Az MNB újra szigorított: 2,50% az egyhetes betét kamata

Az MNB újra szigorított: 2,50% az egyhetes betét kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-18
 

Az MNB már november 16-án bejelentette, hogy az egyhetes betéti kamat mértéke eltávolodhat az inflációtól. Erre a lépésre pedig már két nappal később, csütörtökön sor kerülhet. A bejelentést pedig tettek követték: 2,50 százalékos kamat mellett hirdette meg a jegybank a mai napon az egyhetes betéti konstrukcióját.

Az alapkamat-emelést követően a jegybank jelezte, számos egyéb újítást is bevezet az infláció megfékezése érdekében. Ezek közül az egyik elem az egyhetes betét, illetve annak szabadabb árazása. A jövőben ugyanis a jegybank ezen konstrukciójának kamatát akár az alapkamat fölé is emelheti.

Erre pedig már most csütörtökön sor került. Az MNB ugyanis 2,5 százalékos kamat mellett hirdette meg a kérdéses betétet. Ez pedig gyakorlatilag további 0,4 százalékpontos szigorítást jelent, hiszen a jegybanki alapkamat „csupán” 2,10 százalékon áll jelenleg.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen hatása lehet az egyhetes betéti kamat megemelésének?

Az egyhetes betétnek komoly hatása van a rövid futamidejű bankközi hozamokra, a BUBOR-ra. (A BUBOR értéke azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának kölcsönt egymásnak rövid futamidőre.)

A BUBOR értéke azonban jó eséllyel nem fog az elkövetkező héten 2,5 százalék alá süllyedni. Ez érthető: melyik adna a másik pénzintézetnek kölcsönt 2,5 százalékos kamat alatt, amikor az MNB-hez elhelyezve a pénzt 2,5 százalék kamatot kaphatna.

A BUBOR értéke 2021.11.15-án

A BUBOR mutató november 18-ai értékei közül a 3 hónapos futamidőt meghaladóak már jelenleg is 2,5 százalékos érték fölött vannak. Az elkövetkező napokban várhatóan a rövidebb futamidőre érvényes értékek is legalább erre a szintre fognak emelkedni.

Márpedig a változó kamatozású lakáshitelek kamata közvetlenül függ ezen mutató alakulásától. (Kamatfordulókor ugyanis a BUBOR értékének változása épül be a hitel kamatába.) Szerencsére a lakáshitelt keresők kevesebb, mint 1 százaléka választ ilyen konstrukciót.

A meglévő hitelállományon belül azonban jelentős a változó kamatozású kölcsönök aránya. A rövid kamatperiódusú, változó kölcsönnel rendelkezőknek érdemes elgondolkodni meglévő kölcsönük kiváltásán, lecserélésén. Ezzel a lépéssel ugyanis meg lehet előzni a meglévő hitel további kamatemelkedést. A kiváltás során ugyanis választhatnak biztonságosabb, hosszú – 5, 10 éves – kamatperiódusú konstrukciót is. Ráadásul a jelenlegi hitelkamatok mellett ezért a biztonságért nem is kellene többet fizetni, hiszen a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legolcsóbb hosszú kamatperiódusú kölcsönök kamata simán felveszi a versenyt a kiszámíthatatlan, változó kamatozású hitelek kondícióival.

A forint árfolyamának jót tett az újabb szigorítás. A lépést követően a hazai fizetőeszköz erősödni kezdett. Jelenleg (2021.11.18-n 13:19-kor) 362,85 forintot kell fizetni egy euróért.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés