A hét, amikor kiderült, mit tartogat számodra a CSOK!

A hét, amikor kiderült, mit tartogat számodra a CSOK!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-02-11 Frissítve: 2021-08-06
 

A hét elején sokak szeme a tőzsdék teljesítményére szegeződött, mi azonban más pénzügyi kérdésekkel is foglalkoztunk. Amellett, hogy körbejártuk a CSOK igénylésének teljes folyamatát, a hazai nyugdíjakkal, és a vállalkozók lakáshitellel kapcsolatos kérdéseket is megnéztük.

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

Megnéztük, hogyan igényelhetsz CSOK-ot

Régóta lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb a CSOK megújításával rukkol elő a kormány, amiről a múlthéten be is számoltunk. Most azt dolgoztuk fel, hogy ha CSOK-ot szeretnél igényelni, aktuálisan hogyan is néz ki az egész procedúra. Előreláthatóan február közepétől már tartani kell a bankoknak ahhoz magukat, hogy a kérelem befogásától lakásvásárlás esetén 30, míg építkezés/bővítés esetén 60 napon belül döntést hozzanak. Jelenleg a folyamat 1-1,5 hónap alatt zongorázható le, tehát kérdéses, hogy a könnyítések (bizonyos dokumentumokról elég lesz nyilatkozni) mennyire tudnak majd megjelenni a gyakorlatban.

Két ábra arról, hogyan is állunk a nyugdíjak terén

Megnyugtató is lehetne, hogy a legutolsó keresethez képest mért nyugdíj hazánkban az Európai Uniós átlaghoz képest kedvezőnek bizonyul. Az ún. helyettesítési ráta itthon 67%, míg az EU-ban átlagosan 58%. Ugyanakkor érdekes adalék a KSH statisztikáiból kinyerhető nyugdíjmegoszlás hazánkban. Eszerint 100 nyugdíjasból mindössze 7-nek magasabb a nyugdíja, mint 200 ezer forint, viszont a nyugdíjasok 40%-ának 100-150 ezer forint között, míg 35%-ának 100 ezer forint alatt van a nyugdíja. (az ábrák a cikkünkben érhetők el).

A demográfiai folyamatokat elnézve könnyen jön a következetés, hogy a jövőben még nagyobb lehet a kevés nyugdíjból gazdálkodók aránya. A cikkben bemutattuk a megoldási javaslatokat a nyugdíj-kiegészítésre, amit alapvetően a 20%-os adójóváírással támogatott nyugdíjcélú-megtakarítások jelentik.

Így igényelhetnek lakáshitelt a vállalkozók

Szép számban képviseltetik magukat itthon azok, akiknek a jövedelme saját cégből származik. Ugyanakkor nekik sem kell aggódni amiatt, hogy ne kapnának lakáshitelt, hiszen a legtöbb bankok őket is meghitelezi. A jövedelem kulcskérdés, KATA és EVA esetében mindenképpen a NAV jövedelemigazolás számít, sok banknál akár még az osztalék figyelembevételére is lehetőség van.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés