loading

2021-től akár 8 millió forint támogatás lesz elérhető korszerűsítésre

Jelenleg a Falusi csok keretében legfeljebb 5 millió forint – a támogatás konkrét összege a meglévő- és vállalt gyermekek számától függ – vissza nem térítendő támogatás érhető el lakáskorszerűsítésre. Emellett 2021. januárjától 3 millió forint felújítási támogatást is igényelhetnek a gyermeket nevelő szülők. Azaz akár összesen 8 millió forint ingyen pénz érhető el meglévő lakásunk megfiatalítására.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

A jelenleg is elérhető falusi csok egy a gyermekek – meglévő és vállalt – után járó speciális lakáscélú támogatás, melyet a preferált kistelepüléseken fekvő lakásokra lehet fordítani. A standard csok támogatáshoz – családi otthonteremtési kedvezmény – képest emelt összeget lehet kapni hasznát lakás vásárlására – abban az esetben ha bővítés és/vagy korszerűsítési célra is igénylik a támogatást -, lakás korszerűsítésére és/vagy bővítésére is. (Korszerűsítésre a standard csok támogatást nem is lehet igényelni.)

E mellé bevezetésre kerül 2021. januárjától a lakások felújítására igényelhető támogatás, melyet a legalább egy gyermeket nevelő szülők vehetnek igénybe meglévő lakásuk rendbehozatalára. A támogatás összege a felújítás költségének fele, de legfeljebb 3 millió forint, melyet utólag a bemutatott számlák alapján kaphat vissza a család.

Mekkora összegre lehet jogosult valaki háza korszerűsítésekor?

A korszerűsítési célú falusi csok összege a meglévő és vállalt gyermekek számától függőn 300 ezer forint és 5 millió forint között lehet. Fontos, hogy csak preferált kistelepüléseken lévő ingatlan korszerűsítésére lehet használni. A felújítási támogatás összege a költségvetés fele, maximum 3 millió forint lehet, azonban csak gyermeket nevelő szülő kérheti ezt a támogatást. Az azonban nem feltétel, hogy a csok-ot is felvegye mellé a felújítási támogatást igénylő szülő.

Egy háromgyermekes család összességében akár 8 millió forintot is kaphat lakásának megújítására. Fontos, hogy legalább egy gyermeknek már meg kell lennie igényléskor – a további két gyermeket akár vállalni is lehet -, illetve az ingatlan elhelyezkedése is lényeges.

Meglévő lakás korszerűsítésére, felújítására elérhető támogatás összege

A felújítási támogatást utólag kapja az igénylő a benyújtott számlák alapján, vagyis előzetesen meg kell finanszírozni a támogatás összegét. Viszont a 8 millió forint támogatás összegén felül nem kell feltétlenül további hitelt, saját megtakarítást a lakásra költeni, ekkora költségvetéssel már jogosult lehet a család a teljes támogatásra is. (A Bankmonitor szakértői kizártnak tartják azt, hogy a falusi csok támogatásból finanszírozott munkálatok után visszakérhető legyen a költségek fele. Azaz dupla támogatást ugyanarra a munkálatra, számlára nem lehet igénybe venni.)

A 3 millió forint felújítási támogatást akár személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel is meg lehet finanszírozni átmenetileg, a számlák visszatérítéséig. Természetesen a lakáshitelnek kedvezőbb a kamatozása – a legolcsóbb lakáshitel havi törlesztőrészlete 56 ezer forint 5 éven át, míg egy személyi kölcsönre 60 ezer forintot kellene fizetni ugyanerre a futamidőre -, ugyanakkor az induló költsége jóval magasabb, akár 50-100 ezer forint is lehet. Viszont jóval egyszerűbb és gyorsabb a személyi kölcsön igénylése, 3-5 nap alatt megkaphatja az adós a kért összeget, ez lakáshiteleknél akár 4-6 hét is lehet.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Mi a különbség a felújítás és a korszerűsítés között?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a falusi csok támogatás korszerűsítésre igényelhető, ami eltér a felújítástól. A felújítás általában az ingatlan építéskori állapotának helyreállítását szolgálja, míg a korszerűsítési munkálatokkal az ingatlan az eredeti állapotát is meghaladó minőségi javulást eredményez. Az új felújítási támogatás szempontjából nem ismerjük még a pontos részleteket, de általában a korszerűsítési célú munkálatokat elfogadják felújítási tevékenységként is.

A falusi csok rendeletben pedig nevesítve van, hogy milyen korszerűsítési munkálatokra vehető fel a támogatás:

 1. víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
 2. fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 3. központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 4. az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 5. a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
 6. tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 7. kémény építése, korszerűsítése,
 8. belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
 9. a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
 10. a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Ha mindkét támogatást ki szeretné használni egy gyermeket nevelő szülő, akkor érdemes átgondolni milyen munkálatokat szeretnének elvégezni ingatlanukon. Természetesen az is fontos, hogy az adott munkálat melyik támogatásba sorolható be.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

  Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

 • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

   A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

 • Haszon.hu Vigyázz, mihez nyúlsz, önkielégítős álvideókkal támadnak a zsarolók

  A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet riasztást adott ki az interneten terjedő, magyar nyelvű, zsaroló levelekkel kapcsolatban. Kormányzati intézményekre támadnak a csalók. Az elmúlt napokban ismételten megnövekedett az olyan zsaroló hangvételű levelek száma, amelyek állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket céloznak.A levelek szövegezése egyforma, tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amely segítségével az áldozat adatait átmásolták...