25 napod van, hogy 280 ezer forinttal növeld a nyugdíj megtakarításaidat!

25 napod van, hogy 280 ezer forinttal növeld a nyugdíj megtakarításaidat!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-06 Frissítve: 2018-12-05
 

Már nincs 1 hónapod sem a következő évig! Ezért elkezdhetsz azon gondolkozni, hogy idén milyen lehetőségeket nem használtál még ki! Ha van könnyen hozzáférhető megtakarításod, akkor tudunk Neked olyan lehetőségeket mutatni, melyekkel pár hónap leforgása alatt több százezer forinttal gazdagabb lehetsz! Ehhez csupán a megfelelő számlatípusokra kell elhelyezned a pénzedet! Ha szeretnéd rövid időn belül 250 – 280 ezer forinttal növelni a megtakarításaidat, érdemes lehet megfontolnod a tanácsainkat!

Az állam a személyi jövedelemadód visszaigénylésének lehetőségével támogatja, ha előre meghatározott célok mentén szeretnél megtakarítani. Erre speciális számlatípusok és biztosítások is léteznek, melyeket azért találtak ki, hogy a várható élethelyzetednek megfelelő megoldásokat nyújtsanak. Nem véletlen, hogy az állam is hajlandó a személyi jövedelemadód egy részéről lemondani akkor, ha Te is annyira fontosnak érzed ezeket a célokat, hogy már a megtakarításaid elhelyezésével is garantáltan pénzt áldozol rájuk.

Pontosan ezért kiemelkedően fontos, hogy fizetsz-e személyi jövedelemadót! Például a kisadózó vállalkozók (az úgynevezett KATA-sok) nem SZJA-t, hanem közterheket fizetnek! Ha van személyi jövedelemadód, akkor számodra őrületesen jó lehetőségek adódnak, ezeket ne hagyd ki, mert később megbánhatod! Nyilván, mindenkinek megvannak a soron következő céljai, ezért olyan számlát nyiss, amelyik arra a célra nyújt megoldást, amikre szükséged van!

Mégis mekkora lehet az az összeg, melyről az állam személyenként hajlandó lemondani azért, hogy ezeket a célokat könnyebben megvalósítsd? Személyenként mindösszesen évi 280 ezer forintról van szó. Ezt az összeget nem egyetlen számlára kérheted vissza, hanem ekkora összeghez legalább 2 ilyen megtakarításra lesz szükséged!

Hirdetés

Hirdetés

Milyen megtakarításokra gondolunk?

  • Önkéntes nyugdíjpénztári számla
  • Önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számla
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla
  • Nyugdíjbiztosítás

Adózási szempontból nem biztos, hogy az összes megtakarítási formát együttesen érdemes igénybe venned! Miért is mondjuk ezt? Azért, mert ahogy már fent is említettük, az évente maximálisan visszaigényelhető személyi jövedelemadó 280 ezer forint lehet. Ezt pedig akár már 2 megtakarítási formával is igénybe veheted! Az adórendelkezés szempontjából évente összesen legfeljebb 1,4 millió forintot érdemes ezekbe a megtakarításokba befizetned, mivel ha csak a befizetéseid után igényelsz vissza az adódból, akkor így éred el az évi 280 ezer forint visszatérítést.

Önkéntes nyugdíjpénztári számla

A fentiek közül a legelterjedtebb megtakarítási forma az önkéntes nyugdíjpénztári számla. Ha nem Te szeretnél bajlódni a megtakarításaid kezelésével, hanem azt szeretnéd, hogy befektetési szakemberek kezeljék, akkor ez a Neked való nyugdíjcélú megtakarítási forma! Azonban Neked kell előre eldöntened, hogy az előre meghatározott portfóliók közül melyiket szeretnéd választani.

Döntő jelentőséggel bírhat, hogy a nyugdíjba vonulásig mennyi időd van még hátra, ahogy azt is érdemes figyelembe venned, hogy milyen a kockázatviselési képességed! Ha már kevesebb, mint 10 éved van hátra a nyugdíjkorhatárig, akkor egy kevésbé kockázatos portfólió kiválasztását lehet érdemes megfontolnod. Ugyanakkor, ha például még 3 évtized választ el tőle, akkor egy kockázatosabb megoldás is üdvözítő lehet. Az arany középutat kétségtelenül a kiegyensúlyozott portfóliók jelenthetik.

Az önkéntes nyugdíjpénztári számla esetében a befizetéseidet egyszeri költség terheli (ez a működési és a likviditási tartalékba megy: előbbiből fizetik például az adminisztrációs teendőket és a pénztár munkavállalóinak bérét is, míg az utóbbira azért van szükség, hogy a pénzedet bármikor ki tudd venni). A költségek a befizetéseid néhány százalékát teszik ki. Ennek ellenére a számla fenntartásának költségszintje alacsonynak mondható, mivel a bent lévő pénzedre nem vonnak le évi több százalékos költséget. Mindig csak az aktuális évi befizetéseidre jutó költséghányad a jelentős.

A körültekintő döntés meghozatalához olvasd el „Melyik önkéntes nyugdíjpénztárt érdemes választanod?” című korábbi írásunkat is, melyből megtudhatod a nyugdíjpénztárak eddigi hozamadatait!

Cikkünk a kalkulátor alatt folytatódik!
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

 

Egészség- és önsegélyező pénztári számla

A jó hírünk, hogy az ilyen számlán lévő pénzedet nagyon sok célra fordíthatod, és nem kell évtizedekig várnod, hogy hozzájuss a megtakarításodhoz! További kiváló lehetőség, hogy a befizetéseid 20 százalékát, a legalább 2 évre szóló lekötéseid 10 százalékát és a prevenciós szolgáltatásokra elköltött pénz 10 százalékát az adóbevallásod keretében visszakérheted a személyi jövedelemadódból.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen célokra tudod felhasználni az egészség- és önsegélyező pénztári számládat, nézd meg a korábbi cikkünk alján!

Az adódból az önkéntes nyugdíjpénztári és az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számlá(i)dra befizetett összeg 20 százalékát, de legfeljebb évi 150 ezer forintot kérhetsz vissza az adóbevallásod keretében. A visszaigényelt összeget az összes önkéntes pénztári számládra vonatkozóan az általad megjelölt egyetlen számládra (bármelyik önkéntes nyugdíjpénztári, egészség- vagy önsegélyező pénztári kérheted!) utalja át az adóhivatal, az adóbevallás benyújtását követő 30. napon.

Nyugdíj-előtakarékossági számla

A nyugdíj-előtakarékossági számlák költségszintje alacsonynak számít, de a költségeket nem az aktuális befizetéseidre, hanem a számlán lévő pénzedre számítják fel. Erre a számlára értékpapírok helyezhetők el, melyeket saját magadnak kell megvenned! Azoknak ajánlott, akik a megtakarításaikat saját maguk szeretnék kezelni!

A kapott kamatok és az árfolyamnyereség után nem kell adót fizetned, ha a nyugdíjba vonulásodig és legalább 10 évig megtartod a számládat! Az osztalékadó alól azonban nem mentesülsz! A személyi jövedelemadódból a számlára befizetett összeg 20 százalékát, de legfeljebb évi 100 ezer forintot (a nyugdíjkorhatárt 2020-ig betöltőknek 130 ezer forint) igényelhetsz vissza. A NAV a pénzt az adóbevallás benyújtását követő 30. napon utalja át a pénzt a számládra!

Olvasd el, hogy mi lehet most a nyerő és viszonylag biztonságos nyugdíj-előtakarékossági stratégia!

Nyugdíjbiztosítás

Egy nyugdíjbiztosítás elindítása azt jelenti számodra, hogy a biztosító a havi befizetéseid egy részét befektetési egységekbe helyezi. A pénzed másik része a kockázati biztosításod költségeire megy el. A nyugdíjcélú megtakarítások közül ez a legdrágább megoldás, mert a költségszintje általában évi 3-4%-os teljes költség mutatóval (TKM) jellemezhető.

Az ide befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb évi 130 ezer forint lehet az az adó, melyet a következő évi adóbevallásodban visszakérhetsz. Az adóhatóság az adóbevallásod benyújtását követő 30. napon utalja el a pénzt a nyugdíjbiztosításodba.

Tedd, amiket mondunk, hogy legyen szemmel látható nyugdíjad! Próbáld ki nyugdíjtervező szolgáltatásunkat is, melyet ide kattintva érhetsz el!

A fentiekből világosan látható, hogy az évente maximálisan visszaigényelhető 280 ezer forint a következő esetekben már 2 megtakarítási típussal is maximalizálható:

  • Ha 2020-ig betöltöd a nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugdíj-előtakarékossági számládra évi 650 ezer forintot + az egészség- és önsegélyező pénztári számlá(i)dra például évi 750 ezer forintot befizetve (vagy például a befizetés, a lekötés és a prevenciós szolgáltatás kombinációjából)
  • Ha 2020-ig betöltöd a nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugdíjbiztosításodba évi 650 ezer forintot + az egészség- és önsegélyező pénztári számlá(i)dra például évi 750 ezer forintot befizetve (vagy például a befizetés, a lekötés és a prevenciós szolgáltatás kombinációjából)
  • Ha 2020-ig betöltöd a nyugdíjkorhatárt, akkor a nyugdíj-előtakarékossági számládra évi 650 ezer forintot + az önkéntes nyugdíjpénztári számládra évi 750 ezer forintot befizetve
  • Ha 2020-ig betöltöd a nyugdíjkorhatárt, akkor nyugdíjbiztosításba évi 650 ezer forintot + az önkéntes nyugdíjpénztári számládra évi 750 ezer forintot befizetve
  • Bármikor töltöd be a nyugdíjkorhatárt, akkor nyugdíjbiztosításba évi 650 ezer forintot + az önkéntes nyugdíjpénztári számládra évi 750 ezer forintot befizetve
  • Bármikor töltöd be a nyugdíjkorhatárt, akkor nyugdíjbiztosításba évi 650 ezer forintot + az önkéntes egészség- és önsegélyező pénztári számládra évi 750 ezer forintot befizetve (vagy például a befizetés, a lekötés és a prevenciós szolgáltatás kombinációjából)

Egyéb számlakombinációkban legalább 3 megtakarítási forma választásával kaphatod meg a maximálisan visszakapható összeget!

Nézd meg a részletes nyugdíj kalkulátorunk segítségével, hogy melyik megoldást lehet érdemes választanod, vagy válaszd ki az alábbi kalkulátorok közül azt, amelyik a legjobban érdekel!

1
Hirdetés
Hirdetés