Hírdetés

Augusztus végéig változatlan formában meghosszabbítják a moratóriumot

Argyelán József
szerző: Argyelán József

Gulyás Gergely a mai kormányinfón elmondta, hogy a moratóriumot változatlan formában augusztus végéig meghosszabbítják. A szüneteltetést ezt követően sem vezetnék ki teljesen: valamilyen formában a rászoruló, pénzügyi nehézséggel küzdő csoportok számára továbbra is elérhető lesz a törlesztési moratórium.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A hitelmoratórium, azaz a törlesztés szüneteltetés ideje alatt az adósoknak a kölcsönük után nem kell megfizetni a havi törlesztőrészleteket, díjakat. Minden 2020. március 18-ig folyósított kölcsönre automatikusan érvényes a szüneteltetés, ez azonban nem azt jelenti, hogy kötelező is lenne: az adósok bármikor kiléphetnek a moratóriumból, sőt egy nem várt fizetési nehézség miatt akár vissza is léphetnek.

A szüneteltetés jelenleg a jogszabályban rögzített lejárata 2021. június vége, azonban Gulyás Gergely mai bejelentése alapján változatlan formában meg lesz hosszabbítva a szüneteltetés augusztus végéig.

Hírdetés

Hírdetés

Mit jelentene a moratórium újabb két hónapos meghosszabbítása?

A hosszabbítás hatását nézzük meg egy személyi kölcsön példáján keresztül. A moratórium eredeti indulásakor – 2020.03.18-án – a fennálló tartozás 1,5 millió forint volt, a hátralévő futamidő 5 év, a kamat 9%.

A szüneteltetés két hónapos hosszabbítása miatt a futamidő kitolást is meg kell növelni. Gyakorlatilag eggyel több törlesztőrészlete lesz az adósnak, mint ha június végén lejárna a moratórium. A teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne minimálisan 18 ezer forinttal.

Nem vezetik ki teljesen nyár végén a moratóriumot

Augusztus végével sem mondhatunk végleg búcsút a szüneteltetésnek, egyes veszélyeztetett csoportoknak megmarad a moratórium. Arról még nem tudni, hogy milyen formában, kiknek és meddig lesz elérhető a szüneteltetés.

Eddig lehetett hallani olyan hírekről is, hogy a nyáron lehetne jelezni a bankok felé azt, ha valaki bent szeretne maradni a moratóriumban. (Vagyis mindenkire érvényes lenne, aki ezt kérné.)

De az is elképzelhető, hogy meghatározott csoportok számára lesz elérhető a törlesztés szüneteltetése ősztől. (Az eredeti tervek szerint a 2020 év végén bevezetett fél éves hosszabbítás is csak meghatározott csoportokra lett volna érvényes: a munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelők és a nyugdíjasok élhettek volna a továbbra is a szüneteltetéssel. Rajtuk kívül még a bajba jutott cégek kérhették volna a hiteltörlesztésük szüneteltetését.)

Az időtáv is kérdéses, jelen állapot szerint az is elképzelhető, hogy 2022. június végéig meghosszabbítják a moratóriumot a veszélyeztetett csoportoknak.

Mindezekről a későbbiek során fog majd döntés születni.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés
Hírdetés