi CSOK mellé felvehető támogatott hitel is megtalálható az OTP Bank ajánlatai között.
 • Az új lakásokhoz kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is kihasználhatod, ha az OTP-t választod.
 • A Babaváró hitel ugyan nem lakáscélú támogatás, de sokan erre a célra fordítják a kapott összeget. Jó hír, hogy ez a támogatási forma is elérhető az OTP-nél.

Az egyes családtámogatások, lakástámogatások feltételeiről itt olvashatsz bővebben.

Milyen feltételekkel kaphatok lakáshitelt az OTP Banknál?

Számos feltételt szükséges teljesíteni a hiteligényléshez.

 1. Szükséges megfelelő munkaviszony. Alkalmazott esetében minimum 3 hónapos munkaviszonyt vár el a bank letöltött próbaidővel.
 2. Megfelelő jövedelemmel kell rendelkezni:
  • Minimum havi nettó 154 ezer forintos jövedelem szükséges. Természetesen nagyobb hitelösszeg, magasabb törlesztőrészlet esetén nem elégséges a minimum szintet teljesíteni. A bevállalható törlesztőrészletre vonatkozó szabályokról itt olvashatsz bővebben.
  • Külföldi jövedelem akkor fogadható el, ha az Ausztriából, Németországból, vagy Szlovákiából származik.
  • A nyugdíj is elfogadható jövedelemként. Ebben az esetben nem tölthetted be igényléskor a 75. életéved. Ha a hitel lejáratakor már betöltenéd a 75. életéved, akkor további biztosíték bevonását várja el a bank.
 3. Szükséges a kölcsön igényléséhez egy megfelelő ingatlanfedezet. Ez jellemzően az a lakás, vagy ház szokott lenni, amelyet megvásárolnál, építenél, felújítanál. De természetesen más ingatlan is elfogadható lehet.

Mi az az önerő?

Az önerő a lakáscélod megvalósításához minimálisan szükséges saját megtakarítást jelenti. Alapesetben ugyanis nem finanszírozhatod meg a célodat teljes egészében lakáshitelből.

Az OTP Bank minimálisan 20% önerőt vár el egy lakásvásárlásnál, építkezésnél. De egyes helyzetekben ennél magasabb önerőt is kérhet a pénzintézet.

Önerőnek minősülhetnek bizonyos esetekben a lakáscélú támogatások közül a CSOK és a Babaváró összege is. Arról itt olvashatsz, hogy mi minősülhet önerőnek.

Akár önerő nélkül is megveheted álmaid otthonát, ha okosan használod ki a lakástámogatásokat. Vagy, ha megfelelő értékű pótfedezetet is felajánlasz a jelzáloghitel mögé. Ez utóbbi esetben ugyanis a két ingatlan együttes értékének kell elbírnia a kért hitelösszeget.

Hogyan csökkenthető a törlesztőrészletem?

Az OTP bank lakáshiteleihez kapcsolódik egy úgynevezett “egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatás”. Ez azt jelenti, hogy a futamidő 121. hónapjától kezdődően egy alkalommal díjmentesen kérheted a kamatok módosítását.
Ehhez nem szükséges hitelkérelmi dokumentációt benyújtanod és nem jár szerződésmódosítási díjjal sem.
A lehetőséget akkor érdemes kihasználni, amikor a piaci kamatkörnyezet kedvező irányba mozdul, ugyanis az új kamat egy piaci mutató, a BIRS aktuális értékéhez van kötve.

Természetesen van lehetőség más módon is csökkenteni a törlesztőrészletet. Bármikor megnézheted, hogy milyen feltételekkel válthatod ki meglévő kölcsönödet az OTP Banknál, vagy más pénzintézetnél. A hitelkiváltás azonban gyakorlatilag egy új hiteligénylést jelent, az ehhez kapcsolódó folyamaton végig kell menni.

Hirdetés

Blogajánló

Hirdetés
Hirdetés