A tranzakciós adó és annak hatásai

A tranzakciós adó és annak hatásai
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-11-09 Frissítve: 2018-04-05
 

Jövőre a kormány a felborult költségvetést az összes banki tranzakció megadóztatásával kívánja helyre billenteni. Ennek következtében jövőre adókötelessé válik az összes utalás, csoportos beszedési megbízás, készpénz-felvétel, bankkártyás vásárlás, de még a hiteltörlesztés és a bank által levont díjak is. Ezen túl a sárgacsekkes átutalás is adóköteles lesz.

Az adó mértéke 0,2%, maximum 6.000 Ft tranzakciónként az elektronikus forgalomra, a készpénz-felvétel és pénzváltás költsége 0,3% lesz január elsejétől, a tervezett szerint kizárólag a korlátozott rendeltetésű számláknál nem kell megfizetni az adót, ide tartozik a TBSZ, a NYESZ és a Start számla, valamint a saját számlák, illetve a házastársak közötti pénzmozgás is adómentes marad.(Egy havi nettó 200 ezres jövedelemnél az eddigi bankköltségein túl az adó további 4-500 Ft költséget jelent havonta.)

Az adónak a címzettjei a bankok, de mivel egy fogyasztási adóról van szó, különböző mértékben a bankok áthárítják ezt az ügyfelekre.

tranz

A jelenlegi állapotok szerint teljes áthárítás mellett döntött a Budapest Bank, a Citi Bank, a MKB Bank. A bankadót nem hárította át az Axa Bank, a többi bank részben átterhelte a fogyasztókra az adót.

Mivel a tranzakciós adó minden utalást érinteni fog, még nagyobb szerepe lesz a jövőben a banki kamatokat összehasonlító oldalaknak, hiszen az adó miatt még fontosabb lesz a legjobb ajánlatokat megtalálni, hiszen a remélt haszon a magasabb kamaton könnyen a tranzakciós adó áldozatává válik egy oda-vissza utalással.

Az adó pontos mértékéről, illetve annak áthárításáról a számlacsomag-választó szolgáltatásunkból is tájékozódhat.

Hirdetés
Hirdetés