A CSOK és a Babaváró hitel igénybevételével drágább lakást tudunk vásárolni!

A CSOK és a Babaváró hitel igénybevételével drágább lakást tudunk vásárolni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-08-22
 

Mindenképpen érdemes megigényelni a gyermekek után járó támogatásokat, ha lakást vásárolnánk. Amellett, hogy ezzel csökkentjük a vásárlás tényleges terheit, még az önerőnket is ki tudjuk pótolni vele. Egy átlagos két gyermekes család új építésű lakás vásárlásánál akár 9,9 millió forint tényleges saját megtakarítását helyettesítheti a támogatásokkal.

A növekvő ingatlanárak mellett sok magyar család szembesült azzal, hogy saját megtakarításuk egyre kevesebbet ér. A bérek növekedése és a hitelkamatok csökkenése miatt egyre kedvezőbb feltételekkel tudunk egyre nagyobb összegű kölcsönhöz jutni. Azonban jelenlegi banki gyakorlat alapján a vételárnak maximum 70 százaléka finanszírozható hitelből, a maradék 30 százalékot önerőből szükséges biztosítani, de saját megtakarításainkat nem tudjuk az ingatlan áremelkedésével megegyező mértékben növelni.

Meg kell próbálnunk valamilyen más forrásból kiegészíteni meglévő saját pénzünk. Erre pedig ideális megoldást jelenthetnek a gyermekek után járó állami támogatások:

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan növelheti a CSOK és a Babaváró hitel az önerőnket lakásvásárláskor?

Az egyértelmű, hogy egy lakásvásárlás tényleges költségeit jelentősen csökkentheti ez a két támogatási forma. Ráadásul a bankok részben önerőként is figyelembe vehetik a megkapott összeget, így lényegesen drágább ingatlan is elérhetővé válik számunkra.

A Babaváró támogatás igényléséhez nem szükséges ingatlanfedezet, így ideális megoldásnak tűnik saját megtakarításunk kiegészítésére. Ha ilyen célból igényelnénk a konstrukciót, akkor jogszabály alapján a felvett összeg maximum 75%-a támogatásként, míg 25%-a hitelként kezelhető. Vagyis a támogatás háromnegyede önerőnek minősülhet.

A CSOK igénylésekor ugyan bejegyeznek jelzálogjogot a lakásunkra, de az egy támogatáshoz kapcsolódik, ezért akár teljes egészében önerőként számolhatnak a bankok ezzel az összeggel is.

Egy két gyermekes család példáján keresztül mutatnánk be milyen hatása lenne az elvárt saját erő nagyságára ezeknek a támogatásoknak. Nézzük meg egy átlagos 50 m2-es budapesti és győri új lakás vásárlását miből hogyan lehet megfinanszírozni.

Budapesten elég lenne csupán 2,7 millió forint sajt megtakarítás míg Győrben akár tényleges saját forrás nélkül is meg tudnánk vásárolni a kiszemelt ingatlant. Ez igen magas havi kiadásokkal járhat, ezért amennyiben van saját megtakarításunk érdemes belőle minél többet felhasználni a vásárlás során.

A támogatások igénybevétele 9-10 millió forint tényleges saját megtakarítást helyettesített. Ha valóban összesen annyi pénzünk van, mint amennyit a fenti táblában szerepel, akkor Győrben nem tudnánk lakást vásárolni, míg a fővárosban egy 9 millió forintos ingatlanra lenne elég a pénzünk. Ilyet pedig nem sokat találni a jelenlegi árak mellet.

Az egyes bankok eltérően kezelik a támogatásokat

A két támogatás alapvető kondíciói és feltételei azonosak, így azt gondolhatnánk mindegy melyik banktól igényeljük meg őket. Ez nem csak a Babaváró támogatás esetében hibás feltételezés, még a CSOK-ot is eltérően kezelhetik a hitelintézetek.

Van olyan bank, amely a Babaváró támogatást a jogszabályi lehetőségeknél szigorúbban fogadja el önerőként. Sőt olyan pénzintézetet is ismerünk, amely a CSOK támogatást is részben hitelnek tekinti. Különösen igaz ez a vállalt gyermekek után járó támogatásra, mert ha nem születik meg a baba időben, akkor a támogatás hitellé alakul.

Ha lakásvásárlás előtt állsz és szükséged lenne hozzá lakáshitelre, CSOK-ra, esetleg Babaváró támogatásra, akkor javasoljuk fordulj Szakértőnkhöz, aki segíteni tud a élethelyzetednek megfelelő konstrukciók, megoldások megtalálásában.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés
1
Hirdetés