Babaváró hitel: A legfrissebb, 2022-es feltételek és igénylés

Babaváró hitel: A legfrissebb, 2022-es feltételek és igénylés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-12-22 Frissítve: 2022-10-11
 

A Babaváró Program 2021-ben is rendkívül népszerűnek bizonyult a fiatal házasok körében, az igénylések volumene dinamikusan növekedett az elmúlt évekhez képest. A már egy gyermek születése esetén kamatmentes hitel előreláthatólag 2023-ban is velünk marad. A Bankmonitor szakértői összegyűjtötték az aktuális feltételeket és minden fontos információt, amit az igényléshez tudni érdemes.

A 2019. júliusában elindult Babaváró hitellel akár 10 millió forintot igényelhetnek a házaspárok, legfeljebb 20 évre, maximum 50 ezer forintos törlesztőrészlettel, amely már tartalmazza a hitel egyetlen költségvonzatát, az évi 0,5 százalékos kezességvállalási díjat is.

A program a gyermekvállalást és gyermeknevelést támogatja, így a család bővülésével komoly kedvezményeket lehet igénybe venni:

  • a hitel alapesetben kamatmentes, és ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek születik, akkor a teljes futamidő alatt az is marad. Emellett pedig 3 évre igénybe vehető a törlesztés szüneteltetése
  • a második gyermek születésével (illetve ha a magzat elérte a 12 hetes kort) újabb 3 évre felfüggeszthető a törlesztés, valamint a tartozás 30%-a elengedésre kerül
  • a harmadik gyerek érkezésével (a fentiek szerint) pedig a teljes hátralévő tartozás vissza nem térítendővé alakul, az állam átvállalja, vagyis nem szükséges tovább fizetni a kölcsön törlesztőrészleteit. 
Fontos, hogy a Babaváró kedvezmények szempontjából csak azok a gyerekek vehetők figyelembe, akik az igénylést követően születnek, vagy akiket az igénylést követően fogadnak örökbe.

 Ismerkedjetek meg a 2022-ben érvényes alapvető feltételekkel, elvárásokkal és indítsátok el az igénylést könnyedén.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető a Babaváró 2022-ben?

Az alapvető, kormányrendeletben ismertetett feltételek nem változnak, így az alábbi elvárások lesznek 2022-ben is a legfontosabbak:

1. Az igénylők legyenek házasok, a házasság tényéről nyilatkozni szükséges, amelynek valódiságát az Államkincstár minden esetben ellenőrzi.

2. Az igénylés benyújtásakor a pár mindkét tagja legyen idősebb 18 évesnél, a feleség életkora pedig nem lehet több 41 évnél, ami a gyermekvállalás szempontjából fontos.

3. Mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie. 

4. Nem lehetnek büntetett előéletűek, nem lehet köztartozásuk a NAV felé, illetve egyiküknek sem lehet negatív státuszú adós-, vagy bankkártyás visszaélés miatti bejegyzése a KHR rendszerben.

5. A házaspár valamelyik tagjának legalább 3 év folyamatos társadalombiztosítási jogviszonyt kell felmutatnia, amelyből legalább az utolsó 180 napnak magyar TB jogviszonyban eltöltött időnek kell lennie. A TB jogviszony az egyik legsarkalatosabb elvárás, ehhez kötődik a legtöbb részletszabály, így szakértői cikkünkben összefoglaltuk mindazt, amit érdemes tudni róla még igénylés előtt.

6. Az alapvető elvárásokon túl a banki hitelbírálati feltételeknek is meg kell tudni felelni, vagyis hitelképesnek kell lenni az adott pénzintézet szempontrendszere alapján.

Ha a fenti feltételekkel kapcsolatban maradt kérdésed, esetleg nem vagy biztos, hogy jogosult vagy-e a Babaváró igénylésére, ellenőrizd egyszerűen kalkulátorunkban.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Kardinális eltérések az egyes bankoknál

A kormányrendeletben meghatározottaknál a bankok saját hatáskörben jóval szigorúbbak is lehetnek. Az életkori megkötések kapcsán néhány pénzintézetnél például 21 év az alsó korhatár, de olyan bankkal is találkozhatunk, aki csak 23 év felett fogadja be az igényléseket.

Felső korhatár a jogszabályban ugyan csak a feleségre vonatkozóan van meghatározva, de a gyakorlat azt mutatja, hogy sok esetben a férj életkora is számít. Egyes bankoknál, ha idősebb 45 évnél az igényléskor, akkor már nem, vagy csak bizonyos esetekben bírálják el a kérelmet pozitívan, míg más bankoknál akár 65 éves korú férj is lehet igénylő.

Ugyanígy eltérő gyakorlattal találkozhatunk a hiteligénylők jövedelmének a terhelhetőségével (JTM) kapcsolatban is, vagyis, hogy a háztartás rendszeres havi bevételeinek hány százaléka fordítható hiteltörlesztésre. 

Ezen kívül pedig egy minimum igazolható jövedelmi elvárás is vonatkozik az igénylőkre. Általánosságban elmondható, hogy ha a házaspár mindkét tagja minimálbérrel megegyező jövedelmet tud felmutatni, akkor már adható nekik kölcsön, ugyanakkor a banki gyakorlatban inkább ennél magasabb jövedelemmel érdemes nekifutni az igénylésnek.

Ezen kívül pedig fontos figyelembe venni az adott bank eljárását azzal kapcsolatban is, hogy mely típusú jövedelmeket fogadja el. Komoly eltérések vannak a pénzintézetek között például abban, hogy elfogadják-e a kismamák jövedelmét, ha igen, milyen mértékben.

Lehet-e önerő a Babaváró hitel 2022-ben?

Felröppent a hír, hogy a jegybank módosítja, vagy eltörli a jelenlegi szabályozást, miszerint: amennyiben a Babaváró és a lakáscélú jelzáloghitel igénylése között nem telik el 90 nap, addig a Babaváró összege maximum 75%-ban képezheti a lakásvásárláshoz szükséges önerő részét. Következtetésképp kedvező hír és újabb több milliós segítség lehetett volna a családoknak, ha a Babaváró például teljes egészében helyettesíthette volna a saját megtakarítást. 

Ugyanakkor a legfrissebb információk szerint a jelenlegi rend marad 2022-ben is érvényben, sőt, szintén lehetnek banki eltérések azzal kapcsolatban, hogy milyen mértékben fogadják el a bankok a Babavárót az önerő kiegészítésére.

Hol és hogyan igényelhető a Babaváró 2022-ben?

A banki eltérések fényében meghatározó pont, hogy melyik pénzintézethez nyújtjuk be az igénylést, emellett pedig érdemes még időben felvérteződni a folyamat menetéről, a szükséges dokumentumokról is, hogy elkerülhessük a pénz- és időveszteséget.

Melyik bankoknál igényelhető?

A Babaváró Program az indulása óta eltelt idő alatt a legtöbb bank kínálatában elérhetővé vált és 2022 év végéig elérhető is marad. Ilyenek például:

  • OTP Bank
  • Cib Bank
  • UniCredit Bank
  • Raiffeisen Bank
  • Takarékbank
  • MKB Bank
  • Sberbank
  • Erste Bank
  • K&H Bank
  • Budapest Bank.

Gondolhatnánk, hogy az a legegyszerűbb, ha személyesen meglátogatjuk a választott bankfiókot, ugyanakkor az egyes pénzintézetek közötti jelentős eltérések miatt érdemes először egy tapasztalt hitelszakértővel felvenni a kapcsolatot. A Bankmonitor tanácsadói kötelezettség nélkül segítenek feltérképezni a lehetőségeket, megtalálni a legjobb bankot és adott esetben egyedi kedvezményeket is biztosítanak. 

Ilyen előny lehet például az extra gyors igénylési folyamat (akár két munkanapon belüli elbírálással), amely online is intézhető és nyomonkövethető, csupán egyszer, a szerződéskötéskor kell a bankfiókba fáradni. (Alapesetben 10 munkanapon belül kell a banknak elbírálni a hitelkérelmet.) Ez a lehetőség kizárólag tanácsadóinkon keresztül érhető el, mindvégig ingyenesen. Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e a gyorsított, online Babaváró hitelre.

Milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez?

A Babaváró igényléséhez személyes iratokat és hivatalos igazolásokat is be kell mutatni, néhány feltételnek való megfelelésről pedig elég csak nyilatkoznunk a banknak.

A szükséges dokumentumok 2022-ben sem változnak. Amit mindenképpen be fognak kérni tőlünk az ügyintézéskor:

  • érvényes személyazonosságot igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél)
  • lakcímkártya és adókártya
  • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolás a munkáltatótól
  • vállalkozóknak NAV jövedelemigazolás
  • bankszámlakivonatok visszamenőleg 1-6 hónapra (bankonként változhat, a legtöbb esetben 1-3 havi kivonatot várnak el)
  • a 3 éves Tb jogviszony igazolása, amely a lakóhely szerinti kormányhivatalnál, vagy az ügyfélkapun keresztül is beszerezhető
  • ha a Babaváró igénylésével egyidőben a gyermek érkezését is szeretnénk bejelenteni, akkor a várandósgondozási kiskönyvet is vinnünk kell magunkkal, amelynek kitöltött első és hetedik oldala lesz mérvadó.
Elég csak nyilatkozatot tenni a bankfiókban a házasság tényéről, a büntetlen előéletről és a NAV tartozásmentességről. 

A Babaváró hitel oldalunkon arról is részletesen informálódhatsz, hogy hol és hogyan lehet a különböző igazolásokat (például TB jogviszony, terhesség) beszerezni.

Hogyan zajlik a hitelfelvétel folyamata?

Mindenek előtt érdemes ellenőrizni a jogosultságot, hogy egyáltalán megfelelünk-e a Babaváró feltételeinek és az adott banki elvárásoknak. Ezt könnyedén meg lehet tenni a Bankmonitor Babaváró kalkulátorával, ami pozitív eredmény után a szakértői segítséget is felajánlja. 

Ezzel pedig érdemes élni és bebiztosítani magunkat, hogy már első körben a megfelelő konstrukciót és banki ajánlatot válasszuk. Ha az egyik banknál elutasítják a kérelmet, akkor az igénylés egy másiknál is benyújtható, de a szakértővel való konzultációval ügyesen elkerülhetők ezek a felesleges és időigényes körök.

A következő lépés az igénylési folyamat elindítása, majd a szerződéskötés és a folyósítás, de ezeken egy megbízható tanácsadó már “kézenfogva” kalauzolja át az igénylőket, majd a továbbiakban sem hagyja magukra, például amikor a gyermekek születésével újra meg kell keresni a bankfiókot.

A 2022. januárjától érvényes kamatok

A Babaváróval tehát alapesetben egy kamatmentes hitelt igényelhetünk, hiszen a kamat terhét az állam fizeti helyettünk. Ugyanakkor érdemes képben lenni azzal kapcsolatban, hogy mennyi az aktuális kamatszint, hiszen ha valami nem jól sül el, akár el is veszíthetjük a kedvezményeket, így például a kamattámogatást is.

Amellett tehát, hogy minden előnyt feltérképezünk a Babaváróval kapcsolatban, az objektivitás miatt érdemes a buktatókkal is megismerkedni.

  • Amennyiben elválunk a futamidő alatt, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul át. Ha a válásig nem születik gyermekünk, akkor az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni.
  • Ha külföldre költözünk, akkor is elveszítjük a kamatmentességet, és a kamattámogatást is rendezni kell az állam felé egy összegben.
  • Abban az esetben is elbukjuk a kölcsönhöz kapcsolódó támogatásokat, ha a gyermeket már nem mi neveljük.

Természetesen senki nem tervez válást a Babaváró igénylésekor, de ha mégis bekövetkezik a nem várt esemény, akkor komoly szankciókra kell számítanunk: ha az első 5 évben nem születik gyermek, vagy nem fogadunk örökbe, akkor az addig igénybe vett kamatkedvezményt 2022-ben is vissza kell fizetnünk. Emellett pedig a továbbiakban egy piaci kamatozású fedezetlen hitellel egyenértékű konstrukciót kell törlesztenünk, vagyis érvényét veszti az 50.000 Ft-ban maximalizált törlesztőrészlet.

Az Államadósság Kezelő Központ minden hónapban közzéteszi az 5 éves állampapírok aukciós hozama alapján érvényes referenciamutatót. A 2022. januárjában igényelt Babaváró hitelekre érvényes referenciamutató 2,98%, vagyis, ha valami miatt a kapott támogatást vissza kell fizetnünk, akkor ez több mint 2 és fél millió forint büntetést jelenthet.

Az időzítés is fontos

Az akár 10 milliós szabad felhasználású “ingyenkölcsön” pedig ideális segítség lehet a családoknak a gyermekvárás és nevelés miatti, anyagilag leterhelt időszakban. Legyen szó lakásvásárlásról, felújításról, bővítésről, egy nagyobb autó megvásárlásáról, vagy akár a baba érkezése körüli holmik és berendezések megvásárlásáról, a maximum 50 ezer forintos törlesztőrészlettel és a fél százalékos költséggel kecsegtető hitellehetőségnél aligha találunk kedvezőbbet 2022-ben.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
Hirdetés