5,6%-ot nyertél, ha az állampapírnak szavaztál bizalmat

5,6%-ot nyertél, ha az állampapírnak szavaztál bizalmat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-29 Frissítve: 2021-10-11
 

Nagyon örülhetnek a lakossági állampapírok tulajdonosai, mivel az év eleje óta tartó kötvénypiaci vérengzést teljes egészében megúszták. Számításaink szerint, míg egy prémium állampapírral 1,6%-os hozam jött össze időarányosan, addig egy hosszú kötvényalappal 4%-os veszteségbe is belefuthattunk. Tanulságos ábra következik!


Keresve sem találhatnánk jobb időszakot arra, hogy szemléletesen bemutassuk, mennyire jó választásnak bizonyult egy lakossági állampapír a kötvényalapokkal szemben. Arra kerestük a választ, hogy az elérhető legjobb állampapír (prémium 2023/J) és az egyik legnagyobb hosszú kötvényalap egymás mellett milyen teljesítményre volt képes.

A lakossági állampapírok egyik fő előnye, hogy a piaci hozamok alakulása semmilyen hatással nincs az árfolyamukra. Úgy képzelhetjük el őket, hogy a megvétel után minden nap a kamat időarányos részét hozzáírják az árfolyamhoz. Az ábrán a 2023-ban lejáró prémium állampapírnak az (bruttó) árfolyamát tüntettük fel.

A kamatozása január 18-án kezdődött, és úgy jött ki az árfolyama, hogy a 3,8%-os kamatnak az egy napra eső értékét mindig hozzáadtuk az előző árfolyamhoz. Ha jól megnézzük, akkor június 22-én 1,62%-os hozam gyűlt össze adózás előtt. Szép egyenletesen emelkedett az árfolyam, amire azért volt lehetőség, mert a szabályok alapján így kell beértékelni ezt az állampapírt.

Igen ám, de eközben a mindenki által megvásárolható kötvényeknél vérengzés volt, ami közvetetten a kötvényalapok árfolyamát is befolyásolta. Szándékosan olyan alapot választottunk, ami népszerű a befektetők körében és főként hosszabb lejáratú kötvényeket vett, így a megfigyelhető hozamemelkedés is jobban hatott az árfolyamára.

A példában hozott kötvényalap több ütemben értékelődött le, a június 22-i elérhető árfolyam szerint a január közepi helyzethez képest 4%-os veszteséget szenvedett el az alap. Ennek nagyobb része május elejétől kezdve gyűlt össze, amikor is nagyobb hozamemelkedés következett be és a külföldi befektetők is adni kezdték a forintos eszközeiket.

A mostani pillanatkép alapján két verzió volt lehetséges kicsivel több mint 5 hónap alatt:

  • lakossági állampapírral 1,6%-os nyereség üthette a markod, vagy
  • hosszú kötvényalappal 4% körüli veszteség.

A két befektetés között az eltérés per pillanat 5,6% a lakossági állampapír javára. A kötvényalapok számára ráadásul a kilátások sem túl kedvezőek, sok elemző szerint a hozamemelkedés folytatódhat, ami nyomást helyez a kötvények árfolyamára és az azokat tartó kötvényalapokra is.

Az eltérő árfolyam kiszámítási mód az alábbi példa szerint most egyértelműen a lakossági állampapírokat támogatja. De ez azért is logikus, mert az utóbbi években voltak olyan évek, amikor egy hosszú kötvényalappal 10-20%-os hozamot is el lehetett érni. Tehát, aki sokáig ült egy ilyen kötvényalapban, az még most a visszaesés után is szép nyereséggel szállhat ki a befektetéséből. A kötvényalapok túlfutása elkerülhetetlen volt a kedvező nemzetközi hangulatban, most kezdődött el a helyzet normalizálódása.

Ez fájdalmas folyamat, így aki ebből ki akar maradni, vagy esetleg az eddigi veszteségei egy részét viszont akarja látni, annak még most sem késő átcsoportosítani a lakossági állampapírokba. Hiszen ki tudja, hogy például a prémium állampapírnál az inflációhoz képest fizetett felárat mikor fogják tovább csökkenteni.

Hirdetés
Hirdetés