Banki átutalás
Hirdetés
Hirdetés

2012-09-06
 

Banki átutalásnak nevezzük azt, ha egy bankszámláról eljuttatjuk egy másik banknál lévő számlára a pénzt. (Bankon belüli átutalást átvezetésnek hívjuk.)

Ez egy megbízás formájában történik, a megbízást pedig kiadhatjuk személyesen bankfiókban, telefonon vagy akár interneten keresztül is. A legdrágább többnyire a személyes és a legolcsóbb az internetes megbízás – ebben a sorrendben kerül kevesebb pénzbe a bank számára is az ügyintézés.Nagy különbséget jelent az átutalás költségeiben, hogy ha bankon belülre utalunk (ugyanannál a banknál lévő másik számlára) vagy ha bankon kívülre (másik banknál vezetett másik számlára). Az első opció minden esetben olcsóbb, hiszen itt a bank saját rendszerében tartja a pénzt és a transzfert lebonyolító Giro rendszernek sem kell fizetnie az utalásért.

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy melyik banknál a legalacsonyabb az utalási költség.

A banki átutalások rendszere 2012. július 1-jén változott, e szerint a banki zárást megelőzően kiadott átutalásokat naponta négy alkalommal teljesíti a bank. Érdemes viszont észben tartani, hogy ez csak a telefonon és interneten kiadott megbízásoknál kötelező érvényű, a személyesen kiadott megbízások előfordulhat, hogy csak másnap kerülnek átutalásra, mivel ez függ a megbízást felvivő banki alkalmazottak kapacitásától.

Egy különleges átutalási forma a VIBER, ami azonnali átutalást tesz lehetővé jóval magasabb költségek ellenében. Ezt az átutalást többnyire egymillió forint felett használják vállalatok, ahol fontos, hogy a pénz azonnal a másik számlán legyen.

Hirdetés
Hirdetés