loading

A legolcsóbb és a legdrágább bankszámlák 2021-ben

Bármennyire is megdöbbentő, egy lakossági bankszámla költsége két év alatt azonos használat mellett lehet 0 forint, de akár meghaladhatja a 260 ezer forintot is. Hogy miként optimalizálhatjuk a kiadásainkat? Egyrészt okos bankolással, másrészt azzal, ha az igényeinknek megfelelő számlát választjuk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint azonos bankszámla-használat mellett éves szinten több mint 100 ezer forint is lehet a különbség két bankszámla teljes költsége között, míg két év alatt már 260 ezer forint felett van a differencia. Azért érdemes két évet nézni, mert az ember nem szívesen vált évente bankszámlát, hiszen ez az egyszerűsített bankváltás ellenére is macerás tud lenni, viszont két évente mindenképp érdemes ellenőriznünk, hogy valóban a megfelelő csomagra fizetünk-e elő.


Aki szeretne olcsón bankolni, annak pár dolgot érdemes megfogadnia. Az egyik ilyen az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének kihasználása, ami nem is annyira egyértelmű, mint azt sokan gondolják. Hiába jár ugyanis minden számlához havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel összesen maximum 150 ezer forint értékben, ennek feltétele, hogy az adott számlához megigényeljük a lehetőséget. Aki nem igényli meg, az egyszerűen lemond róla. Mivel mindenki csak egy számlájánál használhatja ki az ingyenességet, előfordulhat, hogy nem is arról a számlánkról veszünk le többnyire készpénzt, amire él a lehetőség. Ezt mindenképp érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, a másik számlára megigényelni a díjmentes készpénzfelvételt.

Sokat spórolhatunk a mobiltelefonra érkező biztonsági SMS-értesítések elhagyásával is, hiszen ha például minden vásárlásról, netbanki belépésről és egyéb tranzakcióról üzenetet kérünk, akkor ez havi szinten több ezer forintos költséget jelenthet. Ráadásul még csak le sem kell mondanunk a biztonságról, hiszen mobilbanki alkalmazásban push üzeneteket kaphatunk mindenről, ráadásul díjmentesen.

A megdöbbentő azonban az, hogy hiába a fenti okos megoldások, így is több százezer forintos költséget jelenthet egy bankszámla. A bankszámla kalkulátor alapján az általunk megadott paraméterekkel (200 ezer Ft nettó jövedelem érkeztetése, havi 2 db netbanki utalás összesen 20 ezer forint értékben, 2 db csoportos beszedési megbízás összesen 15 ezer forint értékben, havi 30 db bankkártyás vásárlás összesen 75 ezer forint értékben, SMS-értesítések és postai számlakivonat nélkül) a legolcsóbb 5 számla két év alatt kevesebb mint 6 ezer forint költséget jelent, míg az 5 legdrágább mindegyikére 100 ezer forint felett kell költeni.

Persze nem feltétlenül egyszerű a helyzet akkor sem, ha felismered, rendkívül drága a bankszámlád. Bár az egyszerűsített bankváltás intézménye működik, előfordulhat, hogy a kedvező lakáshitel, személyi kölcsön vagy éppen autóhitel kamat érdekében vállaltad, hogy az adott banknál vezeted a számládat és oda utaltatod a fizetésedet. Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői szerint érdemes ilyenkor a “járulékos” bankszámla-költségeket is figyelembe venni, mert előfordulhat, összességében drágább lesz az elsőre olcsóbbnak tűnő megoldás.

Bankmonitor TIPP: a Bankmonitor bankszámla kalkulátorában megadhatod  személyes bankolási szokásaidat (például az elmúlt néhány hónap számlakivonatai alapján), a program pedig ezek alapján azonnal megmutatja, hogy mennyit kellene ezért fizetned az egyes bankoknál.

Kapcsolódó tartalmak
Újabb magyar banknál érhető el az Apple Pay

Már a Budapest Banknál is elérhető az Apple Pay fizetési szolgáltatás, így elég az iPhone telefont vagy az Apple Watch okosórát az üzlet POS termináljához tartani az érintésmentes bankkártyás fizetéshez. ...

Te tudod, mennyit fizetsz egy utalásért a bankodnak?

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyibe kerül pénzt utalni a bankszámlájukról. Pedig 100 ezer forint elutalása bankfiókban akár 1500 Ft-ba is kerülhet, ha ebből havonta csak egy van, az már...

Blogajánló
  • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

    “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

  • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

    Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

  • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

    Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...