Betöltés
loading

A lakásvásárlások száma jelentősen megemelkedett júliusban

A Duna House becslése szerint 2020 júliusában 13 215 adásvételi szerződést kötöttek, ez nem csak a válság alatt tapasztalt számhoz képest jelentős növekedés, hanem 4 százalékkal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában aláírt adásvételi szerződések számát is. Minek köszönhető ez a jelentős emelkedés?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A járványveszély időszaka alatt mindenki által remélt V alakú visszapattanás tapasztalható az ingatlanpiacon a Duna House tranzakciószám becslése alapján. Júliusban 13 215 lakás adásvételi szerződést kötöttek hazánkban a portál becslése alapján. Ez már eléri a válság előtti, februári kötésszámot, sőt 4%-kal meghaladja a 2019 júliusában aláírt adásvételi szerződések számát.

Minek köszönhető ez a visszapattanás? 

1. A válság alatt elhalasztott vásárlások 

Sokan a járványveszély időszaka alatt nem foglalkoztak  lakásuk lecserélésével, új ingatlan vásárlásával, ez tejesen érhető is. Így viszont a vészhelyzet elmúltával jóval több vevő jelent meg az ingatlanpiacon, ez pedig megnövelhette szerződések számát is.

2. A karantén miatt az emberek igényei is megváltozhattak

A Duna House szakértői szerint az emberek igényei is megváltoztak a karantén és a bezártság miatt: sokan most ezért keresnek új – és egyben a megváltozott igényeknek megfelelő – otthont. Ez még jobban megnövelheti a tranzakciószámot, különösen a nagyobb méretű, esetleg kisebb kerttel rendelkező ingatlanok esetében.

3. A lakásárak nem emelkedtek az elmúlt hónapokban

Az MNB lakásárindexe alapján Budapesten 2020. első negyedévében az ingatlanárak stagnáltak, sőt az országos áremelkedés is csak 0,9%-os volt. Vagyis az elmúlt években tapasztalt dinamikus áremelkedés megszűnt, ez pedig pozitív hatással lehet a vevőkre. Ehhez azonban természetesen az is szükséges, hogy legyen megfelelő fizetőképes kereslet, vásárlói réteg a piacon.

4. Az átlagbér tovább emelkedett májusban

A KSH adatai alapján 2020. májusában a támogatás nélküli nettó átlagbér 265 200 forint volt, ami éves szinten továbbra is kiemelkedő 9,4%-os emelkedést jelent. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a legalább 5 főt foglalkoztató cégeknél teljes munkaidőben dolgozók átlagos fizetését jelenti. Vagyis a gazdasági visszaesésnek leginkább kitett kisebb cégek alkalmazottainak, valamint a részmunkaidősöknek a fizetésváltozását nem tartalmazza.

Emiatt az adat részben torzíthat, ettől függetlenül a nagyobb cégeknél dolgozók átlagfizetésének növekedése azt mutatja, hogy a vevői oldalon még mindig lehet elég fizetőképes kereslet. Vajon a finanszírozás is ugyanolyan olcsó?

5. A lakáshitelek ára változatlanul igen kedvező

A jelenlegi ingatlanárak mellett sokan csak lakáshitel igénylésével tudják álmaik otthonát megvenni. Számukra jó hír, hogy a hitelek költségei a válság ellenére sem emelkedtek meg. Ennek alátámasztásaként nézzük meg, hogy milyen feltételekkel lehetett felvenni 15 millió forint lakáshitelt 20 éves futamidőre az elmúlt 3 évben.

Egy 15 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel THM értékének alakulása az elmúlt 3 évben

Jól látható, hogy a hitelköltségek inkább még csökkentek is az elmúlt években. Ez alól egyedül a változó kamatozású – azon hitelek, melyeknek a kamatát a bank akár éven belül is megváltoztathatja – lakáshitelek képezhetnek kivételt. Az új igényléseknek azonban nagyon kis százaléka kerül ki ezekből a konstrukciókból.

Emiatt összességében kijelenthető, hogy továbbra változatlan áron, sőt a népszerűbb termékek esetében még a korábbi évekhez képest olcsóbban is kaphatunk lakáshitelt. Vagyis a lakásvásárlások finanszírozása is megoldható relatív alacsony költségek mellett.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 nyitott kérdés a kamatmentes MNB lakáshitellel kapcsolatban

A múlt hét elején a jegybank felvetette egy kamatmentes lakáshitel lehetőségét. Jó pár feltételt már megismerhettünk a tervezett konstrukcióval kapcsolatban, ugyanakkor számos részletről még nincs információnk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek...

Blogajánló
  • alapblog Továbbra is fényes maradhat az arany?

    The post Továbbra is fényes maradhat az arany? appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.