loading

A Babaváró hitel egy 20 éves elköteleződés egyetlen bank irányába

Argyelán József
szerző: Argyelán József

A Babaváró hitel induláskor mindenképpen kamatmentes, standard kondíciói is azonosak minden pénzintézetnél. Éppen ezért sokan azt gondolják, hogy mindegy melyik banktól igénylik meg a konstrukciót. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Babaváró igénylésével egy bank felé elköteleződünk 20 évre. Márpedig ez a kötelék akár szorosabb is lehet, mint egy lakáshitel esetében.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

Hogy miért is jelent hosszútávú kapcsolatot a bank és az igénylők között a Babaváró hitel, ahhoz érdemes megnézni a Babaváró hitel tulajdonságait: a konstrukció a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszak alatt egy gyermekünk születik, akkor ezt a kedvezményt a kölcsön lejáratáig meghosszabbítják. Emellett a második baba születésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik gyermek érkezésekor az egész tartozást elengedik.

Az ügyfél és a bank kapcsolatának szorossága az igénybe vett termékektől függően

Ezek alapján már érthető, hogy a Babaváró hitelt nyújtó bankkal bizony hosszú kapcsolata lesz várhatóan az igénylőnek. A konstrukciót nem fogja vélhetően előtörleszteni vagy kiváltani az adós, hiszen a kamatmentességnél nincs kedvezőbb lehetőség. Ráadásul a gyermekek után még tartozáselengedés is járhat. Hasonló okokból – a piacon egyedülállóan kedvező, fix 3%-os hitelkamat – a csok hitel is egy nagyon szoros kapcsolatot jelent az igénylő és a bank között.

Egy piaci kamatozású jelzáloghitel már sokkal könnyebben kiváltható egy kedvezőbb kamatozású, vagy biztonságosabb kölcsönnel, ugyan a folyamat hosszadalmas lehet, de jelen kamatkörnyezetben akár még így is megérheti ez a lépés. Egy személyi kölcsönnél, hitelkeretnél a bankváltás még egyszerűbb, hiszen pár nap alatt elbírálja az új bank a hitelkérelmet és jelentős induló költségek sem kapcsolódnak a konstrukciókhoz.

Egy szimpla bankszámlát a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt pedig az egyszerűsített bankváltás keretében egyetlen kérelemmel át lehet helyezni az új számlavezetőhöz.

A legfontosabb szempont a bank bírálati gyakorlata

Természetesen a legfontosabb, hogy az igénylő megkapja a kért hitelösszeget. A Babaváróhoz ugyan számos támogatás kapcsolódik, mégis egy hitelkonstrukcióról van szó. Vagyis a bank egyedi bírálati szabályzatán múlik az, hogy megkapja az igénylő pár a hitelösszeget, vagy sem.

Márpedig az egyes pénzintézetek eltérő módon kezelik a speciális – kismamák bevétele, vállalkozói jövedelmek, külföldi fizetések… – jövedelmeket. Emellett eltérő módon veszik figyelembe a Babaváró hitel törlesztőrészletét is a jövedelem terhelhetőségének meghatározásakor: van amelyik az induló, kamatmentes részlettel kalkulál, de van olyan is, amelyik a standard kamattal számolt törlesztőt veszi alapul az adható hitelösszeg meghatározásakor.

Másképp fogadják el lakásvásárlásnál a Babaváró hitelt önerőként az egyes pénzintézetek. (Ez akkor lehet fontos, ha lakáshitelt és Babavárót is igényelne a pár lakásvásárlásra.) Az érvényben lévő szabályok alapján a Babaváró hitelnek legalább a 25 százalékát jelzáloghitelnek, míg a maradék 75%-át támogatásnak kell tekinteni, amennyiben lakásvásárlási célra vették igénybe. Ettől a szabálytól azonban az egyes pénzintézetek szigorúbb irányba eltérhetnek.

A Babaváró mellé igényelt szolgáltatások díja is lényeges 

Csak azokat a bankokat érdemes számításba venni, amelyeknél valószínűleg megkapja a kért összeget a fiatal pár. Ezen bankok közül azonban érdemes a további banki költségek alapján választani. Számos pénzintézet elvárja, hogy bankszámlát nyisson az adós náluk a Babaváró igényléséhez kapcsolódóan. Ennek pedig számlavezetési díja van, sőt az igénybe vett szolgáltatásoknak – eseti átutalás, csoportos beszedés, állandó átutalási  megbízás – netbanki szolgáltatás, SMS értesítés – is lehet költsége.

Szerencsére a legtöbb bank a számlanyitás mellett nem várja el a csomag aktív használatát is. (Személyi kölcsön, és lakáshitel esetében a kamatkedvezményeknek sok esetben aktív számlahasználat a feltétele.) Vagyis egy teljesen alacsony alapdíjú csomag is megfelelő lehet, amennyiben arról megbízást nem tervez indítani az adós.

Mindig az alapján érdemes választani, amire ténylegesen a számlacsomagot használná az igénylő: nem csak az alapdíjat, a teljes havi/éves számlaköltséget kell szem előtt tartani.

Nem anyagi tényezők: szimpátia, szolgáltatások színvonala

Ha több banknál is jogosult a pár a Babaváró hitelre és a kapcsolódó költségek is igen hasonlók, akkor előtérbe kerülhetnek olyan szempontok is, amikhez nem kapcsolódnak közvetlenül anyagi előnyök: a bankfiók elhelyezkedése, a netbank használhatósága, a banki tanácsadó felkészültsége. Ezek együttesen ellensúlyozni tudnak havi pár száz forint díjkülönbséget. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy 20 év hosszú idő, ami alatt nagyon sok minden megváltozhat: a tanácsadó is elmehet a pénzintézettől, bankfiók is bezárható.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Szakértői cikkek