loading

1,1 millió forinttal emelkedett az átlagbérrel elérhető lakáshitel márciusra

A KSH adatai alapján a márciusi nettó kedvezmény nélküli átlagbér 289 400 forint volt, ez 13 800 forinttal magasabb a februári összegnél. A jövedelemnövekedés kedvezően hat a hitelfelvételre is: az átlagbért keresők márciusban akár 1,1 millió forinttal több lakáshitelre lehetnek jogosultak, mint februárban.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Jelentősen, 13 800 forinttal növekedett az átlagbér márciusban a tél utolsó hónapjához képest. Ezzel a kedvezmény nélküli nettó átlagos fizetés elérte a 289 400 forintot. Természetesen a bérnövekedés a hiteligénylők számára is jó hír, hiszen így több kölcsönre lehetnek jogosultak.

24,5 millió forint lakáshitelre lehet elég az átlagbér

Természetesen a legfontosabb, hogy megtaláljuk a számunkra legolcsóbb kölcsönt: a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján átlagbérrel már 3,68 százalékos kamat mellett is kaphatunk 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönt.

Mennyi lakáshitelre elég a 2021. márciusi átlagbér?

A legkedvezőbb konstrukciót választva az átlagbér akár 24,5 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelre lehet elégséges. Ez 1,1 millió forinttal magasabb, mint amit a februári átlagbérrel kaphattunk volna.

Természetesen a fedezetként felajánlott ingatlannak el kell bírnia a hitelösszeget, önmagában a megfelelő jövedelem nem elégséges. A Bankmonitor szakértői a jogszabályi korlátokból indultak ki: a jövedelem legfeljebb fele fordítható törlesztésre a kérdéses jövedelem és kamatperiódus esetén. Ettől azonban a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek, emiatt érdemes lehet szigorúbb korlátokkal is kalkulálni.

Fél millió forinttal több személyi kölcsönt kaphatunk

Természetesen személyi kölcsönből felvehető összegre is komoly hatása van az átlagbér emelkedésének. 2021. márciusában akár 8,5 millió személyi hitelre is jogosultak lehetünk, ha elérte a fizetésünk az átlagbért.

Mennyi személyi kölcsönre elég a 2021. márciusi átlagbér?

A Bankmonitor szakértői a személyi kölcsön kalkulátorral megkeresték a legolcsóbb konstrukciót és megnézték, hogy 6 éves futamidőre mekkora összeget lehet felvenni ebből, ha a jövedelmünk az átlagbérnek megfelelő. A márciusban elérhető kölcsön nagysága 500 ezer forinttal magasabb, mint a februári átlagbér alapján igényelhető maximális hitelösszeg.

A szakértők a kalkulációs során a jogszabályi korlátból indultak ki: az adós fizetéének legfeljebb felét fordíthatja hiteltörlesztésre. Ettől azonban a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek. (40 százalékos jövedelemterhelhetőség esetén a maximálisan felvehető hitelösszeg már csak 6,8 millió forint lenne. Fontos, hogy nem minden bank kínál 8 millió forint személyi kölcsönt, ezért a pénzintézet kiválasztásakor ezt is figyelembe kell venni.
Kapcsolódó tartalmak