Betöltés
loading

Az MNB iránymutatása alapján nem emelkedhetnek a fizetési moratórium után a törlesztőrészletek

Az MNB a mai napon kiadott közleménye megoldást jelenthet a hitel moratórium egyik kérdésére: hogyan lehet az, hogy a kamatokat nem engedi el a bank, a törlesztőrészlet mégsem emelkedik?

Az MNB mai közleménye megválaszolhatja az egyik legfontosabb kérdést a hitel moratóriummal kapcsolatban. Ugyanis valóban lehet megoldás a kamat elengedése nélkül is arra, hogy a törlesztőrészletek ne emelkedjenek. Ez pedig a futamidő kitolás, méghozzá a moratórium időszakánál nagyobb mértékű futamidő növelés.

A kialakult járványhelyzet és gazdasági visszaesés miatt a kormány 2020.03.18-án rendeletet adott ki, amely alapján a hitelek adósai törlesztőrészletük megfizetésére haladékot kapnak év végéig. A jogszabály nem tartalmazott se kamatmentességet se tartozáselengedést, mégis sokan azt állították a moratórium után nem emelkedhet meg a fizetési kötelezettség az azt megelő szint fölé.

Erre az ellentétre adott most megoldást az MNB, amely szerint a futamidőt olyan mértékben kell megnövelni ezeknél a hiteleknél, hogy a törlesztőrészlet ne emelkedjen meg ténylegesen a hitel moratórium lejárta után.

Ez egy valós megoldás lehet, ezzel nem kell kamatot elengedni és a törlesztők sem emelkednek. Az eredeti rendelet azonban a moratórium idejével növelné csak meg a hitelek futamidejét, emiatt ezen mindenképpen finomítani kellene. Illetve kérdés még mi lesz a hitelkeretekkel – folyószámlahitel, hitelkártya, vállalati hitelkeretek -, melyeknél a futamidő nem igazán értelmezhető.

Mindenesetre egy nagyon fontos kérdésre kaptunk egy lehetséges megoldást, ami valóban megfelelő lehet az adósok és a bankok számára is.

Minden friss információ egy helyen a fizetési moratóriumról: Hitel moratórium Kisokos 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mekkora törlesztőrészletet vállaljunk be a válság alatt?

A lakáshitel, személyi kölcsön kamata a járvány kitörése óta érdemben nem változott. Az ingatlan áremelkedés azonban megállt, sőt sok helyen még csökkenést is érzékelhetünk. Emiatt sokan azt gondolhatják elérkezett az...

Milyen költségei vannak egy lakáshitel igénylésének?

Nem mindig a kamat, havi törlesztőrészlet a legfontosabb egy lakáshitel igénylésekor. Van az igényléshez és a hitelbírálathoz kapcsolódóan ugyanis számos olyan egyszeri költség, amely jelentősen befolyásolhatja a döntésünket. Sőt, ezek...

Blogajánló
  • alapblog Örkény István: A borék (1948), részlet

    Örkény István: A borék (1948), részlet. Játszódik egy katonai kórházban Budapesten, 30-as évek. Várhegyi kórházparancsnok, Tordai őrmester   VÁRHEGYI Mi van itt, Tordai? Maga mondja... The post Örkény István: A borék (1948), részlet appeared first on alapblog.