7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, ha hitelből vennél nyaralót

7 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, ha hitelből vennél nyaralót
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-18 Frissítve: 2021-03-24
 

Amikor saját megtakarításból vásárol valaki üdülőt, nyaralót vagy hétvégi házat, akkor nemigen foglalkozik azzal, hogy mi szerepel – nyaraló, üdülő, hétvégi ház stb. – fő rendeltetési jellegként a tulajdoni lapon. Pedig a dolog ebben az esetben is lényeges, ám ha hitelből finanszíroznád a vásárlást, akkor ezen állhat vagy bukhat a dolog. A Bankmonitor.hu szakértői ezért pontokba szedték, hogy mire számíthatsz.

1. Magasabb lehet az ingatlanadó

Egy nyaraló vagy hétvégi ház esetében magasabb lehet az ingatlanadó mértéke, mint egy családi háznál, így eleve magasabb fix költséggel számolhatsz.

2. Hiába adtál el lakást vagy házat előtte, ez nem csökkenti majd a frissen vásárolt ingatlanra fizetendő illetéket

Ugyancsak fontos, hogy ha lakást vagy családi házat adsz el, majd nyaraló vagy hétvégi ház besorolású ingatlant vásárolsz, akkor az értékesített ingatlan értéke nem csökkenti majd a vagyonszerzési illeték alapját. Ugyanis, amennyiben eladsz egy lakást, majd 3 éven belül másikat veszel, akkor a két ingatlan értékének különbözete lesz az – alapesetben – 4%-os illeték alapja. Például: ha eladod 40 millió forintért a lakásodat, majd veszel ugyanennyiért egy családi házat, akkor 0 Ft illetéket kell fizetned, míg ha ugyanez „hétvégi ház”-ként szerepel a tulajdoni lapon, akkor 1,6 millió forintot kell kicsengetned. Ráadásul, míg lakóház esetén méltányossági alapon kérhetsz részletfizetést, nyaralónál ez nehezen indokolható.  (A vagyonszerzési illetékről, valamint az elérhető kedvezményekről ebben a cikkünkben olvashatsz részletesen.)

Hirdetés

Hirdetés

3. Nem jár csok és falusi csok, de még a csok-hoz kapcsolódó illetékmentességet is bukod

2021. januártól nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni akkor, ha valaki csok (családi otthonteremtési kedvezmény) igénybevételével vásárol lakást vagy házat, ám nyaralóra vagy hétvégi házra nem jár sem csok, sem falusi csok. Vagyis nem csak a támogatástól eshetsz el, hanem az ehhez kapcsolódó illetékmentességtől is.

4. Ne számolj az otthonfelújítási támogatással és az ehhez járó hitellel!

Az otthonfelújítási támogatás ugyancsak nem igényelhető nyaralóra vagy hétvégi házra, pedig ezzel a rendeletben meghatározott munkálatok költségeinek fele, legfeljebb 3 millió forint utólag visszaigényelhető. Ez azt jelenti, hogy hiába költözik a család egy külső szemmel családi háznak látszó ingatlanba, ha a tulajdoni lapon nem lakóház vagy lakás szerepel, akkor bizony nem élhetnek a lehetőséggel.

Ezzel együtt pedig a támogatott otthonfelújítási hitelt sem kaphatják meg, hiszen ennél elvárás, hogy az igénylő jogosult legyen magára az otthonfelújítási támogatásra. Érthető, hiszen a támogatott hitel arra szolgál, hogy azok is visszaigényelhessék a felújítási költségek felét, akik nem rendelkeznek elegendő saját forrással a munkálatok megfinanszírozására.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

5. Nem biztos, hogy kaphatsz rá lakáshitelt

A nyaralókat és a hétvégi házakat sok bank más feltételekkel hitelezi, mint a lakásokat és a családi házakat. Bonyolítja a helyzetet, hogy régebben a helyi építési szabályzatok előírásai miatt zártkert esetén gyakran csak gazdasági épületként, gyümölcs- vagy szerszámtárolóként lehetett bejegyeztetni a nyaralókat, ez pedig ellehetetleníti a hitelfelvételt. Amennyiben a tulajdoni lapon nyaralóként, üdülőként vagy hétvégi házként van nyilvántartva az épület, akkor a helyzet már jobb: a Bankmonitor.hu által vizsgált tizenkét bank fele ugyanis hitelezi egy nyaraló vagy hétvégi ház megvásárlását, míg üdülő esetében ennél kicsivel több a megengedő pénzintézet.

De nem pusztán az ingatlan tulajdonlapon szereplő besorolása jelenhet akadályt egy hitelfelvételnél, hanem akár a falazat anyaga is. Vannak ugyanis bankok, amelyek nem hitelezik a könnyűszerkezetes és vályogházakat, így hiába találtuk meg álmaink családi házát egy remek állapotú, vályogból épült parasztház képében, hitelfelvételnél szűkebb banki körrel számolhatunk. Persze a helyzet egyáltalán nem reménytelen, ám ezzel még a vásárlás, sőt a foglaló kifizetése előtt tisztában kell lenni.

6. Nagyobb önerő kellhet a hitelhez 

A vásárláshoz szükséges önerő nagyságát is befolyásolhatja a kiszemelt ingatlan földhivatali besorolása. Hiába hitelezhetnek elméletileg akár az ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-áig a bankok (vagyis 20% minimális önerő mindenképp kell), ők ennél rendszerint óvatosabbak, így inkább 50-70%-os aránnyal érdemes számolni. Nyaralók, hétvégi házak esetében a bankok azonban sokszor óvatosabbak, így előfordulhat, hogy másik fedezet (lakás vagy lakóház) bevonására is szükség lehet a jelzáloghitelből történő vásárláshoz.

7. Megoldás lehet a személyi kölcsön és a Babaváró hitel

Az előbbi pontokban szinte kizárólag nehézségekről volt szó a nyaralók és hétvégi házak esetében, ám ha finanszírozásra van szükség, akkor a babaváró  és a személyi kölcsön egyaránt megoldást jelenthet. Mindkét hiteltípus fedezet nélküli (vagyis nincs szükség ingatlanfedezet bevonására) és szabad felhasználású, így akár egy hétvégi ház is megvásárolható a felvett összegből.

A babaváró maximális összege 10 millió forint, ám az, hogy a házaspár mekkora hitelt kaphat, a banki hitelbírálat során, az igazolt jövedelmük nagysága alapján dől el. A babaváró hitel igényléséhez számos személyi feltételnek is meg kell felelnie a párnak, például kizárólag házasok igényelhetik, legalább a pár egyik tagjának minimum 3 éves folyamatos tb-jogviszonyt kell igazolnia, valamint a feleség igényléskor nem töltheti be a 41. életévét. (Hogy jogosultak vagytok-e a babaváró támogatásra, azt a Bankmonitor babaváró kalkulátorával pillanatok alatt ellenőrizhetitek.)

Személyi kölcsön esetében nincsenek hasonló személyi elvárások, ráadásul a dokumentumok bankhoz történő benyújtását követően – pozitív bírálat esetén – akár 5-6 napon belül megérkezhet a számlára a pénz. A maximális hitelösszeg a személyi kölcsönök esetében 10 millió forint, ám a legtöbb bank jelenleg 5-8 millió forint között hitelez, ezért ha nyaralót vásárolnál, akkor a foglaló kifizetése előtt mindenképp keresd meg a finanszírozó bankot, és ellenőrizd a lehetőségeidet.

Ha kíváncsi vagy, hogy az OTP Bank milyen kamatokkal kínál lakáshitelt jelenleg, akkor a Bankmonitor OTP Lakáshitel Kalkulátorával könnyen ellenőrizheted a lehetőségeidet.  

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

1
Hirdetés