A 10 legtöbbször feltett kérdés a Babaváró hitelről 2021-ben

A 10 legtöbbször feltett kérdés a Babaváró hitelről 2021-ben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-30
 

A lakáshitelek mellett a Babaváró hitel húzza még a magyar hitelezési piacot. Ez annyiban nem meglepő, hiszen a legtöbben a Babavárót is ingatlanvásárlásra fordítják, ráadásul sok esetben lakáshitelt is igényelnek mellé, mert csak így jön össze a szükséges pénz. A Bankmonitor az alábbiakban összegyűjtötte a legtöbbet feltett kérdéseket, és világos, mindenki számára érthető válaszokat adott azokra.

1. Lekéshetünk a Babaváró hitelről?

A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, így tényleg nem vagytok lemaradva semmiről. Sőt, akkor sem buktátok el a lehetőséget, ha esetleg már úton van a baba, ugyanis, ha még a születést megelőzően igénylitek a Babavárót, akkor már be is biztosítottátok magatoknak a végleges kamatmenteséget. Sőt, három évig még csak törlesztenetek sem kell a kölcsönt. Ha pedig születik még egy gyermeketek, akkor elengedik a fennálló tartozás 30%-át – valamint újabb 3 évre kérhetitek a fizetési moratóriumot -, míg a harmadiknál egyszerűen megszűnik az adósság.

Legtöbbek számára azonban az elvárt 3 éves folyamatos tb-jogviszony igazolása jelenti a legnagyobb kihívást, ami miatt akár le is késhettek a lehetőségről. Könnyítés ugyanakkor, hogy elégséges a Babavárót kérelmező pár egyik tagjának teljesítenie csak a feltételt. Látható, hogy amennyiben a pár egyik tagja sem rendelkezik elegendő tb-jogviszonnyal, akkor érdemes kiszámolni, hogy 2022. december 31-ig az teljesíthető-e még egyáltalán.

Hirdetés

Hirdetés

2. Van már gyermekünk, így is igényelhetjük?

Igen, a meglévő gyermek vagy gyermekek semmiben nem jelentenek akadályt. Azt viszont tudnotok kell, hogy kizárólag a folyósítást követően született gyermekek számítanak a Babaváróhoz kapcsolódó támogatások szempontjából. Vagyis csak a folyósítást követően született baba után jár a kamatmentesség, valamint a tartozás részbeni vagy teljes elengedése.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3. Kombinálható a csok és a Babaváró? 

Ha biztosak vagytok a gyermekvállalásban, akkor a csok támogatás mindenképpen jó megoldás, hiszen 3 gyermeknél már 10 millió forintot is kaphattok. Ha ezek a gyermekek a Babaváró igénylését követően születnek, akkor pedig a Babaváró támogatás szempontjából is számítani fognak. (Akár az is előfordulhat, hogy a Babaváró hitelből egyetlen forintot sem kell visszafizetnetek, így máris 20 millió forint vissza nem térítendő támogatásra tehettek szert.)

4. Ha egyikünk elmúlt 41 éves, akkor már nem igényelhetjük?

Alapesetben a pár hölgy tagjának 41 évesnél fiatalabbnak kell lennie, ha ez a feltétel nem teljesül, akkor az igénylést vissza fogják utasítani. (A férj életkorára azonban nincs jogszabályi előírás.) A koronavírus járvány miatt azonban a jogalkotó könnyített ezen a feltételen: ha a hölgy 2020. június 18. és a jelenlegi veszélyhelyzet lejárta – várhatóan 2021. ősze – között lépi át az életkori korlátot, akkor a veszélyhelyzet után még 30 napig benyújtható a Babaváró igénylés.

5. Lakást vennénk a Babaváróból, de hitel is szükséges mellé. Mik a lehetőségeink?

A Babaváró hitelt a legtöbb pár az első otthon megvásárlására költi, ami érthető, hiszen ez saját megtakarításból sokaknak megugorhatatlan a magas árak miatt. Ha a Babaváró összege önmagában elég a vásárláshoz, akkor a kivitelezés rendkívül egyszerű, hiszen a bank által elutalt összegből mindössze ki kell fizetni a vételárat.

Amennyiben kevés a Babaváró, és lakáshitelre is szükség van mellé, akkor már kicsit bonyolultabb a helyzet. Először is a pár igazolt jövedelmének a Babaváró és a lakáshitel havi törlesztőjét egyaránt el kell bírnia: 500 ezer Ft családi jövedelem alatt a bevételek maximum 50%-a lehet az összes hiteltörlesztő összege. Ez ráadásul csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek!

A másik fontos tudnivaló, hogy hiába van már számlánkon a Babaváró hitel teljes összege (max. 10 millió Ft), ha a folyósítást követő 90 napon belül igénylünk lakáshitelt, akkor annak 25%-a hitelnek fog minősülni. Ez azért fontos, mert egy ingatlan vételárának – ami jó esetben megegyezik a banki értékbecslő által meghatározott becsült forgalmi értékkel – legfeljebb 80%-a lehet a hitel aránya, vagyis 20% önerővel mindenképpen rendelkeznie kell a vevőnek. Mivel azonban a Babaváró 25%-a hitelnek minősül, ezt is beleszámítják majd a 80%-ba. Megint hangsúlyoznunk kell, hogy ez is csak a jogszabályi maximum, a felvehető hitel összege álltalában az ingatlan értékének 50-70%-a között szokott lenni, ám erről a bank minden esetben egyedileg dönt.

Példa: egy 50 millió Ft-ért megvásárolni kívánt lakás esetében maximum 40 millió Ft lehet a felvehető lakáshitel összege (80%), így 10 millió forint önerőt (20%) kell összegyűjteni. Ha a vevő 90 napnál nem régebben 10 millió forint Babavárót igényelt, akkor ebből 2,5 millió Ft hitelnek számít, így már „csak” 37,5 millió Ft (40-2,5 millió Ft) hitelt adhat a bank. Ez azt jelenti, hogy 12,5 millió Ft önerő kell összességében a vételhez, ami a Babavárón túl további 2,5 millió Ft.

6. Vettünk fel korábban csok-ot, kaphatunk még Babavárót?

A két támogatás nem zárja ki egymást, így egymást követően is igényelhető. Amennyiben pedig vállalt gyermekre igényeltük a csok támogatást, és a gyermekek a Babaváró hitel igénylését követően születnek, akkor mindkét támogatásba beleszámítanak majd.

7. Mi történik a Babaváró hitellel válás esetén?

Miután minden második házasság válással ér véget, fontos tisztában lenni azzal, hogy ez milyen hatással lehet a meglévő Babaváróra. Ebben az esetben akkor is megszűnik a Babaváró kamatmentessége a hátralévő időszakra, ha egyébként született gyermek. Ez pedig azt jelenti, hogy az addigi kb. havi 47 000 Ft-os Babaváró hiteltörlesztő jelentősen megemelkedik! Még keményebbek a szankciók akkor, ha egy gyermektelen pár dönt a szakítás mellett. Ebben az esetben ugyanis nem csak piaci kamatúra vált a hitel, hanem az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni.

8. Érdemes még próbálkozni, ha elutasított bennünket egy bank?

Attól függ, hogy milyen indokkal utasították el az igénylést. Amennyiben a korhatár túllépése miatt, akkor természetesen felesleges újra próbálkozni, ám ha a banki hitelbírálaton véreztetek el – például azért, mert a bank nem fogadta el az általatok igazolt külföldi jövedelmet -, akkor érdemes lehet hitelszakértőhöz fordulni, hátha más pénzintézetnél még átmehet a dolog. Bár a Babavárót csak egyetlen alkalommal lehet felvenni, maga az igénylés akár többször is megismételhető.

9. Nem szeretnénk csak egy vagy két gyermeket. Így is megéri a Babaváró hitel?

A Babaváró már akkor véglegesen kamatmentessé válik, ha a folyósítástól számított 5 éven belül egy gyermek születik, ráadásul a következő 3 évre a hitel törlesztése is felfüggeszthető. Egy ingyenes hitelnél pedig olcsóbbat aligha lehet elképzelni. (Mindössze az állami garanciavállalás díját számítják fel ilyenkor pluszban a bankok.)

10. Mi történik akkor, ha a Babaváró hitelt felvevő pár valamelyik tagja meghal?  

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a kamatmentes időszak megmarad a folyósítástól számított 5 évig akkor is, ha addig nem született gyermek és a korábban igénybe vett kamatkedvezményt utólag nem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a türelmi idő újra kezdődik.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés