2022 masszív drágulást hozott a személyi kölcsönök piacán

2022 masszív drágulást hozott a személyi kölcsönök piacán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-09 Frissítve: 2022-04-11
 

Az elmúlt pár évben igen kedvező kamatozás jellemezte a személyi kölcsön piacot. A tavaly ősz óta megindult jegybanki kamatemelések hatása azonban egyre inkább begyűrűzni látszik a banki ajánlatokba is. Az idei év már komoly drágulást hozott a személyi kölcsön ajánlatokban. Milyen mértékű volt ez a változás? Mit tegyél, ha hitelfelvétel előtt állsz? Megéri várni egy esetleges költségcsökkenésre?

A személyi hitel az egyik legnépszerűbb kölcsöntípus hazánkban, ami nem is véletlen, tekintve, hogy egy gyorsan, viszonylag könnyen teljesíthető feltételekkel igényelhető, fix kamatozású, szabadon elkölthető kölcsöntípusról beszélünk. Ugyanakkor a lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök piacán egyre dráguló ajánlatokkal találkozhatunk, ami az elszálló infláció miatti jegybanki intézkedéseknek is betudható.

Cikkünkben utánajártunk, hogy mennyit drágultak a személyi hitelek 2022 év eleje óta és megvizsgáljuk, mire számíthatnak a jövőben a hiteligénylést fontolgatók.

Hirdetés

Hirdetés

Az idei átlagos drágulás mértéke 2% feletti

A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora alapján az idei évben átlagosan több mint 2%-kal drágultak a személyi kölcsönök THM értékei. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy mely bankok milyen mértékű áremelést produkáltak 2022. január 2. és április 8-a között (8 millió forint hitelösszeg, 7 éves futamidő és 300 ezer forint igazolt jövedelem esetén).

Jelentősen megdrágultak 2022-ben a személyi kölcsönök.

Látható, hogy az idén januári sorrend a legolcsóbb és legdrágább konstrukciók között igen csak átrendeződött április elejére. Volt olyan pénzintézet, ahol majdnem 6%-ot emelkedett a bank által kínált személyi kölcsön konstrukció THM értéke és ez nem áprilisi tréfa.

  • A három legkedvezőbb ajánlatot januárban az UniCredit Bank, a CIB Bank és a Takarékbank kínálta, ezek átlagos THM-je akkor 7,59% volt.
  • Mostanra a legolcsóbb ajánlatok harmadik helyét az Erste Bank Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitele vette át a Takarékbank helyett, így a legolcsóbb három ajánlat átlagos THM-je áprilisban 8,98%.

Összességében több mint 2%-os átlagos drágulás volt megfigyelhető eddig 2022-ben.

Fordulhat-e a kocka?

A jelentős áremelkedéssel sajnos még nincs vége a személyi kölcsönöket (is) érintő negatív hatásoknak. A nem szűnő orosz-ukrán fegyveres harcok szintén tetézik a korábban is billegő magyar gazdasági helyzetet. A hitelpiaci szereplők szokásai – mind a bankok, mind a lakosság – jelentős változáson megy keresztül, amely természetszerűleg visszahat a hitelezési folyamatokra is.

Az igénylők jelentős része óvatosabb lett, a pénzintézetek pedig egyre szigorúbban állnak hozzá az ügyletekhez, a kockázatkerülőbb magatartás tehát már a személyi kölcsönök piacára is bebetonozta magát, ahogy az korábban sejthető volt.

A kérdés már csak az, meddig marad ez az állapot? Változhat-e pozitívan a közeljövőben?

A jegybanki emelések sora is lassan épül be a hitelkamatokba, ami visszafelé is hasonlóan lassú – ha nem lassabb – folyamat lenne. Mellesleg az eddigi irányadó kamatemelkedés sem épült még be teljes egészében a hitelek költségébe. Arra viszont jelenleg semmilyen jel nem mutat, hogy kedvező változásoknak nézünk elébe. Ehhez ugyanis legalább az kéne, hogy a szomszédban dúló háborúnak mihamarabb vége legyen.

A személyi hitel igénylés előtt állók dilemmája tehát teljesen érthető, senki nem tudhatja, hogy mi vár ránk a jövőben. Ugyanakkor nagyon kevés az esély a hitelköltségek csökkenésére, inkább további drágulás valószínűsíthető. Emellett pedig a szigorodó, kockázatkerülőbb banki magatartás is fokozódhat, ami miatt a hiteligénylőknek alaposan mérlegelniük kell, hogy mit (mennyit) veszthetnek, ha továbbra is kivárnak.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés
Hirdetés