Betöltés

4 dolog amire figyelnünk kell, ha tervezőasztalról vásárolnánk új lakást!

szerző: Argyelán József
2019-07-23

Egyre többször hallani, hogy a nagy társasházi projektek kivitelezésével gondok vannak. Jó esetben csak csúszik az átadás, rosszabb esetben az egész építkezés elakadhat, így könnyen pénz és lakás nélkül maradhatnak a vevők. Mit tehetünk azért, hogy ezt a veszélyt elkerüljük?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A lakásárak nagy mértékben emelkedtek az utóbbi időben, ezzel együtt a vásárlási kedv nem igazán csökkent. A használt lakások mellet egyre többen választanak újépítésű ingatlant, részben az utóbbiakra vonatkozó áfa- csökkentés miatt, de a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) összege is nagyobb ezeknél. A nagy kereslet miatt azonban egyre korábban kell foglalót fizetni a kiválasztott ingatlanra, sőt sokan már akkor kifizetik a vételárat, amikor a lakásuk még csak tervezőasztalon létezik.

Ez azért kockázatos, mert egyre több projekttel kapcsolatban hallani problémákról. Ami pedig a szerződéskötéskor előny lehetett – a gyorsaság, a nagy önerő vagy a korai fizetés –, az probléma esetén fokozott kockázatot jelent. Összeszedtünk pár dolgot, amire érdemes odafigyelni újépítésű lakás vásárlásakor. Így sem garantált, hogy az építkezés során minden tökéletesen alakuljon, de legalább a kockázatok csökkenthetők.

1. Vizsgáljuk meg a kivitelező céget!

Ha építés alatt lévő ingatlant vásárlunk, akkor felértékelődik a kivitelező cég szerepe. Érdemes többször egyeztetni velük, hogy minél jobban megismerjük a céget,  valamint annak kapcsolattartóját. A terveket is érdemes alaposan áttanulmányozni, illetve a helyszínen megtekinteni az építési területet. Ha előrehaladott állapotban van az építkezés, akkor kiderülhet jó pár dolog ingatlanunk minőségével kapcsolatban. Megéri ehhez szakértő segítségét kérnünk, ugyan ez pénzbe kerül, de még mindig jobban járunk, ha ezt fizetjük ki, mintha utólag fognánk a fejünk.

Ellenőrizzük a referenciákat, nézzük meg a cég korábban épített lakóparkjait, egyéb épületeit. Sőt, elbeszélgethetünk az ott lakókkal is, hogy mennyire elégedettek a lakásukkal, esetleg utólag nem érzik-e becsapva magukat?

2. Alaposan tanulmányozzuk át az adásvételi szerződést!

Az adásvételi szerződés minden vásárlás legfontosabb dokumentuma, az abban foglaltaknak megfelelően kell eljárni vitás esetekben. Például nem mindegy, hogy melyik félnek milyen esetekben kell kötbért fizetnie, illetve milyen események mentesíthetnek alóla. Mindenképpen javasoljuk, hogy az ügyvédünk is nézze meg előre az okiratot. Ez szintén pénzbe kerül – jellemzően 0,5 százaléka a vételárnak -, de inkább ezt fizessük ki, mint hogy később az egész addig befizetett vételárrészt elveszítsük a szerződés valamely apróbetűs bekezdése miatt.

3. Mikor kell kifizetnünk a vételárat?

Ez egy nagyon fontos kérdés. Sok esetben az önerőt – a vételár saját megtakarításból finanszírozott része – előre kéri a kivitelező. Amennyiben ez nagy összeg, akkor érdemes lehet ezt is szakaszosan, ingatlanunk aktuális műszaki állapotának megfelelően kifizetnünk. Ha például az ingatlan 30%-os készültségi állapotban van, akkor ne fizessük ki a vételár 70%-át, vagy éppen a teljes összeget.

Ha hitelt is igénylünk a vásárláshoz, akkor a bank általában a lakás elkészülte után, gyakran az új albetét létrejöttét követően folyósít csak. Ez hátránynak tűnik akkor, amikor már beköltöznénk, és emiatt csúszik az átadás. Ugyanakkor ez a visszatartott összeg nagy előnyt jelenthet, ha a társasház építési munkálatai elakadnak.

Ha ütemezetten fizetünk, akkor a kifizetett vételárrész nem fogja jelentősen meghaladni az ingatlan aktuális értékét.

4. Kapcsolódik-e a kivitelezéshez projektfinanszírozás?

Az, ha kapcsolódik a projekthez hitel,  több szempontból is biztonságot nyújthat számunkra. Ebből tudhatjuk, hogy a kivitelezőt egy bank átvilágította és hitelképesnek minősítette, ami számunkra is fontos jelzés a cégről.

Ha van projektfinanszírozás, akkor a kivitelezési munkálatok pénzügyi forrása biztosított, hiszen azt az építtető cég bankja nyújtja. Maga a pénzintézet a hitelösszeget szakaszosan folyósítja, valamint ellenőrzi, hogy a hitel megfelelő módon került-e felhasználásra, ezáltal erősebb kontroll alatt működik a vállalkozás.

Projekthiteleknél az általunk fizetett vételár általában – legyen az csak saját forrásunk vagy részben banki hitel – egy elkülönített letéti számlára kerül. Ehhez a kivitelező csak akkor férhet hozzá, ha teljesíti a kapcsolódó feltételeket. Ezek között pedig biztos, hogy találni fogunk az ingatlan készültségi szintjére vonatkozó elvárásokat is. Vagyis pénzünket a cég nem használhatja fel szabadon, bármilyen probléma is adódik, az ott lesz ezen az elkülönített számlán.

A jelenlegi piaci környezetben inkább a kivitelező/eladó fél akarata érvényesül, hiszen – legalábbis jelenleg – most több az eszkimó, mint a fóka. Ettől függetlenül próbáljunk törekedni pár alapszabály betartására ingatlan vásárláskor. Ha valami problémásnak, gyanúsnak tűnik, ha írásbeli szerződés helyett szóbeli ígéretekkel traktálnak bennünket. akkor kapcsoljon be azonnal a riasztó!

Ha lakást vennél, akkor érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát használnod, mellyel összehasonlíthatod a különböző bankok ajánlatait. Ha pedig kifejezetten új lakásban gondolkodsz, fordulj bizalommal Szakértőinkhez. Egy újépítésű lakással kapcsolatban az egyes bankok különböző speciális elvárásokat támaszthatnak, kollégáink azonban segítenek kiválasztani a számodra leginkább megfelelő bankot.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.