2021-től akár 8 millió forint támogatás lesz elérhető korszerűsítésre

2021-től akár 8 millió forint támogatás lesz elérhető korszerűsítésre
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-22
 

Jelenleg a Falusi csok keretében legfeljebb 5 millió forint – a támogatás konkrét összege a meglévő- és vállalt gyermekek számától függ – vissza nem térítendő támogatás érhető el lakáskorszerűsítésre. Emellett 2021. januárjától 3 millió forint felújítási támogatást is igényelhetnek a gyermeket nevelő szülők. Azaz akár összesen 8 millió forint ingyen pénz érhető el meglévő lakásunk megfiatalítására.

A jelenleg is elérhető falusi csok egy a gyermekek – meglévő és vállalt – után járó speciális lakáscélú támogatás, melyet a preferált kistelepüléseken fekvő lakásokra lehet fordítani. A standard csok támogatáshoz – családi otthonteremtési kedvezmény – képest emelt összeget lehet kapni hasznát lakás vásárlására – abban az esetben ha bővítés és/vagy korszerűsítési célra is igénylik a támogatást -, lakás korszerűsítésére és/vagy bővítésére is. (Korszerűsítésre a standard csok támogatást nem is lehet igényelni.)

E mellé bevezetésre kerül 2021. januárjától a lakások felújítására igényelhető támogatás, melyet a legalább egy gyermeket nevelő szülők vehetnek igénybe meglévő lakásuk rendbehozatalára. A támogatás összege a felújítás költségének fele, de legfeljebb 3 millió forint, melyet utólag a bemutatott számlák alapján kaphat vissza a család.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora összegre lehet jogosult valaki háza korszerűsítésekor?

A korszerűsítési célú falusi csok összege a meglévő és vállalt gyermekek számától függőn 300 ezer forint és 5 millió forint között lehet. Fontos, hogy csak preferált kistelepüléseken lévő ingatlan korszerűsítésére lehet használni. A felújítási támogatás összege a költségvetés fele, maximum 3 millió forint lehet, azonban csak gyermeket nevelő szülő kérheti ezt a támogatást. Az azonban nem feltétel, hogy a csok-ot is felvegye mellé a felújítási támogatást igénylő szülő.

Egy háromgyermekes család összességében akár 8 millió forintot is kaphat lakásának megújítására. Fontos, hogy legalább egy gyermeknek már meg kell lennie igényléskor – a további két gyermeket akár vállalni is lehet -, illetve az ingatlan elhelyezkedése is lényeges.

Meglévő lakás korszerűsítésére, felújítására elérhető támogatás összege

A felújítási támogatást utólag kapja az igénylő a benyújtott számlák alapján, vagyis előzetesen meg kell finanszírozni a támogatás összegét. Viszont a 8 millió forint támogatás összegén felül nem kell feltétlenül további hitelt, saját megtakarítást a lakásra költeni, ekkora költségvetéssel már jogosult lehet a család a teljes támogatásra is. (A Bankmonitor szakértői kizártnak tartják azt, hogy a falusi csok támogatásból finanszírozott munkálatok után visszakérhető legyen a költségek fele. Azaz dupla támogatást ugyanarra a munkálatra, számlára nem lehet igénybe venni.)

A 3 millió forint felújítási támogatást akár személyi kölcsönnel, vagy lakáshitellel is meg lehet finanszírozni átmenetileg, a számlák visszatérítéséig. Természetesen a lakáshitelnek kedvezőbb a kamatozása – a legolcsóbb lakáshitel havi törlesztőrészlete 56 ezer forint 5 éven át, míg egy személyi kölcsönre 60 ezer forintot kellene fizetni ugyanerre a futamidőre -, ugyanakkor az induló költsége jóval magasabb, akár 50-100 ezer forint is lehet. Viszont jóval egyszerűbb és gyorsabb a személyi kölcsön igénylése, 3-5 nap alatt megkaphatja az adós a kért összeget, ez lakáshiteleknél akár 4-6 hét is lehet.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

Mi a különbség a felújítás és a korszerűsítés között?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a falusi csok támogatás korszerűsítésre igényelhető, ami eltér a felújítástól. A felújítás általában az ingatlan építéskori állapotának helyreállítását szolgálja, míg a korszerűsítési munkálatokkal az ingatlan az eredeti állapotát is meghaladó minőségi javulást eredményez. Az új felújítási támogatás szempontjából nem ismerjük még a pontos részleteket, de általában a korszerűsítési célú munkálatokat elfogadják felújítási tevékenységként is.

A falusi csok rendeletben pedig nevesítve van, hogy milyen korszerűsítési munkálatokra vehető fel a támogatás:

  1. víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  2. fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
  3. központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  4. az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  5. a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  6. tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  7. kémény építése, korszerűsítése,
  8. belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást; a konyhafelújítást,
  9. a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig, valamint
  10. a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Ha mindkét támogatást ki szeretné használni egy gyermeket nevelő szülő, akkor érdemes átgondolni milyen munkálatokat szeretnének elvégezni ingatlanukon. Természetesen az is fontos, hogy az adott munkálat melyik támogatásba sorolható be.

 

Hirdetés
Hirdetés