Állampapírod van? Milliónként 20 ezret nyerhetsz ezzel a trükkel

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 30.

A Magyar Államkincstárban vásárolt állampapírjaidat szeretnéd eladni? Mutatunk egy módszert, amivel milliónként 20 ezer forinttal jobban jársz! Nem kell hozzá pénzügyi elemzőnek lenned: mindössze annyiról van szó, hogy nem ott adod el a papírt, ahol vetted. Mutatjuk a részleteket!

Ha már rendelkezel állampapírral, akkor két út áll előtted: vagy lejáratig megtartod, vagy idő közben valamilyen okból kifolyólag értékesíted azt. Az eladás oka lehet átmeneti pénzzavar, nagyobb nyereség utáni vágy, vagy egyszerűen már indulásnál is tudtad, hogy nem tartod majd meg a befektetésed annak lejáratáig. De hogyan jársz a legjobban? Mutatjuk!

Kincstárnál vagy?

Az állampapírok egyik legnagyobb forgalmazója maga a Magyar Államkincstár. Bizonyos papírokat csak ott tudsz megvenni (PEMÁK-ok, azaz a Prémium Euró Magyar Államkötvények), de az ingyenes számlavezetés is sokakat vonz. Így elég jó eséllyel Te is ott vetted a Kamatozó Kincstárjegyed, a Prémium vagy a Bónusz Magyar Államkötvényed.

Hogyan tudod eladni a Kincstárnál?

Az állampapír nagy előnye, hogy ha futamidő közben adod el, az árfolyama tartalmaz felhalmozott kamatot. Azaz a piactól függően többé-kevésbé megkapjuk az időarányos kamatot. Viszont a kincstári árfolyamjegyzésből az derül ki, hogy ebből ők bizony lecsippentenek 2%pontot. Magyarul milliónként 20 ezer forintot bukunk ezzel a gyakorlattal.

Hogyan tudod kikerülni a 2%pont levonást?

Az értékpapírokat nem csak ott tudod eladni, ahol megvetted őket: ugyanúgy átvihetők egyik pénzintézettől a másikhoz, mint amikor mondjuk pénzt utalgatsz két bankszámla között. Ennek az ára jelenleg összegtől függetlenül ezer forintba kerül a Kincstárnál. És miért előnyös ez nekem? Mert más banknál illetve brókercégnél elképzelhető, hogy árában tudod eladni a papírod. Sőt, ha elég régi kötvényed van, ami még a jelenlegi kamatfeláraknál magasabb prémiumot vagy bónuszt tartalmazott, akkor még az is elképzelhető, hogy extra haszonnal fogod tudni értékesíteni.

Neked nem elég az állampapírokkal elérhető hozam? Nézz szét a befektetési alapok között is!

Számolj!

Viszont, mielőtt még átvinnéd máshová az eladásra szánt Prémium vagy Bónusz Magyar Államkötvényed, érdeklődj különböző szolgáltatóknál, hogy mennyiért lehet náluk eladni azokat. Azután számolj! Az ezer forintos díj mellett kalkulálnod kell számla nyitás, vezetés, esetleg bezárás költségével az új szolgáltatónál. Ráadásul előfordulhat, hogy a kincstári utalási díjnál (ami a tranzakciós adóval megegyezően 0,3%, maximum 6 ezer forint) drágábban tudod tovább utalni a papírok ellenértékét. Sőt, könnyen elképzelhető, hogy az árfolyam ugyan megfelelő, de valamilyen eladási költséget számolnak fel. Ezeket mindig érdemes előre tisztázni!

A fenti példánkat forintosíthatjuk is. Ha egy nagybank kondícióit figyelembe véve 1 illetve 5 millió forint értékben helyezünk át Prémium vagy Bónusz Állampapírt, majd azt értékesítjük 100%-os névértéken, akkor a következő eredményt kapjuk:

 

Természetesen amennyiben más bankot vagy brókercéget választasz, más – más költségeket kell figyelembe venned. Ráadásul, ha már rendelkezel számlával az adott szolgáltatónál, akkor elképzelhető, hogy nem kerül többlet költségbe a számlavezetés sem. Minden esetre látszik, hogy egy jó árfolyamon történő eladás sokat hozhat a konyhára. Így érdemes a számolást azzal kezdeni, hogy utána érdeklődsz az adott szolgáltatónál, hogy milyen árfolyamon tudod eladni a papírjaid, és csak azután veszed számba a költségeket.

Nem csak a Kincstár

A fenti példa a nagyobb számosság, és a transzparens árazás miatt a Magyar Államkincstárban vásárolt papírokra vonatkozott. De ugyanígy működik más szolgáltatónál. Viszont költségek és árazás tekintetében eltérhetnek a fenti példától. Értékesítés előtt egy kérdést mindenképp megér!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

2018. 06. 12.

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő...

Megrogytak a kötvényalapok – Mi lesz így velük?

2018. 05. 25.

Besötétedett az ég a kötvényalapok felett ebben az évben, a számításaink szerint a legnagyobb 15 alap átlagosan 1,5%-ot vesztett közel 6 hónap leforgása alatt. A trendforduló szerintünk tartós lesz, ezért...

Lehet egyáltalán 3,8%-nál magasabb a hozam?

2018. 05. 15.

Az egyik legismertebb hazai abszolút hozamú alap kezelője a közelmúltban azt mondta, hogy komoly nehézségbe ütközik a lakossági állampapírokat megverő befektetést találni. Az ügy kapcsán megnéztük, hogy mit sikerült teljesíteni...

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.