loading

Lakáshitelt vennél fel a koronavírus járvány csúcsán? Mutatjuk, mire számíthatsz!

Március 8-tól a kormány újabb szigorításokat léptetett életbe a járvány megfékezése érdekében: kevesebb bolt van nyitva, a szolgáltatások egy részét nem lehet igénybe venni, ismét elindult a digitális oktatás, aki pedig megteheti, otthonról dolgozik. A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy a szolgáltatások korlátozása milyen hatással lehet a banki ügyintézésre: vajon mindent el tudunk intézni most is?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A bankfiókok nyitva tartanak

Természetesen ma már rengeteg mindent el lehet intézni otthonról is – netbank, vagy mobilalkalmazás segítéségével -, ettől függetlenül sokunk számára megnyugvást jelenthet az a tény, hogy a bankfiókok nyitva lesznek az elkövetkező hetekben is. A lakáshitelt, személyi kölcsönt igénylők számára pedig ez különösen jó hír, hiszen a legtöbb esetben ezen kölcsönök személyes ügyintézést igényelnek.

A Bankmonitor szakértői ettől függetlenül azt javasolják, hogy amit lehet intézzünk el otthonról netbankon, mobilalkalmazáson, vagy épp telefonbankon keresztül. Például az eseti és állandó utalásokat, csoportos beszedési megbízásokat mind meg lehet adni elektronikus csatornán keresztül is. A készpénzfelvételt is érdemes minimalizálni – lehetőleg egyszerre vegyük fel az adott hónapra szükséges összeget -, vásárláskor fizessünk bankkártyával, amikor csak lehet.

Az ügyvédi szolgáltatások is elérhetők lesznek

A lakásvásárláshoz szükséges adásvételi szerződés megkötéséhez mindenképpen ügyvédre van szükség, ezért fontos, hogy az ügyvédi irodák zavartalanul működhetnek a következő két hétben. Ha nem lehetne adásvételi szerződést kötni, akkor bizony a lakáshitelek igénylése is elakadna. Ha valamit nem szeretnénk személyesen intézni – például nem tudunk elszabadulni a munkahelyünkről -, akkor meghatalmazást adhatunk egy másik személynek ügyünk elintézésére. Van olyan eset, amikor a bankok ügyvéd által készített meghatalmazást fogadnak el, nem elégséges a két tanú előtt tett nyilatkozat.

Az értékbecslések is várhatóan zavartalanul folytatódnak

Az értékbecslés – a fedezeti ingatlan értékének megállapítása – elengedhetetlen lakáshitel igényléséhez. Az értékbecslői szolgáltatást konkrétan nem említi a jogszabály azon szolgáltatások között, amelyeket a zárás alatt is folytatni lehetne. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint nem kell aggódni: a jogszabály azt mondja ki ugyanis, hogy a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiséget, helyszínt szükséges bezárni.

Az értékbecslés azonban gyakorlatilag a fedezeti ingatlan helyszíni felmérésével történik meg. A hiteligénylő, ingatlan tulajdonos nem jelenik meg az értékbecslő irodájában. Emiatt ez a szolgáltatás továbbra is elérhető lehet.

Biztosításokat is lehet kötni

Egy lakáshitelnél elvárás, hogy a fedezeti ingatlanra vagyonbiztosítást kössünk, enélkül nem fogják a hitelösszeget folyósítani. Van olyan eset – például az adós életkora túl magas lenne a kölcsön lejártakor -, amikor a pénzintézet elvárja, hogy hitelfedezeti életbiztosítást is kössünk a kölcsön mellé. (Ez személyi kölcsön és lakáshitelek esetében is előfordulhat.) Jó hír, hogy a jogszabály a biztosítási-, biztosításközvetítői tevékenységet, mint szolgáltatást említi azok között, melyekre nem érvényes a szüneteltetés. Vagyis a hiteligényléshez nélkülözhetetlen – vagy bármilyen más biztosítást – is meg lehet kötni az elkövetkező hetekben.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy a biztosításokkal kapcsolatban is amit lehet otthonról, online intézzünk el. Emellett sok esetben a bankoknál is meg lehet kötni akár a hiteligényléshez szükséges biztosításokat. Ez utóbbi azért is érdemes megfontolni, mert a pénzintézetek gyakran kamat-, vagy díjkedvezményt adnak akkor, ha náluk kötjük meg az elvárt, kiegészítő biztosításokat.

A közjegyzői irodák is nyitva lesznek

A Magyar Országos Közjegyző Kamara oldalán megjelent információk alapján a közjegyzői irodák nyitva lesznek az elkövetkező hetekben. Természetesen lesznek óvintézkedések, szigorítások: nem mindent lehet az elkövetkező hetekben személyesen intézni. (Eddigi ismereteink szerint tartozáselismerő okirat készítése céljából lehetséges a személyes ügyintézés.) Ettől függetlenül mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot azzal a közjegyzői irodával, ahol az okiratot el szeretnénk készíteni. Ha nincs közjegyző ismerős, kiválasztott iroda, akkor érdemes a hiteltanácsadóval, bankkal egyeztetni: mindig van az adott független tanácsadónak, bankfióknak közjegyzői kapcsolata, így az aktuális helyzetről könnyen és gyorsan tájékozódhatunk.

A hiteltanácsadók is elérhetők lesznek

A független hiteltanácsadók is elérhetők lesznek – akár személyesen is – az elkövetkező hetekben. Igénybe tudjuk venni egy független szakértő segítségét az elkövetkező hetekben akkor is, ha már folyamatban van a hiteligénylésünk – és csak egy kérdésünk lenne a tanácsadónkhoz -, akár új kölcsönt szeretnénk felvenni. Érdemes azonban a személyes kapcsolattartást kerülni: amit lehet próbáljunk meg telefonon keresztül, e-mailben, vagy más online csatornán elintézni.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Számíthatunk azért lassulásra az ügyintézés menetében 

A banki ügyintézéshez kapcsolódó valamennyi lényeges szolgáltatás elérhető lesz az elkövetkező hetekben is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesz hatással a jelenlegi helyzet az ügymenetre. Elképzelhető, hogy a bakok rövidítik nyitva tartásuk, de akár egyes fiókokat be is zárhatnak átmenetileg.

Az ügyvédi irodák, közjegyzők esetében is várhatunk szigorúbb szabályokat, amik bizony befolyásolhatják az iratok elkészítési idejét is. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői hosszabb banki ügyintézési időre – ez különösen igaz a hitelek esetében – számítanak. Éppen ezért érdemes előzetesen érdeklődni akár a bankoknál, akár a kapcsolódó szolgáltatást biztosító harmadik félnél az ügyintézés módjával és idejével kapcsolatban.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...