Szeretsz veszélyesen élni? Akkor ez a szolgáltatás neked szól!

Szeretsz veszélyesen élni? Akkor ez a szolgáltatás neked szól!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-07-22
 

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy balesetből eredő sérülés, vagy neadjisten tragédia esetén egy baleseti kiegészítő biztosítás mennyire nagy segítséget jelenthet a családnak.

Amit mindenki ismer: az egyszerű kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás az egyik legegyszerűbb biztosítási típus. A biztosított személy halála esetén függetlenül attól, hogy a haláleset milyen okból (pl. betegség vagy baleset) következett be, a biztosító kifizeti a vállalt biztosítási összeget. Ezt úgy nevezzük, hogy „bármely okú” haláleseti szolgáltatás.

Egy ilyen biztosítás teljeskörű védelmet, anyagi biztonságot jelent a családodnak, szeretteidnek, akikről gondoskodni szeretnél, ráadásul éppen akkor, amikor te magad ezt már nem tudnád megtenni.

Mire jók a kiegészítő szolgáltatások?

Azt már kevesebben tudják, hogy a szimpla kockázati életbiztosítások mellé olyan kiegészítők is elérhetők, melyek úgynevezett „életben léti” szolgáltatásokat is tartalmaznak. Ezek révén nem csak a családod anyagi védelméről tudsz gondoskodni, hanem akár saját magadról is.

Kiegészítő biztosításokból nagyon sokfélét találhatsz a biztosítási piacon: ezeket élet-, baleset- és egészégbiztosítási kategóriákba sorolhatjuk. Ilyen például a kritikus betegségekre szóló biztosítási védelem, melynek lényege, hogy a biztosító már egy életet veszélyeztető betegség diagnosztizálása esetén kifizeti a biztosítási összeget, tehát a pénz a gyógyításra, rehabilitációra fordítható, és ezzel nagymértékben csökkenhet az esélye annak, hogy a betegség végzetessé válik.

Hirdetés

Hirdetés

Mikor fizet egy baleseti biztosítás?

Egy balesetbiztosítás csak valamilyen baleset bekövetkezésekor nyújt szolgáltatást, azaz a legváratlanabb helyzetekben nyújt anyagi segítséget. Ügyfeleink sokszor mondják, hogy nekik már van biztosításuk, amelyről gyakran kiderül, hogy a meglévő biztosítás „csak” balesetbiztosítás. Ez persze önmagában nem baj, csak nem nyújt teljeskörű védelmet. Betegségek esetén például semmilyent. Pedig betegségek sokkal gyakrabban előfordulnak, mint balesetek.

Fontos tudni, hogy ha a kockázati életbiztosításod mellé vásárolsz baleseti haláleseti kiegészítőt, akkor baleset esetén a biztosító mindkét szolgáltatást kifizeti.

Nézzünk egy példát! Egy kockázati életbiztosítás biztosítási összege 10 millió forint, ami azt jelenti, hogy baleset és betegség következtében bekövetkező halálesetkor is fizet. Ehhez tegyünk hozzá egy baleseti haláleseti kiegészítőt, amelynek a biztosítási összege szintén 10 millió forint. Ez a kiegészítő csak baleset esetén bekövetkező halálesetkor fizet. Az alap és kiegészítő biztosítás együtt a betegségből bekövetkező halálesetkor 10 millió forintot, balesetből bekövetkező tragédia esetén viszont 20 millió forintot fizet.

Meglepődnél: a biztosítás díja nem fog az egekbe szökni!

Sokan azt hihetik, hogy a dupla akkora térítés nagyon megdrágítja a biztosítás díját. Az igazság azonban az, hogy a baleseti kiegészítők kifejezetten olcsók! Hogy miért? Azért, mert balesetek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint betegségek, így a sokkal kisebb a viselendő kockázat a biztosító számára.

A KSH 2022-es adatai szerint a motoros járműbalesetek 0,5 százalékot tettek ki az összes halálozáshoz viszonyítva. De ha a KSH más forrásaiból ehhez a számhoz hozzátesszük a halálos munkahelyi, otthoni balesetekben és tűzesetekben elhunytak számát, ami 1791 fő volt 2022-ben, akkor is az összes baleset száma 1,8 százalékot tesz ki, míg a leggyakrabban előforduló súlyos betegségek 60 százalékot (COVID19 nélkül).

Egy biztosítási termék árát alapvetően az határozza meg, hogy a szerződésben vállalt kockázat – jelen esetben a baleset – milyen gyakran fordul elő. Ha az előfordulás gyakori, akkor a biztosítónak gyakran kell szolgáltatnia, sok pénzt kell kifizetnie, vagyis több pénzt is kell beszednie díjak formájában.

Ha az adott kockázat alacsony, akkor kevesebb pénzből is ki tudja fizetni a szolgáltatási összegeket, vagyis a díj is alacsonyabb lesz. A balesetbiztosításoknál az utóbbi a helyzet: ritkán fordul elő, ezért a díja alacsony. Viszont azért fontos számodra egy ilyen védelem, mert egy baleset váratlansága és hirtelensége miatt anyagilag nem lehet felkészülni egy ilyen tragédiára.

Az alábbi ábra egy 30 és egy 40 éves biztosított díjait mutatja. A biztosítási összeg minden biztosítástípus esetében 5 millió forint. A baleseti halálesetre szóló védelem az életbiztosítási díj 32, illetve 18 százaléka, míg a baleseti rokkantságé 11 és 6 százalék. A kritikus betegségekre szóló biztosítás díja nagyjából a háromszorosa a halálesetiének. Vegyük azt is figyelembe, hogy itt nemcsak a vezető halálokok miatti gyakoriság az oka a magas díjnak, hanem az is, hogy a biztosítás már a diagnosztizáláskor fizet, ami még gyakrabban fordul elő, mit az ebből fakadó haláleset.

Ötlet
A Bankmonitor kalkulátorának segítségével egyszerűen kiszámolhatod te is, hogy mennyibe kerülne számodra az életbiztosítási védelem és a hozzá kapcsolódó baleseti és egészségbiztosítási kiegészítőkkel együtt.
Bankmonitor
Kiszámoljuk mennyibe kerül
a családod védelme

Milyen kockázatokra
szeretnél megoldást?
Bankmonitor
év
Ft
Már csak

egy lépés
van hátra!
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Pontosan milyen védelmet kapsz ezen összegért? Hogyan működik?
  • Milyen esetben kapod meg a kifizetést a biztosítótól?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

A kockázati életbiztosítás és a kiegészítők baleset és betegségek esetén is biztosítási védelmet nyújtanak.

Fontos
A balesetbiztosítások csak balesetek esetén térítenek. Ha olyan biztosítást szeretnél, amely teljeskörű védelmet biztosít, akkor bármely okú szolgáltatásokat keress, ezek baleseti és betegségi okok esetén is térítenek.

A balesetbiztosítási védelem abban az időszakban fontos, amikor még fiatal vagy és aktív életet élsz. A gyakori vagy súlyosabb betegségek még távol vannak tőled, viszont a mindennapi életed tele van munkával, utazással, pörgéssel. Nem vagy még túlságosan megfontolt, nem tudsz figyelni mindenre. Könnyebben előfordulhat egy baleset, mert nagy fordulatszámon élsz.

A biztosítási feltételek nem túl olvasmányosak, de nagyon fontos, hogy elolvasd őket és még a szerződéskötés előtt meggyőződj arról, hogy a biztosításod olyan védelmet nyújt a családod és a magad számára, amilyet szeretnél.

A Bankmonitor szakértői segítenek értelmezni a biztosítási szerződések feltételeit, hogy megtaláld a megfelelő biztosítási konstrukciót a piaci kínálatban. Egy kockázati életbiztosítás a szükséges kiegészítőkkel teljeskörű védelmet jelenthet.

Hirdetés
Hirdetés