Betöltés

Alig született meg a gyermekem, máris megtaláltak egy biztosítással

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-02

„Néhány hete született meg a második gyermekünk. Ezt követően kaptunk egy ingyenes ajándék csomagot. A cserébe megadott e-mail címünkre viszont érkezett egy levél, amiben egy befektetési egységhez kötött életbiztosításról számolnak be. Önök mit gondolnak ezekről a babaprogramokról?” Egy érdeklődő a fenti kérdéssel fordult hozzánk, amire szakértőnk meg is adja a választ.

A fenti példa tipikus eset, bármikor, ha egy „ajándékért” cserébe megadjuk az elérhetőségeinket, akkor egy értékesítő megtalálhat bennünket az ajánlatával. A gyermek születésekor az értékesítő oldaláról teljesen logikus, hogy egy tájékoztató anyagot küldjön, amiben felhívják a figyelmet egy megtakarítási lehetőségre. Erre viszont nem kell azonnal igent mondanunk, sőt a legjobb döntés, ha egy kicsit kivárunk és utána járunk tüzetesebben a dolognak.

Kis böngészés után mi is találtunk ilyen befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosításról, ami például a gyermek életkezdéséhez adhat 15-20 év múlva pénzbeli segítséget. Annyit érdemes tudni, hogy itt a cél adott, vagyis a gyermek részére nyújtott anyagi támogatás. Érthető, hogy mindent megadnánk a gyermekünknek és szeretnénk, ha nem lennének anyagi gondjai, ha például vidékről felköltözik a fővárosba az egyetemre.

Azonban ne higgyük azt, hogy csak egy unit-linked biztosítással készülhetünk fel ezekre az időkre. Több módszer is van, amivel előtakarékoskodhatunk, és rendszerint jóval kisebb költség mellett. A befektetéssel kombinált biztosítások esetében azt kell megnézni, hogy milyen költség társul hozzá. Az életbiztosítások költségei csökkentek, de még mindig magasabbak, mint több versenytárs termék. A TKM mutatók szerint éves szinten akár 3-5%-os hozamról is le kell mondanunk, vagyis ennyit el tudnak vinni a költségek.

És ezt nem tudja – részben sem – ellensúlyozni az állami adó-visszatérítés, hiszen az csak a nyugdíjbiztosításokra jár. Esetlegesen hűségkedvezményben részesülhetünk, amikor a biztosító a hűségünkért cserébe a befizetéseinkkel arányosan kisebb-nagyobb visszatérítést ad. Terméke válogatja, hogy ennek mekkora a pontos mértéke, de ez még mindig nem változtatja meg a tényt, miszerint a TKM magas lesz.

Csatlakozz te is a több, mint 140 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsőként a legjobb pénzügyi ajánlatokról és akciókról.

Mi kapásból két terméket is tudunk példaként hozni, ami jó választás lehet és hasonló célra fordítható a megtakarított összeg. Ott van például a babakötvény, ami az infláció felett 3%-ot fizet és szinte teljesen ingyenesen tartható fent maga a Start-számla. Ráadásul, az állam a befizetéseinket megtoldja 10%-kal, maximum 5000 forinttal (a 42,5 ezer forintos fix összegű életkezdési támogatáson felül értendő).

De ott van a manapság nagyon is népszerű lakástakarékpénztár, aminél a befizetésekre 30%-os állami támogatás jár. Az éves keret egy szerződésre 72 ezer forint, azonban több kedvezményezettre több szerződés is köthető, amivel az állami támogatás is többszörözhető. Egy 4 éves lakástakarék hozama 10% feletti lehet, de egy 10 éves is közel 5%-ot tud hozni. A lakáscélú felhasználás igaz elvárás, de valószínűleg pont ez lesz az életkezdéskor a legnagyobb kiadási tétel.

Mindebből látszik, hogy érdemes jobban elmélyedni a témában, mert nagy szerencsénkre több lehetőség közül is válogathatunk. És nem feltétlenül az a jó választás, amivel azonnal szembetaláljuk magunkat. Vegyünk mély levegőt, és áldozzunk rá némi időt, hogy képbe kerüljünk a témában és akkor nem fog minket csalódás érni.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Jön a román Babakötvény! De mit tud a magyarhoz képest?

2018. 11. 29.

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára A romániai megtakarítási...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

  • alapblog

    Armstrong és az Uber

    Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.