Betöltés

Biztonságban vagyok, ha esnek a részvények?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-02-06

A sokak által várt esés hétfőn elérkezett, az amerikai részvények 4,1-4,6%-ot estek. Az esés kapcsán megnéztük, hogy átlagemberként mire számíthatunk. Melyik befektetésemet kell félteni? Nőni fog a törlesztőrészletem? Többek között ilyen kérdésekre kerestük a választ. Lássuk is a részleteket.

Régóta mondják azt a szakértők, hogy túlárazottak a részvények és idővel esésnek kell következnie. Sokáig ez nem következett be, mert például tavaly a részvények tovább meneteltek, viszont tegnap (február 5-én) valami elpattant és az amerikai részvénypiac összezuhant.

Az egyik vezető amerikai részvényindex, a Dow 1175 pontot esett, ami 4,6%-os zuhanásnak felelt meg. A története során pontban ennél nagyobbat még nem eső részvényindex még a ma reggeli határidős árfolyamok alapján nem fogott talajt, további esés várható. Ázsiai ma reggel mindezt lekövette és Európában is nagy esések várhatók.

Az egyelőre nagy kérdés, hogy ez az esés a lefordulásnak az első állomása, és még nagyobb esések várhatók, vagy csak egy átmeneti korrekcióról van szó. Nem is dolgunk ennek eldöntése, viszont az már igen, hogy bemutassuk gyorsértékelésünkben, hogy ez mennyire hathat a befektetéseinkre vagy a hiteleinkre.

Befektetések

Akinek részvényben van a pénze, az azonnal meg fogja érezni az eséseket, hiszen az amerikait például a magyar tőzsde is le fogja követni. De aki most tart részvényeket, annak tudnia kellett, hogy túl hosszan tartott a bika a piacokon és nagy az esélye az esésnek.

Közvetetten a befektetési alapokat tartók is megérzik, bár itt már eltérő mértékekről beszélhetünk majd. A részvényalapok és a vegyes alapok lesznek, akiknek a leginkább fájhat a visszaesés, de például egy kötvényalap is megérezheti a pánikot, ha a kötvényhozamok is megindulnak felfelé.

Az abszolút hozamú alapok kicsit kilógnak ebből sorból, mert ezek az alapok igazából bármit vásárolhatnak és akár az eséséből is profitálhatnak. Korábban volt olyan alapkezelő, aki már régóta arra számított, hogy esés következik, ezért 2017-ben gyengébben is teljesítettek. Valószínűleg most pont azoknak jön ki a lépés, és lesznek immunisak az esésre, akik készültek a rosszabb időszakra, ergo nem volt annyira kockázatos a portfóliójuk.

Sok pénzt tartunk lakossági állampapírban és ezek az ilyen időkben teljesen védettnek bizonyulnak. Az ilyen állampapírok árfolyama lineárisan emelkedik, mert csak az időarányos kamatot adják hozzá az árfolyamhoz. A piaci hozamok alakulása semmit sem jelent, vagyis elszállhatnak a hozamok a magyar piacon is, akkor sem lesz a lakossági állampapíroknak semmi bajuk. Hiszen minden megy a normál üzletmenet szerint.

Nézd meg állampapír kalkulátorunkkal, melyik a hozzád illő befektetés!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
  • Ingyenes számlanyitás és vezetés
  • Korlátlan garancia a pénzedre
  • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hitelek

Bontsuk a ketté a választ. A változó kamatozású hiteleknél a BUBOR alakulása az érdekes, ezt pedig a jegybank intézkedéseinek köszönhetően a nulla közelébe szorult le. Ha egy tartós részvénypiaci esés venné kezdetét és a magyar hozamok is elindulnának felfelé, akkor valószínűleg a bankok is csak magasabb hozam mellett hiteleznének egymásnak (a BUBOR testesíti ezt a szintet meg).

Azért kell szorítani hitelesként, hogy ne legyen tartósan kedvezőtlen hangulat, mert akkor a jegybanknak akár idő előtt meg kellene változtatnia a stratégiáját (vagyis az alapkamat alatti BUBOR szintet). A BUBOR tartós emelkedése tudna csak hatni a törlesztőrészletekre, de Nagy Márton a jegybank alelnöke egy interjúban azt mondta, hogy a jelenlegi szinteken lehet tartani 2019 végéig a BUBOR-t. Ha ezt sikerül elérni, akkor védve vannak a hitelesek is a törlesztőrészlet emelkedéstől.

A fix kamatú hiteleknél azért nem kell egyelőre tartani, mert a felvett kondíciókkal kell fizetni a hitelt vissza a banknak. Attól függően, hogy hány éves kamatrögzítést választottunk, addig a kamat sem fog változni. Ha például 3 éves hitelt vettünk fel, akkor 3 évig a kamat és a törlesztő sem fog változni, ha fizetjük rendesen a hitelt.

Idővel viszont lehet arra számítani, hogy a kamatok nőni fognak, de ez csak korlátozottan fogja éreztetni a hatását. A kamatokat ugyanis a jegybank kamatváltoztatási mutatója alapján lehet csak megváltoztatni. itt pedig alapvetően az állampapír hozamok számítanak. Azt még nem tudjuk előre, hogy mi lesz 3, 5 vagy 10 év múlva, de a mostani nyomott hozamszintekhez képest nagy valószínűséggel magasabban leszünk.

Azok számára lehet most nehezebb a helyzet, akik éppen hitelt vennének fel. A bankok ugyanis az államkötvények hozamához mérik az induló kamat szintjét és ha a kötvények hozama elindul felfelé, akkor drágábban kapjuk meg a hitelt. Egyelőre az is kérdéses, hogy mennyire lesz drámai itthon a hozamemelkedés. A következő napokban viszont tisztábban fogunk látni várhatóan.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kiszámoltuk a 10 milliós “ingyen” hitel törlesztőit

2019. 02. 15.

Írtunk már a fiatal házasok gyermekvállalását támogató 10 millió Ft-os állami támogatású (kamatmentes) hitelről. A szabadfelhasználású kölcsön célja az, hogy több gyermek szülessen, a feltételrendszert is ennek megfelelően alakították ki....

Újabb emelkedés előtt a használt lakások ára?

2019. 02. 12.

Tegnap egyértelművé vált, hogy új kedvezményes hitelek lesznek elérhetők használt lakás vásárlásra (is). Ezt követően a piaci árak várható elmozdulását illetően nagyon gyorsan nagyon sok vélemény látott napvilágot. Az alábbiakban...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.