Betöltés
loading

4 dolog amire figyelnünk kell, ha tervezőasztalról vásárolnánk új lakást!

Egyre többször hallani, hogy a nagy társasházi projektek kivitelezésével gondok vannak. Jó esetben csak csúszik az átadás, rosszabb esetben az egész építkezés elakadhat, így könnyen pénz és lakás nélkül maradhatnak a vevők. Mit tehetünk azért, hogy ezt a veszélyt elkerüljük?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásárak nagy mértékben emelkedtek az utóbbi időben, ezzel együtt a vásárlási kedv nem igazán csökkent. A használt lakások mellet egyre többen választanak újépítésű ingatlant, részben az utóbbiakra vonatkozó áfa- csökkentés miatt, de a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) összege is nagyobb ezeknél. A nagy kereslet miatt azonban egyre korábban kell foglalót fizetni a kiválasztott ingatlanra, sőt sokan már akkor kifizetik a vételárat, amikor a lakásuk még csak tervezőasztalon létezik.

Ez azért kockázatos, mert egyre több projekttel kapcsolatban hallani problémákról. Ami pedig a szerződéskötéskor előny lehetett – a gyorsaság, a nagy önerő vagy a korai fizetés –, az probléma esetén fokozott kockázatot jelent. Összeszedtünk pár dolgot, amire érdemes odafigyelni újépítésű lakás vásárlásakor. Így sem garantált, hogy az építkezés során minden tökéletesen alakuljon, de legalább a kockázatok csökkenthetők.

1. Vizsgáljuk meg a kivitelező céget!

Ha építés alatt lévő ingatlant vásárlunk, akkor felértékelődik a kivitelező cég szerepe. Érdemes többször egyeztetni velük, hogy minél jobban megismerjük a céget,  valamint annak kapcsolattartóját. A terveket is érdemes alaposan áttanulmányozni, illetve a helyszínen megtekinteni az építési területet. Ha előrehaladott állapotban van az építkezés, akkor kiderülhet jó pár dolog ingatlanunk minőségével kapcsolatban. Megéri ehhez szakértő segítségét kérnünk, ugyan ez pénzbe kerül, de még mindig jobban járunk, ha ezt fizetjük ki, mintha utólag fognánk a fejünk.

Ellenőrizzük a referenciákat, nézzük meg a cég korábban épített lakóparkjait, egyéb épületeit. Sőt, elbeszélgethetünk az ott lakókkal is, hogy mennyire elégedettek a lakásukkal, esetleg utólag nem érzik-e becsapva magukat?

2. Alaposan tanulmányozzuk át az adásvételi szerződést!

Az adásvételi szerződés minden vásárlás legfontosabb dokumentuma, az abban foglaltaknak megfelelően kell eljárni vitás esetekben. Például nem mindegy, hogy melyik félnek milyen esetekben kell kötbért fizetnie, illetve milyen események mentesíthetnek alóla. Mindenképpen javasoljuk, hogy az ügyvédünk is nézze meg előre az okiratot. Ez szintén pénzbe kerül – jellemzően 0,5 százaléka a vételárnak -, de inkább ezt fizessük ki, mint hogy később az egész addig befizetett vételárrészt elveszítsük a szerződés valamely apróbetűs bekezdése miatt.

3. Mikor kell kifizetnünk a vételárat?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Sok esetben az önerőt – a vételár saját megtakarításból finanszírozott része – előre kéri a kivitelező. Amennyiben ez nagy összeg, akkor érdemes lehet ezt is szakaszosan, ingatlanunk aktuális műszaki állapotának megfelelően kifizetnünk. Ha például az ingatlan 30%-os készültségi állapotban van, akkor ne fizessük ki a vételár 70%-át, vagy éppen a teljes összeget.

Ha hitelt is igénylünk a vásárláshoz, akkor a bank általában a lakás elkészülte után, gyakran az új albetét létrejöttét követően folyósít csak. Ez hátránynak tűnik akkor, amikor már beköltöznénk, és emiatt csúszik az átadás. Ugyanakkor ez a visszatartott összeg nagy előnyt jelenthet, ha a társasház építési munkálatai elakadnak.

Ha ütemezetten fizetünk, akkor a kifizetett vételárrész nem fogja jelentősen meghaladni az ingatlan aktuális értékét.

4. Kapcsolódik-e a kivitelezéshez projektfinanszírozás?

Az, ha kapcsolódik a projekthez hitel,  több szempontból is biztonságot nyújthat számunkra. Ebből tudhatjuk, hogy a kivitelezőt egy bank átvilágította és hitelképesnek minősítette, ami számunkra is fontos jelzés a cégről.

Ha van projektfinanszírozás, akkor a kivitelezési munkálatok pénzügyi forrása biztosított, hiszen azt az építtető cég bankja nyújtja. Maga a pénzintézet a hitelösszeget szakaszosan folyósítja, valamint ellenőrzi, hogy a hitel megfelelő módon került-e felhasználásra, ezáltal erősebb kontroll alatt működik a vállalkozás.

Projekthiteleknél az általunk fizetett vételár általában – legyen az csak saját forrásunk vagy részben banki hitel – egy elkülönített letéti számlára kerül. Ehhez a kivitelező csak akkor férhet hozzá, ha teljesíti a kapcsolódó feltételeket. Ezek között pedig biztos, hogy találni fogunk az ingatlan készültségi szintjére vonatkozó elvárásokat is. Vagyis pénzünket a cég nem használhatja fel szabadon, bármilyen probléma is adódik, az ott lesz ezen az elkülönített számlán.

A jelenlegi piaci környezetben inkább a kivitelező/eladó fél akarata érvényesül, hiszen – legalábbis jelenleg – most több az eszkimó, mint a fóka. Ettől függetlenül próbáljunk törekedni pár alapszabály betartására ingatlan vásárláskor. Ha valami problémásnak, gyanúsnak tűnik, ha írásbeli szerződés helyett szóbeli ígéretekkel traktálnak bennünket. akkor kapcsoljon be azonnal a riasztó!

Ha lakást vennél, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használnod, mellyel összehasonlíthatod a különböző bankok ajánlatait. Ha pedig kifejezetten új lakásban gondolkodsz, fordulj bizalommal Szakértőinkhez. Egy újépítésű lakással kapcsolatban az egyes bankok különböző speciális elvárásokat támaszthatnak, kollégáink azonban segítenek kiválasztani a számodra leginkább megfelelő bankot.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
kislány

Falusi csok: ezek a leggyakoribb félreértések

Népszerű a falusi csok, ám még mindig sok ezzel kapcsolatban a félreértés. A Bankmonitor.hu összegyűjtötte ezek közül a leggyakoribbakat. A falusi csok remek lehetőséget jelent azoknak a gyermekes vagy gyermekvállalást...

Blogajánló
  • alapblog Radikális S&P 500

    Elemzők találgatnak, ez a mindennapi életünk része, úgyhogy nem is az a fenti ábra érdekessége, hogy a túlnyomó többség milyen alakú visszapattanásra számít jelenleg a vírusgazdaságtól.... The post Radikális S&P 500 appeared first on alapblog.