Az inflációs várakozások alapján a PMÁP-val nagyobb lehet a nyereség

Az inflációs várakozások alapján a PMÁP-val nagyobb lehet a nyereség
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-23
 

Megjelent az MNB legfrissebb inflációs várakozása: egyáltalán nem meglepő módon a jegybank magasabb áremelkedést vár, mint korábban. Milyen hatása lehet a növekvő inflációnak az állampapírhozamokra? A gyorsuló drágulás miatt 5 év alatt közel 30 százalékkal magasabb nyereséget lehet elérni az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral, mint a korábbi sztár Magyar Állampapír Plusszal.

A jegybank közzétette az inflációra vonatkozó legújabb várakozásit. Az elmúlt hetek, hónapok eseményei, a háború, a gazdasági bizonytalanság, a növekvő nyersanyagárak sajnos megtették hatásukat, az MNB jelenleg magasabb és hosszabb ideig elhúzódó áremelkedéssel számol, mint korábban. Ez a tény önmagában nagyon komoly hatást gyakorolhat ránk, ha pénzünket valamilyen lakossági állampapírban szeretnék elhelyezni a közeljövőben: a Prémium Magyar Állampapír jelentősége még inkább felértékelődhet.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen áremelkedést vár a jegybank?

Az MNB inflációs várakozása jelentős mértékben emelkedett: az idei évben már 7,5-9,8% drágulást vár a Magyar Nemzeti Bank. A várt értékben rejlő jelentős mozgásból is kiderül, hogy a gazdaságban komoly a bizonytalanság.

Az MNB inflációs várakozása az elkövetkező években

2023-ban még mindig a magasabb áremelkedést vár a jegybank az általa egészségesnek tartott szintnél, csupán 2024-re számítanak a szakemberek arra, hogy visszatér az infláció a 3 százalékos szintre. A gyorsan emelkedő árak a vásárlás során komolyan érinti a pénztárcánkat. De az infláció a gazdaság számos területét befolyásolja. Például a befektetési döntéseinket is átalakítja.

Ez teljesen érthető, hiszen magas áremelkedés mellett a megtakarításainkra is magasabb hozamot várunk. Enélkül gyakorlatilag pénzünk vásárlóereje csökkenne, hiszen a kamatokkal növelt összegből is kevesebb árut tudnánk megvásárolni.

Már le is körözte a Prémium Magyar Állampapír a Magyar Állampapír Pluszt

A korábbi évek sikertermékének számító Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) befektetés nyereségét az emelkedő infláció felzabálja. A papír ugyanis fix kamatozású, az 5 éves futamidő alatt a kamat mértéke lépcsőzetesen emelkedik. Az éves átlagos hozam 4,95%. Ez a 4,95% még jól mutat egy 3%-os inflációs környezetben, ugyanakkor a jelenlegi 8-9 százalékos áremelkedés mellett már nagyon is rosszul hangzik.

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) hozama viszont jelentősen felértékelődhet. Az állampapír éves kamata ugyanis az előző éves fogyasztói árindexből és egy kamatprémiumból áll össze. (Az 5 éves futamidejű konstrukció esetében a kamatprémium mértéke fix 1,5%.) Ez alapján az idei évre fizetendő kamat már ismert, annak mértéke 6,6%.

Mekkora hozamot lehet elérni 5 év alatt lakossági állampapír választásával?

A teljes 5 éves futamidő alatt is sokkal jobb lehetőségnek tűnik az inflációkövető befektetés. A PMÁP kötvény nyeresége – ha az MNB inflációs várakozásainak középértékével kalkulálunk -, akkor is jóval magasabb a Magyar Állampapír Pluszon realizálható hozamnál. (2025-re nincs még MNB inflációs várakozás, ezen évre a 3%-os célértékkel kalkuláltunk.)

10 millió Ft befektetése esetén 5 év múlva 12,7 millió forintunk lenne a MÁP Plusz választásával. Az inflációkövető lakossági állampapír értéke azonban 5 év után 13,5 millió Ft lenne. Vagyis 800 ezer forinttal magasabb hozamot lehetne elérni, ami 30 százalékkal magasabb nyereséget jelent.

A Prémium Magyar Állampapír részben védelmet nyújt az inflációval szemben

A PMÁP kamata az infláció alakulásától függ, vagyis előre pontosan nem lehet meghatározni a pontos kamatösszegeket, viszont az infláció alakulásával szemben részleges védelmet nyújt. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy ez a védelem nem teljes, hiszen az adott évben kifizetett kamat az előző év inflációs értékétől függ.  (Várhatóan az idei évben megfizetett kamat az idei inflációs érték alatt lesz, viszont a következő évi kamatba már beépül a magasabb inflációs szint.)

Az idei évben ez a helyzet reálhozam tekintetében negatív hatást jelent. Ugyanakkor az elkövetkező években, ha ténylegesen csökkenni kezd az infláció még pozitív hatással is bírhat, hiszen az adott kamat nagyobb mértékben is meghaladhatja az adott évi inflációt. (Reálkamatnak szokás tekinteni egy megtakarítás kamatának és az inflációnak a különbségét. Ezzel mérhető az, hogy a befektetés vásárlóereje hogyan alakul.)

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés