A Babaváró hitel egy 20 éves elköteleződés egyetlen bank irányába

A Babaváró hitel egy 20 éves elköteleződés egyetlen bank irányába
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-10-08
 

A Babaváró hitel induláskor mindenképpen kamatmentes, standard kondíciói is azonosak minden pénzintézetnél. Éppen ezért sokan azt gondolják, hogy mindegy melyik banktól igénylik meg a konstrukciót. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Babaváró igénylésével egy bank felé elköteleződünk 20 évre. Márpedig ez a kötelék akár szorosabb is lehet, mint egy lakáshitel esetében.

Hogy miért is jelent hosszútávú kapcsolatot a bank és az igénylők között a Babaváró hitel, ahhoz érdemes megnézni a Babaváró hitel tulajdonságait: a konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszak alatt egy gyermekünk születik, akkor ezt a kedvezményt a kölcsön lejáratáig meghosszabbítják. Emellett a második baba születésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek érkezésekor az egész tartozást elengedik.

Az ügyfél és a bank kapcsolatának szorossága az igénybe vett termékektől függően

Ezek alapján már érthető, hogy a Babaváró hitelt nyújtó bankkal bizony hosszú kapcsolata lesz várhatóan az igénylőnek. A konstrukciót nem fogja vélhetően előtörleszteni vagy kiváltani az adós, hiszen a kamatmentességnél nincs kedvezőbb lehetőség. Ráadásul a gyermekek után még tartozáselengedés is járhat. Hasonló okokból – a piacon egyedülállóan kedvező, fix 3%-os hitelkamat – a csok hitel is egy nagyon szoros kapcsolatot jelent az igénylő és a bank között.

Egy piaci kamatozású jelzáloghitel már sokkal könnyebben kiváltható egy kedvezőbb kamatozású, vagy biztonságosabb kölcsönnel, ugyan a folyamat hosszadalmas lehet, de jelen kamatkörnyezetben akár még így is megérheti ez a lépés. Egy személyi kölcsönnél, hitelkeretnél a bankváltás még egyszerűbb, hiszen pár nap alatt elbírálja az új bank a hitelkérelmet és jelentős induló költségek sem kapcsolódnak a konstrukciókhoz.

Egy szimpla bankszámlát a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt pedig az egyszerűsített bankváltás keretében egyetlen kérelemmel át lehet helyezni az új számlavezetőhöz.

Hirdetés

Hirdetés

A legfontosabb szempont a bank bírálati gyakorlata

Természetesen a legfontosabb, hogy az igénylő megkapja a kért hitelösszeget. A Babaváróhoz ugyan számos támogatás kapcsolódik, mégis egy hitelkonstrukcióról van szó. Vagyis a bank egyedi bírálati szabályzatán múlik az, hogy megkapja az igénylő pár a hitelösszeget, vagy sem.

Márpedig az egyes pénzintézetek eltérő módon kezelik a speciális – kismamák bevétele, vállalkozói jövedelmek, külföldi fizetések… – jövedelmeket. Emellett eltérő módon veszik figyelembe a Babaváró hitel törlesztőrészletét is a jövedelem terhelhetőségének meghatározásakor: van amelyik az induló, kamatmentes részlettel kalkulál, de van olyan is, amelyik a standard kamattal számolt törlesztőt veszi alapul az adható hitelösszeg meghatározásakor.

Másképp fogadják el lakásvásárlásnál a Babaváró hitelt önerőként az egyes pénzintézetek. (Ez akkor lehet fontos, ha lakáshitelt és Babavárót is igényelne a pár lakásvásárlásra.) Az érvényben lévő szabályok alapján a Babaváró hitelnek legalább a 25 százalékát jelzáloghitelnek, míg a maradék 75%-át támogatásnak kell tekinteni, amennyiben lakásvásárlási célra vették igénybe. Ettől a szabálytól azonban az egyes pénzintézetek szigorúbb irányba eltérhetnek.

A Babaváró mellé igényelt szolgáltatások díja is lényeges 

Csak azokat a bankokat érdemes számításba venni, amelyeknél valószínűleg megkapja a kért összeget a fiatal pár. Ezen bankok közül azonban érdemes a további banki költségek alapján választani. Számos pénzintézet elvárja, hogy bankszámlát nyisson az adós náluk a Babaváró igényléséhez kapcsolódóan. Ennek pedig számlavezetési díja van, sőt az igénybe vett szolgáltatásoknak – eseti átutalás, csoportos beszedés, állandó átutalási  megbízás – netbanki szolgáltatás, SMS értesítés – is lehet költsége.

Szerencsére a legtöbb bank a számlanyitás mellett nem várja el a csomag aktív használatát is. (Személyi kölcsön, és lakáshitel esetében a kamatkedvezményeknek sok esetben aktív számlahasználat a feltétele.) Vagyis egy teljesen alacsony alapdíjú csomag is megfelelő lehet, amennyiben arról megbízást nem tervez indítani az adós.

Mindig az alapján érdemes választani, amire ténylegesen a számlacsomagot használná az igénylő: nem csak az alapdíjat, a teljes havi/éves számlaköltséget kell szem előtt tartani.

Nem anyagi tényezők: szimpátia, szolgáltatások színvonala

Ha több banknál is jogosult a pár a Babaváró hitelre és a kapcsolódó költségek is igen hasonlók, akkor előtérbe kerülhetnek olyan szempontok is, amikhez nem kapcsolódnak közvetlenül anyagi előnyök: a bankfiók elhelyezkedése, a netbank használhatósága, a banki tanácsadó felkészültsége. Ezek együttesen ellensúlyozni tudnak havi pár száz forint díjkülönbséget. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy 20 év hosszú idő, ami alatt nagyon sok minden megváltozhat: a tanácsadó is elmehet a pénzintézettől, bankfiók is bezárható.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
1
Hirdetés