loading

A 10 legtöbbször feltett kérdés a Babaváró hitelről 2021-ben

A lakáshitelek mellett a Babaváró hitel húzza még a magyar hitelezési piacot. Ez annyiban nem meglepő, hiszen a legtöbben a Babavárót is ingatlanvásárlásra fordítják, ráadásul sok esetben lakáshitelt is igényelnek mellé, mert csak így jön össze a szükséges pénz. A Bankmonitor az alábbiakban összegyűjtötte a legtöbbet feltett kérdéseket, és világos, mindenki számára érthető válaszokat adott azokra.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

1. Lekéshetünk a Babaváró hitelről?

A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, így tényleg nem vagytok lemaradva semmiről. Sőt, akkor sem buktátok el a lehetőséget, ha esetleg már úton van a baba, ugyanis, ha még a születést megelőzően igénylitek a Babavárót, akkor már be is biztosítottátok magatoknak a végleges kamatmenteséget. Sőt, három évig még csak törlesztenetek sem kell a kölcsönt. Ha pedig születik még egy gyermeketek, akkor elengedik a fennálló tartozás 30%-át – valamint újabb 3 évre kérhetitek a fizetési moratóriumot -, míg a harmadiknál egyszerűen megszűnik az adósság.

Legtöbbek számára azonban az elvárt 3 éves folyamatos tb-jogviszony igazolása jelenti a legnagyobb kihívást, ami miatt akár le is késhettek a lehetőségről. Könnyítés ugyanakkor, hogy elégséges a Babavárót kérelmező pár egyik tagjának teljesítenie csak a feltételt. Látható, hogy amennyiben a pár egyik tagja sem rendelkezik elegendő tb-jogviszonnyal, akkor érdemes kiszámolni, hogy 2022. december 31-ig az teljesíthető-e még egyáltalán.

2. Van már gyermekünk, így is igényelhetjük?

Igen, a meglévő gyermek vagy gyermekek semmiben nem jelentenek akadályt. Azt viszont tudnotok kell, hogy kizárólag a folyósítást követően született gyermekek számítanak a Babaváróhoz kapcsolódó támogatások szempontjából. Vagyis csak a folyósítást követően született baba után jár a kamatmentesség, valamint a tartozás részbeni vagy teljes elengedése.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

3. Kombinálható a csok és a Babaváró? 

Ha biztosak vagytok a gyermekvállalásban, akkor a csok támogatás mindenképpen jó megoldás, hiszen 3 gyermeknél már 10 millió forintot is kaphattok. Ha ezek a gyermekek a Babaváró igénylését követően születnek, akkor pedig a Babaváró támogatás szempontjából is számítani fognak. (Akár az is előfordulhat, hogy a Babaváró hitelből egyetlen forintot sem kell visszafizetnetek, így máris 20 millió forint vissza nem térítendő támogatásra tehettek szert.)

4. Ha egyikünk elmúlt 41 éves, akkor már nem igényelhetjük?

Alapesetben a pár hölgy tagjának 41 évesnél fiatalabbnak kell lennie, ha ez a feltétel nem teljesül, akkor az igénylést vissza fogják utasítani. (A férj életkorára azonban nincs jogszabályi előírás.) A koronavírus járvány miatt azonban a jogalkotó könnyített ezen a feltételen: ha a hölgy 2020. június 18. és a jelenlegi veszélyhelyzet lejárta – várhatóan 2021. ősze – között lépi át az életkori korlátot, akkor a veszélyhelyzet után még 30 napig benyújtható a Babaváró igénylés.

5. Lakást vennénk a Babaváróból, de hitel is szükséges mellé. Mik a lehetőségeink?

A Babaváró hitelt a legtöbb pár az első otthon megvásárlására költi, ami érthető, hiszen ez saját megtakarításból sokaknak megugorhatatlan a magas árak miatt. Ha a Babaváró összege önmagában elég a vásárláshoz, akkor a kivitelezés rendkívül egyszerű, hiszen a bank által elutalt összegből mindössze ki kell fizetni a vételárat.

Amennyiben kevés a Babaváró, és lakáshitelre is szükség van mellé, akkor már kicsit bonyolultabb a helyzet. Először is a pár igazolt jövedelmének a Babaváró és a lakáshitel havi törlesztőjét egyaránt el kell bírnia: 500 ezer Ft családi jövedelem alatt a bevételek maximum 50%-a lehet az összes hiteltörlesztő összege. Ez ráadásul csak a jogszabályi plafon, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek!

A másik fontos tudnivaló, hogy hiába van már számlánkon a Babaváró hitel teljes összege (max. 10 millió Ft), ha a folyósítást követő 90 napon belül igénylünk lakáshitelt, akkor annak 25%-a hitelnek fog minősülni. Ez azért fontos, mert egy ingatlan vételárának – ami jó esetben megegyezik a banki értékbecslő által meghatározott becsült forgalmi értékkel – legfeljebb 80%-a lehet a hitel aránya, vagyis 20% önerővel mindenképpen rendelkeznie kell a vevőnek. Mivel azonban a Babaváró 25%-a hitelnek minősül, ezt is beleszámítják majd a 80%-ba. Megint hangsúlyoznunk kell, hogy ez is csak a jogszabályi maximum, a felvehető hitel összege álltalában az ingatlan értékének 50-70%-a között szokott lenni, ám erről a bank minden esetben egyedileg dönt.

Példa: egy 50 millió Ft-ért megvásárolni kívánt lakás esetében maximum 40 millió Ft lehet a felvehető lakáshitel összege (80%), így 10 millió forint önerőt (20%) kell összegyűjteni. Ha a vevő 90 napnál nem régebben 10 millió forint Babavárót igényelt, akkor ebből 2,5 millió Ft hitelnek számít, így már „csak” 37,5 millió Ft (40-2,5 millió Ft) hitelt adhat a bank. Ez azt jelenti, hogy 12,5 millió Ft önerő kell összességében a vételhez, ami a Babavárón túl további 2,5 millió Ft.

6. Vettünk fel korábban csok-ot, kaphatunk még Babavárót?

A két támogatás nem zárja ki egymást, így egymást követően is igényelhető. Amennyiben pedig vállalt gyermekre igényeltük a csok támogatást, és a gyermekek a Babaváró hitel igénylését követően születnek, akkor mindkét támogatásba beleszámítanak majd.

7. Mi történik a Babaváró hitellel válás esetén?

Miután minden második házasság válással ér véget, fontos tisztában lenni azzal, hogy ez milyen hatással lehet a meglévő Babaváróra. Ebben az esetben akkor is megszűnik a Babaváró kamatmentessége a hátralévő időszakra, ha egyébként született gyermek. Ez pedig azt jelenti, hogy az addigi kb. havi 47 000 Ft-os Babaváró hiteltörlesztő jelentősen megemelkedik! Még keményebbek a szankciók akkor, ha egy gyermektelen pár dönt a szakítás mellett. Ebben az esetben ugyanis nem csak piaci kamatúra vált a hitel, hanem az addig igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni.

8. Érdemes még próbálkozni, ha elutasított bennünket egy bank?

Attól függ, hogy milyen indokkal utasították el az igénylést. Amennyiben a korhatár túllépése miatt, akkor természetesen felesleges újra próbálkozni, ám ha a banki hitelbírálaton véreztetek el – például azért, mert a bank nem fogadta el az általatok igazolt külföldi jövedelmet -, akkor érdemes lehet hitelszakértőhöz fordulni, hátha más pénzintézetnél még átmehet a dolog. Bár a Babavárót csak egyetlen alkalommal lehet felvenni, maga az igénylés akár többször is megismételhető.

9. Nem szeretnénk csak egy vagy két gyermeket. Így is megéri a Babaváró hitel?

A Babaváró már akkor véglegesen kamatmentessé válik, ha a folyósítástól számított 5 éven belül egy gyermek születik, ráadásul a következő 3 évre a hitel törlesztése is felfüggeszthető. Egy ingyenes hitelnél pedig olcsóbbat aligha lehet elképzelni. (Mindössze az állami garanciavállalás díját számítják fel ilyenkor pluszban a bankok.)

10. Mi történik akkor, ha a Babaváró hitelt felvevő pár valamelyik tagja meghal?  

Amennyiben a házaspár egyik tagja a folyósítást követő 5 éven belül meghal, akkor a kamatmentes időszak megmarad a folyósítástól számított 5 évig akkor is, ha addig nem született gyermek és a korábban igénybe vett kamatkedvezményt utólag nem kell visszafizetni. Ha az 5 éves időszakon belül az özvegy újra házasodik, akkor a türelmi idő újra kezdődik.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Több gyermek született 2020-ban a Babaváró hitel miatt?

A KSH adatai alapján valamelyest emelkedett a 2020-ban született gyermekek száma a korábbi évekhez képest. Ráadásul a házasságon kívül született gyermekek száma jelentősen visszaesett. Ez jó eséllyel a Babaváró hitelnek...

Babaváró hitelből nyaraló? Miért is ne!

Nagyon úgy tűnik egyelőre, hogy az idei nyár is főleg a belföldi turizmusról fog szólni, hiszen hiába haladnak gőzerővel - bár nagyon különböző sebességgel - az oltási kampányok minden országban,...