6 tisztázandó kérdés, ha Babaváró hitellel vennénk lakást

6 tisztázandó kérdés, ha Babaváró hitellel vennénk lakást
Hirdetés
Hirdetés

Otthonteremtési Kisokos2020-10-15
 

A Babaváró hitelt igénylő fiatal házasok háromnegyede részben vagy egészben valamilyen ingatlannal kapcsolatos célra, például lakásvásárlásra, felújításra vagy korszerűsítésre kívánja fordítani a támogatást az MNB adatai szerint. Bár a Babaváró alapvetően egy szabad felhasználású támogatott hitel, lakáscélú felhasználás esetén van pár dolog, amivel mindenképp tisztában kell lenniük a családoknak. Ezeket a tudnivalókat gyűjtöttük össze az alábbiakban.

1. Mire fordítható a Babaváró hitel?

A Babaváró egy szabad felhasználású támogatott hitel, ami induláskor kamatmentes, amennyiben pedig az igénylést követő 5 évben gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad, ráadásul a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek érkezésekor ismét meghosszabbodik három évvel a törlesztési moratórium, másrészt elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek érkezésekor a teljes fennálló adósságot törlik. Ezért, ha a feleség a Babaváró igénylésekor már állapotos, a következő két gyermek pedig a hitel szempontjából „optimális” időben érkezik, akkor előfordulhat, hogy a hitelből egyetlen forintot sem kell törlesztenie a családnak.

Hirdetés

Hirdetés

2. Babaváró, mint önerő egy lakáshitelhez

Bár a Babaváró hitel (más néven Babaváró támogatás) szabad felhasználású kölcsön, az MNB információi szerint az igénylők túlnyomó többsége valamilyen lakáscélra kívánja felhasználni az akár 10 millió forintos összeget egy részét, vagy egészét. A lakásvásárlás azért is népszerű hitelcél, mert a Babaváró akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez, bár azt tudni kell, hogy ekkor az összeg 25%-a hitelnek minősül. Ahhoz, hogy megértsük, mit is jelent ez pontosan, tudnunk kell, hogy a bankok legfeljebb a vételár 80%-át hitelezhetik meg egy ingatlan becsült forgalmi értékének, ám ez az arány településtől, banktól és az adott ingatlan típusától függően változik.

70%-kal számolva ez azt jelenti, hogy egy 40 millió Ft-os családi házat legfeljebb 28 millió Ft-ig hitelez a bank (ennyi ugyanis a 40 millió Ft 70%-a), vagyis 12 millió Ft-ot önerőként kell biztosítania a vevőnek. Mivel a Babaváró hitel összegének 25%-a hitelnek számít – 10 millió Ft Babavárónál –, az adott esetben már csak 25,5 millió Ft lakáshitelt kaphat a család (28 millió Ft hitel = 25,5 Ft lakáshitel + 2,5 millió Ft Babaváró), így további 4,5 millió Ft önerőre lesz még szükségük. A finanszírozás ebben az esetben így áll össze: 4,5 millió Ft önerő+10 millió Ft Babaváró hitel+25,5 millió Ft lakáshitel.

3. Kombinálható a Babaváró hitel és a csok támogatás?

A Babaváró hitel és a gyermekek után járó vissza nem térítendő csok (családi otthonteremtési kedvezmény) akár együtt is felhasználható lakásvásárláshoz vagy építéshez, meglévő gyermekekhez kapcsolódó igénylés esetén pedig ez utóbbit a legtöbb bank önerőként elfogadja egy lakáshitelnél. Meglévő gyermekekre igényelt csok támogatás esetén azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a Babaváró kedvezményei kizárólag az igénylés után született – vagy a 12 hetes magzati kort már betöltő – gyermekekre vonatkozik!

Éppen ezért ugyanazon gyermekekre csak abban az esetben érvényesíthető a csok jogosultság és a Babaváró támogatás része, ha az előbbit vállalt gyermekre vagy gyermekekre igényli egy házaspár.

A vissza nem térítendő csok támogatás összege függ a meglévő, vagy vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy újépítésű ingatlant vásárolnak belőle, vagy építkeznek. Használt ingatlan esetében egy gyermeknél 600 ezer Ft, két gyermeknél 1 430 000 Ft, míg három és négy gyermeknél 2,2 millió Ft illetve 2 750 000 Ft a támogatás összege. Újépítésű ingatlan vásárlása esetén 600 ezer Ft, 2,6 millió Ft illetve 10 millió Ft a vissza nem térítendő csok támogatás összege attól függően, hogy egy, kettő vagy három gyermek után igénylik azt.

4. A Babaváró hitelre is érvényesíthető a gyermek után járó hitelelengedés?

A 2019. július 1-jén vagy ezt követően született második gyermek után 1 millió Ft-tal csökkenthető a család meglévő jelzáloghitelének tőketartozása, míg a harmadik gyermek érkezését követően 4 millió Ft-ot írnak jóvá. Ez jelentős pénzügyi előny, hiszen a 4 millió Ft tőketartozás elengedése – ha végig fix a kamat és 10 év van még hátra a futamidőből – összességében csaknem 5 millió Ft megtakarítást jelent amiatt, hogy nem kell megfizetni rá a hitelkamatot. Ráadásul, ha egy család háromnál több gyermeket vállal, akkor minden új poronty után további 1-1 millió Ft-tal csökken a meglévő jelzáloghitel tőketartozása.

Igen ám, de hiába lakáscélra használja fel egy pár a Babaváró támogatást, az mégis csak egy szabad felhasználású konstrukció, így a tartozáscsökkentés erre nem érvényesíthető. Amennyiben viszont a család a Babaváró mellé csok-hitelt vagy piaci lakáshitelt is felvesz, akkor a tőketartozás lefaragható lesz. Éppen ezért nagyon fontos az okos pénzügyi tervezés annak érdekében, hogy a család a lehető legtöbb kedvezményt legyen képes kihasználni.

5. Kaphatunk Babavárót, ha egy ideig munkanélküliek voltunk?

Az otthonteremtési támogatások mindegyikénél elvárnak valamennyi folyamatos TB jogviszonyt, hogy pontosan mennyit, az több mindentől függ. Babaváró hitelnél minimálisan 3 év folyamatos TB jogviszony megléte a feltétel legalább az egyik igénylő részéről. (A közmunka maximum 1 évvel számít bele, a külföldi TB jogviszonyt pedig egyáltalán nem veszik figyelembe a 3 év utolsó 180 napjára érvényes TB jogviszony igazolásakor.)

Mivel a TB jogviszony jogosultság egyik megszerzésének egyik módja az, hogy munkaviszonyunk legyen, ezért egy esetleges munkanélküliség megszakítást jelent a jogviszonyban. Szerencsére a folyamatosság azt jelenti, hogy az adott támogatáshoz elvárt időszakon belül nem lehet összességében 30 napot meghaladó szünet, vagyis nem gond az egyszer 30 nap, de akár tízszer 3 nap sem.

Könnyítés az is, hogy az arra jogosult munkanélkülieknek járó álláskeresési járadék időszaka – ez max. 90 nap lehet – ugyancsak TB jogviszonynak minősül, így nem számít bele az előbb említett 30 napba.

6. Vásárolhatunk nyaralót Babaváró hitelből?

A nyaralók sokszor otthonként szolgálnak, hiszen vannak közöttük a családi házakkal azonos komfortot kínáló épületek is, ám hiába a látszat, lakáshitelnél vagy csok-nál a földhivatali besorolás számít. A Babaváró azonban – ahogy azt már többször megírtuk – szabad felhasználású hitel, így akár nyaralót vásárolhat belőle a család, ám azzal tisztában kell lennünk, hogy mellé csok támogatást és csok-hitelt nem igényelhetünk, itt ugyanis feltétel a lakóingatlan státusz. A bankok egy részénél a lakáshitel fordítható nyaralóvásárlásra, ám a gyakorlat ezt illetően meglehetősen eltérő, így a forgalmi értékhez képesti hitelezhetőségben is nagy különbségek lehetnek.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés