9,4%-kal emelkedtek a reálbérek, de borzasztóan nagy különbségek vannak megyék közt

9,4%-kal emelkedtek a reálbérek, de borzasztóan nagy különbségek vannak megyék közt
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-22
 

Megjelentek az augusztusi kereseti adatok, borzasztóan nagyok a különbségek Magyarország egyes megyéi között.

A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétette a 2024 augusztusi átlag- és mediánbérekre vonatkozó adatokat. Eszerint augusztusban a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagfizetése 628 800 forint volt, míg a kedvezményekkel számolt nettó átlagkereset elérte a 433 100 forintot. A rendszeres bruttó átlagbér 13,8%-kal magasabb lett, mint az előző év azonos időszakában, a nettó reálkereset pedig 9,4%-kal nőtt tavaly augusztushoz képest.

A bruttó mediánkereset 520 ezer forint, míg a nettó mediánbér 360 100 forintot tett ki. Az év első nyolc hónapjának, tehát január és augusztus közötti átlagbére 635 ezer forintra rúgott.

A nemzetgazdaságban augusztus hónapban az energiaiparban, az információs és kommunikációban, illetve a pénzügyi szolgáltatásokban dolgozók kerestek a legjobban. Az említett három ágazatban dolgozók bruttó átlagfizetése meghaladja a 980 ezer forintot, az energiaiparban dolgozók bére 1 019 600 forintra rúg.

Hirdetés

Hirdetés

Jelentős különbségek az országon belül

Az átlagbérek esetében nagy különbségek vannak az ország különböző részei között. Az alábbi ábra Magyarország megyéiben mutatja a nettó átlagkereseteket teljes munkaidőben történő foglalkoztatás mellett. Az ország legmagasabb átlagfizetéssel rendelkező területe Budapest, közte és a legalacsonyabb bérekkel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye között majdnem 200 ezer forintos különbség van. Vagyis a budapestiek 62%-kal többet keresnek, mint az ország legkeletibb megyéjében élők.

Később ennél is kevesebből kell majd kijönni, de tehetsz még ellene!

A Bankmonitor nyugdíjkalkulátora alapján egy budapestinek 290 800 forint lesz ilyen átlagbérekkel a nyugdíja, míg egy szabolcsi átlagbért keresőnek 188 400 forint. A kalkulációban egy középfokú végzettséggel és érettségivel rendelkező 40 évessel számoltunk, életkor és iskolai végzettség függvényében merőben más eredmények is kijöhetnek, de az biztos, hogy az alacsonyabb fizetés alacsonyabb nyugdíjhoz fog vezetni. Éppen ezért érdemes a nyugdíjas korunkra megtakarítani, hogy ne kelljen az életszínvonalunkból sokat visszaadni.

Ennek az előtakarékoskodásnak lehet a módja a mostanában sokat emlegetett önkéntes nyugdíjpénztár, de lehet nyugdíjbiztosítás vagy akár NYESZ is, a lényeg, hogy anyagilag felkészülten vágjunk neki a nyugdíjas éveknek, hogy azokat kényelmesen élhessük meg és ne kelljen pénzszűke miatt nyomorognunk, ahogyan arra sok polgártársunk kénytelen. Ebben a cikkünkben részletesen összehasonlítottuk a lehetőségeket.

 
Mennyi nyugdíjad lesz?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
Várható havi
nyugdíjad
0 Ft
-tal kevesebb, mint a
jelenlegi jövedelmed
A részletes eredményeidet emailben fogjuk elküldeni számodra!
Szeretnéd megtudni:
  • Hogy tudod pótolni a kieső összeget?
  • Hogy milyen nyugdíj előtakarékossági megoldás a legkedvezőbb számodra?
  • Hogy az állam mennyivel járulhat hozzá a megtakarításaidhoz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet emailben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés