10 alap, ahol a pénzüket parkoltatják a magyarok!

10 alap, ahol a pénzüket parkoltatják a magyarok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-14 Frissítve: 2021-07-01
 

Sok érdekesség kiderül, ha megnézzük a 10 legtöbb pénzt kezelő magyar alapot. Többek között azt is megtudhatod, hogy a legnagyobb alap egy ingatlanalap és nem is kicsivel vezeti a listát. Igen ám, de nem a méret számít, hanem az, hogy mennyit lehet egy alappal keresni. Ha elolvasod írásunk, kiderül, hogy mely alapokban lehet még fantázia.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Biztos te is jól ismered a befektetési alapokat, nem csoda, hiszen a lakossági állampapírok mellett ezek a befektetések a legkelendőbbek ma Magyarországon. Most azt néztük meg a rövid összeállításunkban, hogy melyek a legnagyobb alapok és hozzájuk milyen teljesítmények tartoznak.

Mint látható, a 10 legtöbb pénzt kezelő alap között:

  • 3 ingatlan,
  • 3 kötvény (rövid és hosszú is vegyesen),
  • 2 likviditási,
  • 1 vegyes, és
  • 1 abszolút hozamú alap van.

Az ingatlanalapok meghatározó szeletet hasítanak ki (például az Erste Ingatlan alap), sokan azt hihetik, hogy a kiegyensúlyozott teljesítményükkel egyfajta helyettesítői a likviditási-pénzpiaci alapoknak. Azonban mindig érdemes tisztában lenni, hogy ezek az alapok is csak addig tudnak jól szerepelni, amíg az ingatlanpiacon boom van, egyébként ők is kerülhetnek nehezebb helyzetbe. Ne feledjük, hogy ingatlanokat tartanak a portfóliójukban, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Az mindenképpen meglepő, hogy még mindig találhatunk a 10-es listán likviditási (CIB Hozamvédett alap) és rövid kötvényalapokat (OTP Optima alap), miközben a legtöbb alapkezelő véleménye szerint ezekkel nem lehet már pénzt keresni. Egyszerűen annyira szerény az alapkezelők mozgástere, hogy nem tudnak mit csinálni. De ezért nem is lehet őket hibáztatni, hiszen ha nulla százalékos hozam közelében tudnak csak államkötvényt vásárolni, vagy betétet lekötni, és másból nem válogathatnak, akkor csodát tőlük sem lehet várni.

Mindenképpen pozitívum, hogy egy abszolút hozamú alap (OTP Supra alap) felfért a listára, és ha már itt van, akkor a legjobb egyéves hozamot tudta letenni az asztalra. Nem árulunk el újdonságot, hogy ezek az alapok, vagyis az abszolút hozamúak lehetnek a jövőben a biztos pont, főleg az előttünk álló vérzivataros időszakban.

Végül, de nem utolsó sorban egy vegyes alap (Erste Megtakarítási alap) is szerepel a listán, ami szintén iránymutató lehet a jövőre nézve. Az világos, hogy egy óvatos vegyes alappal, ami sok kötvényt tart, nem feltétlenül lehet majd olyan sokat keresni, viszont a nagyobb mozgástér megadja a lehetőséget ahhoz, hogy legalább az állampapírok felett végezhessen hozamban.

Persze azt csak az idő dönti el, hogy valóban be tudják-e váltani a hozzá fűzött reményeket az alapok, de ha tippelni kellene, akkor jobb hátszele van a vegyes és abszolút hozamú alapoknak. Egy ideig pedig még az ingatlanalapokban is lesz kakaó. Azt viszont ne feledd, hogy itt nem a méret számít, attól még, hogy sok pénzt kezel egy alap és sok befektető vásárolt bele, attól még nem biztos, hogy ő lesz valóban a legjobb hosszabb távon.

Ezért is nézz körbe a piacon, ha választani akarsz! Például az alábbi befektetési alap keresőnkkel.

Hirdetés
Hirdetés