loading

Bukhatod a CSOK-ot és a CSOK hitelt is, ha a vételár túl nagy részét fizeted készpénzben!

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) és a CSOK hitel egyre fontosabb szerepet játszik amikor lakást vásárlunk. Van azonban egy rejtett buktató, ami nagyon sok kellemetlenséget okozhat nekünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) egy vissza nem térítendő támogatás, melynek összege 3 meglévő vagy vállalt gyermek esetén, ha újépítésű lakás vásárlása vagy építése a cél, elérheti a 10 millió Ft-ot. Ehhez kapcsolódhat a CSOK hitel, melyre fixen a futamidő végéig 3%-os kamatot kell fizetnünk. Önerőnket pedig akár kiegészíthetjük a maximum 10 millió Ft-os Babaváró hitellel, amelyre a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatást és gyermekvállalási támogatást kaphatunk.

Fontos is kihasználnunk az elérhető kedvezményeket maximálisan, ugyanis a lakásárak – különösen Budapesten és a megyei jogú városokban – jelentősen megemelkedtek. Meglévő önerőnket mind nagyobb összegű hitellel, támogatásokkal szükséges kiegészítenünk ahhoz, hogy megálmodott otthonunk meg tudjuk venni.

Készpénzzel vagy utalással fizessük ki az önerőt?

Örök dilemma ez lakásvásárlás során, hogy készpénzben vagy átutalással fizessük ki a foglalót, illetve a teljes önerőnket. A bankszámlaköltségek megemelkedése miatt sokan hajlanak a készpénzes fizetésre. Azonban a CSOK-nak és ezáltal a CSOK hitelnek van egy olyan feltétele, ami számos problémát okozhat nekünk, a kormányrendelet alapján ugyanis a vételárnak maximum 10%-át lehet készpénzben átadni az eladónak. Például egy 30 millió Ft-os ingatlan esetében maximum 3 millió forintot lehet készpénzben kifizetni. Önmagában ez nem tűnik teljesíthetetlennek, azonban sokan csak az adásvételi megkötése és a foglaló megfizetése után szembesülnek ezzel a szabállyal, ez pedig megnehezítheti a CSOK igénylésüket.

Mivel jár, ha túl nagy összeget fizettünk ki készpénzben?

Természetesen van megoldás a problémára, és nem utasítják el automatikusan támogatási kérelmünket. Először is módosítani szükséges az adásvételi szerződést: az egyes részletek nagyságát és azok megfizetési módját úgy kell átalakítani, hogy a készpénzben átadott összeg ne haladja meg a vételár 10%-át. Amennyiben már ki lett fizetve ennél nagyobb összeg, akkor azt vissza kell kapnunk, és az adásvételiben rögzített más formában átadnunk a ház jelenlegi tulajdonosainak. Ez a másik forma pedig lehet átutalás vagy bankszámlára történő befizetés.

Sajnos az adásvételi módosításáért fizetnünk kell az ügyvédnek, emellett előfordulhat az is, hogy az eladó a nem tervezett extra költségeit is megfizetteti velünk. (Például a számlájáról a készpénzfelvétel díját átterhelheti ránk.) Ráadásul egy ilyen „apró” hiba miatt elhúzódhat az ügyintézési idő, és később költözhetünk be új otthonunkba.

Bankmonitor tipp:

 • Amikor kiválasztod a lakásod, tervezd meg előre, hogy miből szeretnéd megfinanszírozni a vásárlást.
 • Amennyiben CSOK-ra, CSOK hitelre is szükséged lenne, akkor előzetesen nézd meg a Bankmonitor Otthonteremtési Kedvezmény Kalkulátorával, hogy jogosult vagy-e az összegre. Kalkulátorunk már most a július 1-től bevezetése kerülő változásoknak megfelelően számol!
 • Az adásvételi szerződés készítésekor a kiválasztott támogatásokhoz kapcsolódó valamennyi jogszabályi elvárást nézd át. Így nem fordulhat elő, hogy túl nagy összeg kerül készpénzben kifizetésre az eladónak.
 • Ha nincs az eladónak folyószámlája, akkor érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával megkeresni a legkedvezőbb bankszámlát, ezzel tudsz spórolni az eladónak és közvetve saját magadnak is.

Ha a saját megtakarításod (önerő) és a támogatások összege nem elég a kiszemelt lakás megvásárlásához, akkor javasoljuk, versenyeztesd meg a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával a bankok lakáshitel ajánlatait. Több tízezer forintot spórolhatsz havonta azzal, hogy kiválasztod a számodra legkedvezőbb lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Kapcsolódó tartalmak
család gumicsizmái
5 élethelyzet, amikor másodszor is felveheted a csok támogatást!

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a gyermekek után járó lakástámogatás. A csok igényléséhez teljesítenünk kell a jogszabályi előírásokat, sőt a kedvezményt a gyermekeink után alapesetben csak egyszer vehetjük igénybe. Vannak...

Rekord összegű lakáshitelt folyósítottak márciusban!

Soha nem folyósítottak annyi lakáshitelt a bankok, mint  2021. márciusában. A Bankmonitor várakozásainak megfelelően az egy hónap alatt kifizetett hitelösszeg meghaladta a 100 milliárd forintot. De jól teljesített a személyi...

Blogajánló
 • alapblog Legjobb külföldi és magyar podcastok

  Mi is az a podcast? A podcastet talán a rádióadás szóval lehet leginkább leírni, de valahogy úgy viszonyulnak a rádióműsorhoz, mint a Netflix a TV-műsorhoz....

 • KonyhaKontrolling Máglyára a gazdagokkal?

  A vagyon, a vagyoni különbség gyakori téma mind itthon, mind máshol a világban. Sokan ezt állítják be minden probléma okozójának. Pedig már írtam arról, hogy a legnagyobb vagyoni különbséget úgy lehet elérni, ha mindenkit visszaállítunk az alapvonalra. Iratkozz fel a youtube csatornámra (1000 feliratkozó a cél 😉 ), ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat, illetve Tovább olvasom "Máglyára a gazdagokkal?"...

 • Haszon.hu Bitcoint követelnek, de magyarul nem tudnak az emailes zsarolók

  A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint a napokban a kibernyomozók több bejelentést is kaptak olyan állampolgároktól, akik az emailfiókjukba történő belépést követően egy zsaroló üzenetet kaptak. A hosszú, magyar nyelven megfogalmazott - ám magyartalanságokkal tűzdelt - üzenet lényege szerint azt egy hivatásos programozó küldte, aki megszerezte az irányítást a címzett számítógépe felett. Az üzenet írója közölte:...