Augusztustól horror lenne a lakáshitelpiac a kamatstop nélkül

Augusztustól horror lenne a lakáshitelpiac a kamatstop nélkül
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-27 Frissítve: 2022-07-28
 

Augusztustól a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők számára a kamatstop még nagyobb pénzügyi előnyt biztosít, kölcsönük kamata ugyanis 9,89-10,48 százalékponttal mérséklődik a Kormány intézkedése miatt. Az érintettek negyedénél a kamatstop nélkül 77 százalékkal lenne magasabb a törlesztőrészlet.

A 2022. januárjában induló kamatstop a gyakran változó kamatozású kölcsönök kamatát érdemben mérsékli, mivel a hitelkamat megváltozásánál a kamat alapjául szolgáló BUBOR mutató 2021. október 27-i állapotából kell kiindulnia a bankoknak. Ez érdemben mérsékelheti 330 ezer család lakáshitelének törlesztőrészletét.

A kamatstop augusztusban 10 százalékkal mérsékli a kamatot

De mégis mekkora a kamatstop hatása? A BUBOR mutató augusztus hónapra érvényes értéke – 2022. július 27-én jegyzett – 11,91-12,88 százalék között mozgott. Alapesetben ez lenne az augusztusban átárazódó kölcsönök kamatának az alapja. Ezzel szemben a 2021. október 27-i érték csupán 2,02-2,40%. Vagyis a kamatstop 330 ezer család hitelkamatát jelentősen, 9,89-10,48 százalékponttal mérsékli.

Mennyi lesz egy változó kamatozású lakáshitel kamata 2022. augusztusában?

De mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlete az érintett családoknak? Szerencsére a legtöbb változó kamatozású lakáshitelből már relatív alacsony a fennálló tartozás és rövid a hátralévő futamidő. Az MNB kimutatása szerint az érintettek negyedének – mintegy 83 ezer szerződés – átlagosan a fennálló tartozása 9 millió forint, a hátralévő futamidő pedig 15 év.

Egy ilyen nagyobb összegű kölcsön esetében a törlesztőrészlet 77 százalékkal emelkedne a kamatstop nélkül. Fix 2,5 százalékos kamatfelárt feltételezve egy 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású hitel kamata jelenleg 4,52%, a törlesztőrészlet pedig 69 ezer forint. Augusztustól kamatstop nélkül a hitel kamata 14,41 százalék lenne, a törlesztőrészlet pedig 122 ezer forintra emelkedne. Ez augusztusban 53 ezer forint megtakarítást eredményez.

Fontos
Az érintett adósok negyedének akár 77 százalékkal is magasabb lenne a törlesztőrészlete a kamatstop intézménye nélkül.

Hirdetés

Hirdetés

Érdemes kiváltani a hiteleket?

A hitelkiváltás során egy új kölcsönből teljes egészében visszafizeti az adós a meglévő hitelt. Ezzel a lépéssel a korábbi, kockázatos, változó kamatozású konstrukció lecserélhető egy biztonságos, kiszámítható kamatozású hitelre.

Megéri ez a lépés a jelenlegi helyzetben? Ez nagyban függ attól, hogy mit várhatunk az elkövetkező időszaktól: milyen feltételek mellett lehetne új, biztonságos hitelt igényelni, illetve meddig emelkedhet még a változó kamatozású kölcsönök kamata?

Jelenleg 7,5 százalékos kamat mellett tudnák az adósok lecserélni változó kamatozású kölcsönüket. Ez valamelyest drágább, mint a kamatstop alatti fizetési kötelezettség, viszont érdemben kisebb, mint a jövő évtől a kamatstop után várható kamatszint. Emiatt mindenképpen érdemes elgondolkodni a váltáson, hiszen arról sem szabad megfeledkezni, hogy az új hitelek ára is folyamatosan emelkedik, vagyis egyre rosszabb feltételekkel lehet kiváltani a meglévő jelzáloghiteleket.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés