Betöltés

Baj lesz, ha nyugdíjasként sokáig élünk

szerző: Bankmonitor
2018-05-12

A demográfiai viszonyok miatt egyre kevesebb aktív dolgozó tart el egyre több nyugdíjast. Ráadásul ez csak a nyugdíjrendszert ostromló egyik folyamat. A másik, hogy bizony egyre tovább is élünk. Ha részben, vagy egészben függetlenítettük is magunkat az állami nyugdíjtól, akkor is figyelnünk kell arra, hogy a megtakarításainkkal jóval tovább tervezzünk, mint elsőre gondolnánk.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Nemzetközi kitekintés

Korábbi cikkünkben már kitértünk rá, hogy nagy valószínűséggel mi is elkövetjük azt a hibát, hogy alulbecsüljük a nyugdíjban töltött időt. Sokan egyszerűen csak tíz évben gondolkodnak. Pedig nem is tévedhetnének nagyobbat! Magyarországon nőként közel húsz év nyugdíjban töltött évre számolhatunk. Egészen pontosan 2016-ban a nők várható élettartama 65 éves korában 18,7 év volt. Ez azt jelenti, hogy majdnem dupla annyi megtakarításra van szükségünk, mint amire elsőre gondolnánk. Férfi társaink sajnos nem ilyen szerencsések: 4 évvel kevesebb a nyugdíjban várható eltöltött idejük. Ezzel nemzetközi viszonylatban is rosszul állunk. Némely országban alig valamivel több, mint 2 év ez a különbség a férfiak és nők között.

Természetesen nem csak a nemek közötti különbség, hanem a nemzetek közötti eltérések is beszédesek (különösen, hogy egyre több honfitársunk él külföldön). Ugyanis sajnos az átlagos 16,65 nyugdíjban töltött évvel (férfiak és nők átlaga), szintén a mezőny végéhez tartozunk. Franciaországban például már közel 22 év a nyugdíjban töltött idő. Ráadásul szerencsére az élettartam dinamikája is megfelelő: minden általunk vizsgált országban növekedik a nyugdíjban töltött időtartam.

Még mindig eléggé el vagyunk maradva még az átlagos európai nyugdíjas várható élettartalmától. Legalább az emelkedés üteme idehaza is megfelelő, de mivel a többi ország nyugdíjasai is tovább élnek így utolérni őket nehezen lehetne.

Már az is baj, ha emelkedik a nyugdíjban töltött évek száma?

Természetesen szinte mindenkinek jobb, ha tovább él nyugdíjasként. Viszont nem pusztán azért probléma, mert több megtakarítással szükséges rendelkeznünk (az összeget nem 10 évre, hanem várhatóan jelentősen többre kell fedezetet nyújtani), hanem az állami nyugdíjrendszernek is újabb csapás. Nem csak egyre több lesz a nyugdíjas (és nem lesz, aki nyugdíjjárulékot fizessen), hanem egyre tovább is élnek a nyugdíjasok.

Erre szabályozási részről az lehet a megoldás, hogy megemelik a nyugdíjkorhatárt, illetve a nyugdíjakat csökkentik. Ezért is fontos, hogy valamilyen mértékben függetleníteni tudjuk magunkat az állami nyugdíjtól. Erre több megoldás is létezik. A következő kalkulátorral te is megtudhatod, hogy mekkora összegre számíthatsz nyugdíjas korodban, ha nyugdíjra takarékoskodsz.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

28 Hozzászólás

 1. Nagy Anikó

  Végtelenül ostobák a magyarok. Ha valóban élhető, szerethető ország lenne Magyarország, ahonnan nem elmenekülnek az emberek, elsősorban a tanult és tehetségek fiatalok, középkorúak, hanem jönni akarnának a világ minden tájáról hozzánk tanulni, dolgozni, élni, akkor nem azon törné a fejét a döntéshozók jelentős része, és a tanácsadók, közgazdászok nem fenyegető szájkaratékkal fenyegetőznének, hogy hogyan lehetne megrövidíteni az emberek életét egy bizonyos kor felett. Minden felvetés, kommentelés, ami nem arra irányul, hogy minél tovább éljenek az emberek békességben, egészségben, jólétben, az mind-mind kártékony és méltatlan felvetés, mert az életkor előre haladása minden embert érint, a csecsemőtől az agastyánig, azt is, aki ma még fiatalon azt hiszi, örökké élni fog. Csak ma még ezzel is megosztják az embereket, ráirányítják az idősekre, hogy minek vesz még levegőt. Ha egy hatalom birtoklói tehetségtelenek, nem tudnak megbírkózni a problémákkal, akkor ellenségképet keresnek.

 2. Ilona

  Mások véleményére vagyok kiváncsi

 3. Sanyi

  Tisztelt Bankmonitor!
  90-körül az volt a szlogen,-mindent adjunk el,mert minden veszteséges.
  Most-spórolj,rakjál félre minél többet,hogy meg tudj élni öreg korodra.
  Kinyitom a vízcsapot,az egész médiából ez folyik.
  Kedves Bankmonitoros Úr!!!Most őszintén,a piaci törvényeket figyelembe véve,-ha 20-30 év múlva nem lesz újabb befizetés akár az ÖNYP-be,akkor így-is,-úgy-is megborul a rendszer!!!Tudom,mi vagyunk ötvenesek a hibásak,mert nem neveltünk fel 3-4 gyereket.Mai szemlélet még rosszabb,-vagy a hölgyek várják fehér lovon a “gazdag”királyfit,vagy feladták,s inkább kutyát-macskát nevelnek,vagy dolgozzunk külföldön 3 szoros fizetésért.
  Nem baj,hamarosan jönnek a robotok,önjáró Taxik,banki ügyintézők stb,stb
  Csak ki kell várni!!!!

 4. Varga Ferenc

  A gondot abban látom, hogy a KAPITALISTA kormányok csak a MÁNAK /saját vagyonuk gyarapodásának/ érdekében intézkednek. Magyarország kormánya hangsúlyozza, hogy megswzüntette a MUNKANÉLKÜLISÉGET!! Igaz, csakhogy KÉNYSZE!RMUNKÁT vezetett be, mely során a dolgoztatott rabszolga után nem fizet nyugdíj járulékot. Egyszerűen! A mai Dolgoztató, a rabszolgája várható nyugdíját már most saját maga ÉLI fel

 5. Lala

  Tisztelt Bankmonitor! Nem értem, egy újságíró hogy jelentethet meg ilyen címmel egy cikket. A cím ugyanis azt sugallja, hiába dolgoztál 45-50 évet, ha sokáig élsz bajt okozol és terhére leszel a társadalomnak. Mért kell folyamatosan riogatni a nyugdíjasokat, hogy csökkenteni fogják az amúgy sem magas nyugdíjukat? Én értem, hogy a még aktív dolgozókat próbálják megtakarításra ösztönözni, de ez a cím akkor is bántó

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Lala!

   Természetesen nagyon is üdvözlendő dolog, hogy egyre tovább élünk, de ezt a cikkben is megjegyeztük. És azt is, hogy még így is elmaradásban vagyunk a nyugati országokhoz képest a 65 éves korban várható élettartam tekintetében. Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet, hogy az öregedő társadalomban a nyugdíjcélú megtakarítás szerepe is felértékelődik. Elsősorban azokat a korosztályt érinti súlyosabban a probléma, akiknek 15-20 vagy több éve van hátra a nyugdíjig.

 6. kakambuki

  Elhiszem, Mikent azt is hogy (q.va)nagy baj
  lesz azzal az allammal amely ezt a bajt megengedi. Megszünhet ugyanis!

 7. Gyuri

  Ja kérem,erről szólt a magánnyugdíj és mindenki a saját pénzét élte volna fel.Az alap 50%-át amúgy is állampapírokban kellett tartani és 3-4 év múlva a friss nyugdíjasok már nem az államkasszát terhelték volna.Igaz ,hogy a hitelezők figyelték volna a költségvetést és nem lehetett volna az oligarchákat felhízlalni.Marad a csodavárás,hogy majd a csórók nyakra főre szülnek,amihez nem kapnak semmilyen támogatást és az éhenkórászok eltartják az országot.Brávó.

 8. Horváth Lászlóné

  Kedves Bankmonitor!
  Aki fiatal, és most kezdene takarékoskodni nyugdíjas éveire, az a pénz nyugdíjas korára nem ér semmit. A robotizáció olyan gyorsan teret hódít, hogy a most megszülető majdan 20-25 év múlva munkaképes fiatalnak már munkalehetősége sem lesz. Úgy gondolom, hogy az emberi munkaerőt kiváltó robotok után a cég fizessen a nyugdíjkasszába a mindenkori átlagkereset után annyi járulékot mint a kétkezi ember. Miért törvényszerű az, hogy csak a nyugdíj járulékból lehet nyugdíjat fizetni.?
  Stadionjárulékot sem fizet senki, mégis gombaszámra nőnek ki a földből a stadionok. Ezek fenntartása is óriási pénzeket emészt fel.
  Nem kellene a vállalkozóknak milliárdokat összeharácsolni néhány év alatt, hanem igazságosabb jövedelemelosztás esetén az a szerencsétlen ma kizsákmányolt dolgozó tudna takarékoskodni.

 9. id. Lehotzky István

  Mint egykori közgazdász már korábban a hetvenes-nyolcvanas években előre látható volt a tendencia. Fülük botját sem mozgatták az illetékesek. A jóllét egész kontinensünket arra “sarkalta”, hogy használjuk ki a mát, s ne gondoljunk a jövőre. El korcsosult nemzedékek jöttek létre, akik csak az élvezeteknek élnek. Tisztelet a kivételeknek.

 10. molnár jános

  Csak a bank ne menjen tönkre.

 11. mariafe@freemail.hu

  Mennyi ostoba ember !!! Azt látom, hogy aki erre a cikkre engedélyt adott nem akar megöregedni !! A saját döntése. A nyugdíjasok a hibásak, amiért az állam fiatal ember tömegeket eltart, 1 napot nem dolgoztak ? Külföldre küldi a magyar néptől beszedett járulékot, odafizet nyugdíjat !! Nincs CT gép, de ! van sok-sok stadion !! Ugyan miről beszéltek !! Ne csak nézzetek ! lássatok is!!!

 12. Varga Sándor

  Gusztzstalan a címe és a tartalmi sugallata ennek az irománynak. 60 évesen még mindig műszakban dolgozom. ’81 óta járok műszakba és még elvileg van öt évem. Aztán forduljak fel, mert lenyúlták a nyugdíjakat? Hat gyermekem közül 5 már dolgozik. Itthon, Magyarországon. Tőlem mindig vonták a maximum nyugdíjat. Tehát nem rajtam múlik és nem a mostani nyugdíjasokon, hogy veszélyben a jól megérdemelt nyugdíjak kifizetése. Írták már előttem, de előre lehetett látni, hogy előjön ez a helyzet. Talán fel kellett volna készülni rá… Ha csak saját helyi viszonyainkat veszem figyelembe, mi teljesíteni fogjuk a korai elhalálozás óhaját. Sorra hullanak el a nyugdíj közeli és “alig” nyugdíjas kollégák. Tiisztelettel: én

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Sándor,

   A cikk pont arról szól, hogy tudatosan készülni kell erre a helyzetre. Szó nincs arról, hogy ne lenne jó dolog, hogy nyugdíjasként egyre tovább élünk. Ugyanakkor a most működő felosztó-kirovó rendszer fenntarthatósága (ahol az aktív dolgozók járulékbefizetései fedezik a nyugdíjat) már két évtized távlatában is problémákat vet fel, hiszen rohamosan öregszik a társadalom. A felkészülés egyik lehetséges módját jelenleg az öngondoskodás jelenti.

 13. Nagy Anikó

  Az aktív dolgozó nem eltartja a nyugdíjast, hanem az aktív dolgozó fizeti a nyugdíjjárulékot, hogy idős korára tisztes megélhetése legyen! Azt az egyet senki nem kerülheti el, hogy elmennek az évek és nyugdíjas lesz, ha csak nem hal meg idő előtt valamilyen betegségben, balesetben. De a magyar egészségügy erről is gondoskodik ebben az undorító országban!

 14. gv

  A bankmonitor ezzel a cikkel végleg bekerült a kukába.

 15. Kata

  Szerintem, néhány éven belül megszüntetik a “nők 40” programot. Vagyis nekem és a generációmnak még olyan 15-16 évet biztosan dolgoznom kell. Tudom, hogy megtakarítanom kellene de bérminimum közeli fizetéssel ezt nem tudom megtenni. Számomra az a legfontosabb, hogy a gyerekeimnek lehetőségeket mutassak fel ami adott esetben azt is jelenti,hogy a tanulmányaikkal kapcsolatban felmerülő költségeket állni tudjuk.

 16. Júliusz48

  Imádom mikor a bank riogat azzal, hogy nem lesz miből élnem nyugdíjasként, ha nem teszek rá félre. Aki ezt a cikket írta valószínűleg nem számolt utána, hogy a ma félretett pénzemből mire futja majd 45-50 év után kamatostól. Ha nincs lehetőségük megkérdezni nagyszüleiket, mennyit ért a nehezen kuporgatott kis pénzük a háború után, gondoljanak csak arra, hogy manapság például Venezuelában, csak egy egyszerűen alkalmatlan vezetés tavaj 4 tizezred értékére csökkentette a korábbi megtakarítások értékét. Ez olyan mintha egy év alatt 10000Ft vásárlóértéke 4Ft-ra csökkenne. Az infláció ilyen mértékű kivédésére az átlagember alkalmatlan, de félő, hogy a bankok sem a betéteseik érdekeit nézik, pláne nem venezuelai infláció mai mértéke esetén. De az idősebbje talán még emlékszik az olasz lírára, vagy a Jugoszláviában Romániában levágott három nullákra. Tud bárki a világban ez ellen biztosítani valakit?
  Kedves Nagy Anikó, és mindenki aki úgy gondolja az ország vezetése üldözi el a fiatalokat külföldre, gondolja végig miért történik mindez a többi újonnan felvett EU-s országban is. Aki értelmezi is a híreket, nem csak az uszítást hallgatja talán észrevette, hogy ugyanez történik Horvátországban, Romániában, Bulgáriában, de Litvánia és Lengyelország is hasonlókról panaszkodik. Minket a piacainkért és a képzett munkaerőink megszerzéséért vettek be az EU-ba, és amíg rá tudnak ígérni a itt megszerezhető jövedelemre, addig mindig lesz aki le tudja fölözni a piacainkat. Sajnos vagy szerencsére az iszlamizációval a nyugat erősen halad abba az irányba, hogy eltűnjön ez a jövedelemkülönbség. Viszont a nemzetközi töke ezután is a legjobbakat össze igyekszik gyűjteni, hogy az érdekeit a lehető legnagyobb haszonnal tudja kamatoztatni. Eközben a legkevésbé sem érdekli, hogy a számára haszontalan tömeg a fogyasztáson túl miként érzi magát.
  Gyuri néven hozzászólónak csak annyit. A magánnyugdíjpénztár sajnos nem lett volna igazán nyerő, mert a járadék megállapításának mértéke attól függ, hogy milyen időtávra igényli a delikvens a kifizetést, de ah túl rövidre szabja a végén éhen halhat, ha túl hosszúra akkor végig éhezhet,és az inflációt pláne nem tudja előre eldönteni. Ráadásul az elképzelés szerint csak a 25%-a lett volna a megtakarítások részaránya, ami az államkasszáról nem igazán vette volna le a nyugellátás terheit, miközben az éppen nyugdíjasok ellátására szolgáló befizetéseket 30%-ban csökkentette.
  Természetesen a lehetőségeihez mérten mindenki igyekezzen tartalékokat gyűjteni.

 17. limonadovy joe

  Mindig kinyílik a bicska a zsebemben,amikor azt hallom,látom olvasom,hogy egy aktív dolgozónak kell”kitermelni”x számú nyugdíjas nyugdíját!!Akkor most kéretik JÓL FIGYELNI!!!Már a cuclilizmusban is!!!!De a gengszterváltás óta,pláne az aktív dolgozó munkabéréből a ny.járadék összegét ELŐRE LEVONTA a munkáltató! Kézhez sem kaptuk bérfizetésnélPersze állami alkalmazottak esetében MINDIG,de a MAGÁN VÁLLLALKOZÓKNAK is kötelező -de mint tudjuk sajnos nem általánosítva, de elég gyakran előfordult hogy a bérjegyzéken “levonta” de tulajdonképp elcsalták egyesek.Ha a dolgozó nem érdeklödött utánna a Nyufig-nál akkor csak a nyugdíjbavonuláskor vette észre a csalást,és utánna futhat a pénze után jobbik esetben évekig perekedhet,rosszabbik esetben ha a vállalkozás csődbe ment ,jogutód nélkül akkorBUKTA,és alacsony lesz a nyugdíja.Na de térjek vissza az alapokhoz,tehát a cucilizmusban NEM terhelte adó a béreket, a befizetett járulék nettó volt.,ezzel szemben a gengszterváltással megjelentek az adók tömkelege,meg a bruttó, netto bérek szja,stb.Így csak egy példa -tökmindegy,hogy állami,vagy magánalkalmazott-ha mondjuk a bruttó bére 180.000Ft,a munkáltató ugynúgy KÖTELES bruttó 180-at befizetni,tehát duplikált a fizetés,melyről a dolgozónak nincs is fogalma!És a nagy CSAVAR AZ,hogy a MÚLTBAN,és a JELENBEN A BEFIZETETT JÁRADÉKOK mentek,mennek az ÁLLAMKINCSTÁRBA ahol aztán az épp regnáló kormányok “FELÉLTÉK”,magyarul lenyúlták a munkavállalótól a nyugdíjjáradékra ELŐRE levont pénzeketl!!!!TEHÁT EZÉRT KELL A MINDENKORI AKTÍV munkavállalónak 4-5 nyugdíjat “kitermelni”!!!!!Persze,egyszerűbb a generációkat összeugrasztani,ellenségképet kreálni,mint bevallani hogy a pénzetek valahol az off shore cégeknél magánszámlákon landol,landolt a világban!!

 18. KRJ

  Lenyűgözőek a kommentekből áradó pesszimizmus, amit a cikk váltott ki. Minek takarékoskodni, öngondoskodni, majd jön egy vogon űrhajó és felrobbantja ezt a kupac szemetet. Nyilván nem ez volt a cikkíró motivációja, de ez kb. az átlagmagyar kilátása / hozzáállása majdnem mindenhez. Médiaböjt, kedves polgártársaim.

 19. Zoli

  Semmi vész! Ezért van az egészségügyi kormányzat és a kórházak, hogy egítsenek ezen a problémán.

 20. Varga László

  Ez egy tökéletes írás.Emberek!Húzzátok ki a fejeteket a homokból.A magánnyugdíjpénztáros(nem az önkéntes magánnyugdípénztárosról beszélek),meg csak magának gyüjtött,az államiba nem adott.Ez nem megy.Az önki jó megoldás.Azt meg nem árt tudni,hogy az államiba nem magamnak gyüjtök,hanem a szüleim nyugdíjkifizetésére.Én meg a befizetés mértéke szerint kapok.A síró rívók nem fizettek járulékot,vagy minimálisat az államiba.
  Tehát:önkéntes magánnyugdíjpénztár+normális állami járulékfizetés=jó nyugdíj.

 21. Anna

  Sajnos az utóbbi években az egészségügynek és a közbiztonság csökkenésének köszönhetően nagyon sokan nem érik el a nyugdíjas kort vagy rövid ideig részesülnek nyugellátásban ! A társadalmi különbségek növekedésével és a migráció következtében lazultak az erkölcsi, etikai szabályok, veszélybe kerültek bizonyos rétegek (az életbiztosítás nem segít ebben az esetben). Vannak települések és családok, ahol az elhalálozott személyek száma és kora egyértelműen igazolja, hogy nem természetes halandósággal állunk szembe. A mások vagyonának, ingóságainak vagy egyéb értékeinek megszerzésekor a maffiamódszereknek jól látható nyomai vannak. Az, aki félelemben éli az életét nem a nyugdíjára és a takarékosságra gondol elsősorban, hanem az életveszélyre, a beteg családtagokra, akiket nem képes ellátni. Ezen kellene először változtatni !

 22. István

  Cinikusan csak annyit lehet mondani: Semmi gond! Az aktuális kormány egy egyszerű törvénymódosítással majd megoldja! Nyugdíjkorhatár (előző évek mintájára) 65 év helyett gyors lépésekben majd pl. 75 év (vagy magasabb) lesz, s máris van bevétel (nyugdíjjárulék), míg kiadás (nyugdíjjogosult) minimális. Az elvett és felélt magánnyugdíj már úgyis a múlté, az önkéntes nyugdíjpénztári vagyont pedig vissza nem térítendő hitelként használhatja az állam, mert mielőtt a szerencsétlen öngondoskodó elérné a magasan meghatározott nyugdíj korhatárt, nagy eséllyel idejekorán távozik, így a pénze (állampapír formában) – örökös esetén is – bent marad a körforgásban.

  Az eddigi kormányok tevékenysége egy fontos dologra irányítja rá a figyelmet: Pénzügyekben nem bízhatsz senkiben sem, teljesen magadra vagy utalva. A cikkírónak teljesen igaza van abban, hogy hamarosan létkérdés lesz, hogy “valamilyen mértékben függetleníteni tudjuk magunkat az állami nyugdíjtól.” Sajnos sokan alacsony munkabér miatt nem tehetik meg, mert nincs annyi többlet a munkabérükben, hogy félre tudjanak tenni idős korukra. Sokan nem is tudják, hogyan lehet apránként, spórolással megtakarítani. Nem mondanak le dolgokról (napi kávé, dohányzás, gépkocsival munkába járás, “majd a büfében veszek valami harapnivalót”, stb.) dolgaikról, s nem számolnak – kicsit kényelmetlenebb – de olcsóbb megoldásokkal. Nem számolják ki, mennyit költenek egy évben dohányzásra, vagy mennyi aprót dobálnak a kávé automatába. Ha csak ezeket az apróságokat összeadná, rájönne, nem is apróság, s egy év alatt szép summát tudna megtakarítani. De mindenki maga dönt: él a mának, vagy gyűjtöget a jövőnek, amit lehet, meg sem fog élni.

 23. György Nyugdíjas

  Tisztelt Bankmonitor!
  Lenne középtávú megoldás a nyugdíjrendszer ésszerűsítésére,csak a törvényhozók ezt nem merik meglépni,mert saját zsebük ellen nem hoznak ésszerű döntést.
  Személy szerint a jelenlegi nyugdíjakat 300 000.-Ft-ban maximálnám (Csak az újonnan nyugdíjba vonulóknál!) Aki a jelenlegi nyugdíj törvény szerint éppen többre jogosult,az az életében már megszedte magát annyira,hogy ne haljon éhen.
  A 100.000.-Ft alatti nyugdíjakat felemelném,100.000.-Ft lenne a minimál nyugdíj 40 év munkaviszony felett.
  Arról senki sem beszél,hogy a következő években nyugdíjba vonuló,ma 500.000.-Ft felett kereső réteg milyen mélyre taszítja a nyugdíjellátást.
  Elvtárs-urak! Gondolkodni,önmérsékletet tanúsítani! Vágyálom?!

 24. Mamika

  A nagy automatizálás és robot technika korában már a gépek után kéne járulékokat fizetni. Egyre kevesebb ember dolgozik, hála a robotoknak, de az emberekért, vagy rosszul gondolom?

 25. erzsebet

  Az a baj a megtakarításokkal, hogy elértéktelenednek. A banki kamatok messze elmaradnak az inflációtól (ami nem is annyira alacsony, mint a KSH kimutatja). Kérdés, hogy miként lehetne értékálló megtakarításokat találni. Ha valaki ingatlanba fektet, az nehezen mobilizálható – főleg idős korban . Aranyrudakat sem lehet túl könnyen pénzzé tenni. Már ha valaki aranyrudakra tesz szert, senkit nem ismerek, aki ezt tette volna. Marad tehát a pénz. amit bankokban tartunk. Az asztalfiókban is értéktelenedik. Csak annak a pénznek van értéke, amely folyamatosan bejön. Dolgozzunk tehát életünk végéig???

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Erzsébet,

   A nyugdíjcélú megtakarítások esetében elvárásunk, hogy infláció fölötti hozamot biztosítanak. Például az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a hozam adatok publikusak és minden évben egy kiadványban összegyűjti a jegybank is. Hozzávetőlegesen az infláció az elmúlt 10 évben 2,7%-ra jött ki, míg az önkéntes pénztárak portfóliótól függetlenül átlagosan 6% hoztak az elmúlt 10 év során.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.