Betöltés

Az oroszokra fogadtál egy éve? Akár 50%-ot is kereshettél vele

szerző: Bankmonitor
2017-03-09

Jelenleg nagy dilemmát okozhat, hogy hova fektessük a megtakarított pénzünk, ahol még némi hozamra is szert tehetünk. A magasabb hozam reményében sokan fordultak a befektetési alapokhoz, hiszen itt még megtalálhatták számításaikat. Az alapok hozamaival kapcsolatban pedig panaszra nem lehet okunk, hiszen ha jól választottunk, kiemelkedő hozam üthette a markunk. Azonban ajánlatos a hosszú távú teljesítményt figyelni, mert ha a kiemelkedő rövid hozamokra hagyatkozunk, akkor komoly veszteséget is belefuthatunk többéves időtávon.

A 2016-os év egyértelműen a lakossági állampapírokhoz volt kegyes, hiszen soha nem látott mértékű megtakarítást helyeztek itt el az emberek. Ezzel szemben a befektetési alapoknak nem kedvezett a tavalyi év, az elérhető adatok szerint az emberek több pénzt vettek ki az alapokból, mint amennyit frissen befektettek volna.

Pedig azok számára, akik nagyobb hozamra vágynak és a kockázatok bevállalásától sem riadnak vissza, a különféle befektetési alapok jelenthetik a megoldást, hiszen itt még jó lehetőségekre bukkanhatunk.

A befektetési alapokkal még megcsinálhattuk a szerencsénket

A befektetési alapok palettája igen széles, így attól függően, mekkora kockázatot tudunk bevállalni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelő alapot. Természetesen a különböző befektetési alap kategóriák által elérhető hozam is széles skálán szóródik, de ha nagyobb hozamra pályázunk, akkor már a kockázat növekedésével is számolni kell.

Összegyűjtöttük a befektetési alapok 1 illetve 5 éves hozamait, ami alapján jól látszik, mennyit változtak a befektetési lehetőségek az elmúlt években. A pénzpiaci alapok már egy átlagos bankbetétnél is kevesebbet hoztak, ugyanakkor az 5 éves teljesítmény alapján még vonzóbb kép tárul elénk. Ugyanez érvényes a kötvény alapokra is, hiszen amíg pár évvel ezelőtt még velük is kiemelkedő teljesítményt érhettünk el, addig az elmúlt 1 évben alig hoztak 2 százalékot.

A 2016-os év leginkább kedvelt alapjai egyértelműen az ingatlanalapok voltak, bár átlagosan csak 3 százalék közeli hozamok érhettünk el velük. Ugyanakkor a nagyobb kockázat bevállalásával egyre nagyobb hozam is üthette a markunkat: egy abszolút hozamú alappal már 7 százalék körüli hozam is a miénk lehetett, míg egy részvényalappal akár 19 százalék.

Használd a következő kalkulátort és megtalálod a számodra legmegfelelőbb befektetést!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Az abszolút hozamú és részvényalapok taroltak az elmúlt 1 évben

Megnéztük azt is, hogy az egyes kategóriákon belül, melyek voltak a legjobban teljesítő alapok 1 illetve 5 éves hozamok alapján. Természetesen a két lista nem feltétlenül esik egybe, vagyis a rövidtávon vonzó teljesítményt felmutató alap, nem biztos, hogy hosszú távon is képes lesz fenntartani a kiemelkedő hozamot. Valamint, amikor a befektetési alapok teljesítményét nézzük, mindig tartsuk szem előtt, hogy a múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

A pénzpiaci alapok közül 1 éve már a legjobbak is csak 1 százalék körüli hozamot voltak képesek felmutatni, és az is biztos, hogy ennél többet az elkövetkező időszakban sem várhatunk tőlük. Ellenben a kötvényalapoknál bezsebelhettünk kétszámjegyű hozamokat is, bár ezt igen kockázatos, fejlődő piacokra koncentráló alapokkal tudtuk megtenni.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezek hozamok hosszabb távon kevésbé fenntarthatók, ráadásul a következő időszakban a piaci hozamok emelkedésére is lehet számítani. Így azzal kapcsolatban, hogy megéri-e most egy kötvényalapba beszállni, már aggályaink lehetnek, hiszen a hozamok emelkedésével nagy veszteségekbe is belefuthatnak velük a befektetők.

A legjobb abszolút hozamú alapokkal 1éves időtávon akár 30 százalék fölötti hozamot is elérhettünk, azonban ez kiugró teljesítménynek számít, így ne várjunk hasonló folytatást. Aki a tavalyi év során részvényalapba fektetett, az még nagyobbat kaszálhatott, ugyanakkor itt is kétséges, hogy meddig tart még a jó széria.

Érdemes megnézni, hogy a legjobb részvényalapok egyéves teljesítménye igaz nagyon kecsegtető, viszont öt éves szinten ugyanezek az alapok alulteljesítők voltak. Következésképpen olyan piacon fektettek be, ahol éven belül is óriási árfolyammozgások voltak.

Hosszabb távon ezek voltak a legjobb alapok

A rövid távú teljesítmény mellett érdemes azt is megnéznünk, hogy egy hosszabb időszakot tekintve mire voltak képesek az egyes alapok. Ha olyan alapot választunk, ami a múltban stabilan fenn tudta tartani a hozamait, nagyobb eséllyel lehet képes a jövőben is jó teljesítményt biztosítani a befektetőknek.

A következő táblázatban a legjobb 5 éves hozam szerint tüntettük fel a különböző befektetési alapokat.

Egy kezünkön meg tudnánk számolni azokat az 1 éves időtávon jól teljesítő alapokat, amelyek 5 éves hozama is a legjobbnak számít. Ebből is érezhető, hogy pusztán az elmúlt 1 év hozamára nem érdemes alapozni a befektetési döntésünket.

A kötvényalapoknál 5 éves időtávon a hazai kötvényekbe fektetők hoztak a legjobban, azonban a lehetőségek szűkülésével az elmúlt 1 évben már jócskán csökkentek a hozamaik.

A legjobb 5 éves teljesítményű abszolút hozamú alapoknál 15 százalékos hozam is elérhető volt, ráadásul az elmúlt 1 évben is jó teljesítményt mutattak fel. Ugyanakkor az abszolút hozamú alapok esetén nem is érdemes 3 évnél rövidebb időtávon keresni, hiszen akár jelentős visszaeséseket is mutathatnak néhány hónapos időtávon. A részvényalapok sem rövidtávú befektetésnek számítanak, legalább 5 éven keresztül ebben az esetben is tartanunk kell az alapot, mert rövidtávon nagy ingadozást mutathat a befektetésünk értéke.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Jambrich Roland

  Abszolút alapoknál jól szereplő OTP Trend Alap A vagy B sorozatú?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Roland! Az A-sorozatra vonatkozik, ahogy arra az ábra apró betűs része is próbált utalni.

 2. Jambrich Roland

  Köszönöm, valóban ott van, elnézést.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.