Az egyik nyugdíjpénztár az összes többit lekörözi – és nem találnád ki, hogy melyik az!

Az egyik nyugdíjpénztár az összes többit lekörözi – és nem találnád ki, hogy melyik az!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-09-20
 

Az egyik hazai nyugdíjpénztár az összes versenytársát lepipálja – legalábbis abban a versenyben, hogy átlagosan mennyi pénzt tartanak a számláikon a megtakarítók. De vajon melyik pénztár vezeti a sort, és jellemzően mennyi pénz lapul a nyugdíjra gyűjtők zsebében? Olvass tovább, és megtudhatod!

Megérkeztek a legfrissebb adatok az önkéntes nyugdíjpénztárak helyzetéről. A Bankmonitor most kiszámolta, hogy átlagosan mennyi pénz van a megtakarítók számláin a különböző pénztáraknál. Sőt, azt is kiderítjük, hogy reálisan mennyi idő alatt lehet szert tenni 5 millió forint megtakarításra.

Végre egy jó hír: csúcson a nyugdíjpénztári megtakarítások

A nyugdíjhelyzetről szóló híradások a legtöbb esetben pesszimista hangot ütnek meg, és nem is alaptalanul. Ebben a környezetben igazán felpezsdítő valami jó hírt is olvasni: tavaly év végén rekordmagasra, 1960 milliárd forintra emelkedtek az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások. A növekedéshez természetesen mind a befektetési hozamok, mind az új befizetések jelentősen hozzájárultak.

Kevésbé boldogító tény, hogy a megtakarítók száma – a megszokott trend szerint – enyhén csordogál lefelé: 2023. év végén éppenséggel 1,07 millió fő rendelkezett nyugdíjpénztári tagsággal. Ha a fenti vagyontömeget elosztjuk ezzel a létszámmal, akkor megkapjuk, hogy a pénztártagok fejenként átlagosan 1,83 millió forintos számlaértékkel rendelkeztek.

Hirdetés

Hirdetés

Melyik pénztárnál van a legtöbb pénzük a megtakarítóknak?

A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából azt is megtudhattuk, hogy melyik pénztárnál „hogyan áll a szénájuk” a megtakarítóknak, azaz hol mennyi az egy főre jutó számlaegyenleg. Az alábbi ábrán mutatjuk, hogy a 2023. év végi helyzet szerint mennyi pénzzel rendelkeztek az egyes pénztárak tagjai.

Az egy főre jutó átlagos megtakarítás az önkéntes nyugdíjpénztári tagok körében

Látható, hogy az egyes pénztárak jellemzően hasonló értékeket produkálnak, de az első helyen álló Pannónia Nyugdíjpénztárnál kimagasló eredményt kaptunk, itt átlagosan 4,4 millió forintot tartanak a számlájukon a megtakarítók. Az ezüst- és bronzérmeket a Budapest és az MBH Gondoskodás vitték el, ahol átlagosan 2,3 millió forint megtakarítás jutott egy pénztártagra.

Tavaly átlagosan 347 ezer forinttal gazdagodtak a tagok

A 2022. és 2023. év végi adatok összevetésével azt is könnyedén megállapíthatjuk, hogy melyik pénztárnál „gazdagodtak” a legjobban a megtakarítók: ehhez az átlagegyenleg éves növekedését érdemes néznünk. Mint minden befektetésnél, úgy a nyugdíjpénztáraknál is igaz, hogy a vagyon növekedése részben az új befizetéseknek, részben a befektetési hozamoknak köszönhető. De itt egy további tényezőként az állami támogatás is megjelenik, ugyanis az előző évi befizetésekre adóvisszatérítést lehet igénybe venni.

2023-ban rendkívül jól hoztak a nyugdíjpénztári portfóliók: gyakran 10% feletti hozamot tehettek zsebre a megtakarítók, de nem volt ritka a 20%-os hozam sem. Ennek következtében – valamint az új befizetések és állami támogatások révén – egy év alatt kb. 347 ezer forinttal nőtt az átlagos számlaegyenleg. Persze az egyes pénztárak között ebben a tekintetben is nagy különbségek mutatkoztak.

Az átlagos megtakarítás növekedése az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 2022. év vége és 2023. év vége között

A vagyonnövekedés terén is a Pannónia Nyugdíjpénztár vitte a prímet, itt egy év alatt 808 ezer forinttal nőtt a megtakarítók átlagos egyenlege! A második helyezést a Honvéd szerezte meg 499 ezer forintos éves növekedéssel, míg a harmadik helyre az Életút futott be 472 ezer forinttal.

Mennyi idő alatt tud összejönni 5 millió forint megtakarítás?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy reálisan mennyi ideig tarthat eljutni az 5 millió forintos megtakarításig, amennyiben valaki most kezdené az öngondoskodást. (Ez az összeg a mostani helyzetben messze átlag feletti eredményt jelentene, hiszen a 2023. év végi átlagvagyon ennek az összegnek alig a harmadára rúgott.)

Tegyük fel, hogy a befektetés minden évben 7%-os hozamot tud termelni, továbbá a 20%-os állami támogatást is zsebre teheti a megtakarító.

5 millió forint megtakarítás eléréséhez szükséges időtartam a Bankmonitor számításai szerint:

  • havonta 20 ezer forint befizetéssel: 11,2 év
  • havonta 30 ezer forint befizetéssel: 8,3 év
  • havonta 50 ezer forint befizetéssel: 5,5 év
  • havonta 100 ezer forint befizetéssel: 3,0 év.

Aki tehát képes havonta 100 ezer forintot félretenni egy államilag támogatott megtakarítási számlán, és valóban elér évente 7% hozamot, ő várhatóan 3 éven belül átlépi az 5 millió forintos egyenleget. De kisebb összegekből is megvalósítható ugyanez, csupán türelmesebbnek kell lenni: havi 20 ezer forint befizetése esetén 11 év leforgása alatt teljesülhet a cél.

Ötlet
Tudtad, hogy egy nyugdíjmegtakarítást már havi 10-20 ezer forintból is elindíthatsz? Üsd be a kalkulátorba, hogy mennyit tudnál félretenni, és tudd meg, milyen eredményekre számíthatsz!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés