Betöltés
loading

Cégvásárlás hitelből: a legfontosabb információk

Saját tőkét, saját pénzt befektetni nagyon drága. A tulajdonosok átlagos hozamelvárása ma éves 15-30% között mozog a KKV szegmensben. Nem véletlen tehát, hogy még azok is, akik kellő pénzügyi erővel rendelkeznek, sokkal inkább preferálják a ma akár 4% körüli fix kamatozással elérhető cégfelvásárlási hiteleket.

Melyik legyen előbb: a tyúk vagy a tojás? Szerződjük le előbb a cég adásvételét és már a tranzakció pontos részleteinek birtokában keressük fel a bankot finanszírozási igényünkkel? Vagy előzetes információk alapján próbáljunk meg bankunktól valamilyen formátumú finanszírozási ígéretet kicsikarni? Nem véletlenül érezhetjük magunkat a 22-es csapdájában. Ha az üzleti megállapodást követően vágunk bele a bankhitel megszerzésébe, ki fogunk futni az időből…

A legfontosabb feltételek

Felvásárlás értéke: ma a kereskedelmi bankok jellemzően 4-500 millió Ft-os vételártól nyitottak egy akvizíció finanszírozására. Egy ilyen típusú finanszírozás lényegesen összetettebb, mint egy gép-, vagy ingatlan vásárlás hitelezése, így szükséges hozzá egy minimális tranzakciós nagyság.

Önerő: ahogy minden más hosszú távú hitelnél, úgy itt is elvár a bank a tulajdonosoktól legalább 20% önerőt, ami természetesen a konkrétumok függvényében inkább növekedhet, mint csökkenhet.

Hiteligény nagysága: a felvásárlási értékből és az önerőből adódik, hogy a minimális hitelérték ebben a kategóriában 300 millió forint körül mozog, az ennél kisebb volumenű hiteligényekkel egyszerűen nem érni meg a bankoknak foglalkozni. (Illetve amilyen áron az megérné nekik, az nagy valószínűséggel a hitelfelvevőnek nem fogja.)

Tevékenységek, biztosítékok: nem mindegy, hogy milyen tevékenységű társaságot szeretnénk megvásárolni. Ilyen szempontból legkönnyebb helyzetben akkor vagyunk, ha a felvásárolni kívánt társaság rendelkezik ingatlan vagyonnal, illetve tevékenysége hosszú távú vevői/megrendelői szerződések mentén folyik. A bankok számára nehéz/nehezebb megfogni például az IT szektorban tevékenykedő cégeket, ahol jellemzően az iroda sem saját tulajdon.

Referencia, üzleti múlt: meghatározó az, hogy jelenlegi céged mivel foglalkozik és az milyen volument ért már el. Egy 200 millió Ft-os árbevételű céggel 2 milliárdos céget felvásárolni banki szempontból elképzelhetetlen. Amennyiben a felvásárlás üzleti logikája nem igazolható a bank számára, egy csapágygyár tulajdonosa sem tud banki hitelből pékséget vásárolni, hiszen honnan lenne szakmai tapasztalata hozzá, ami a nyereségesség megtartását biztosítaná. Ha viszont gabona kereskedőként, esetleg cukrászda tulajdonosként szeretnéd a pékséget felvásárolni, már teljesen más a helyzet.

Elsődleges szempont a hitelfelvételhez: azt említenünk sem szükséges, hogy mind a vásárló, mind a megvásárlandó cég hitelképességét vizsgálja a bank, fontos, hogy legalább a kettő profittermelő képessége együttesen ki tudja termelni a felvett hitel adósságszolgálatát, azaz éves tőke és kamatfizetési kötelezettségét.

Fenntartható profitabilitás: Ahhoz, hogy a cég működésének zavartalansága biztosított legyen, fontos a meglévő belső folyamatok teljes körű átlátása és ennek a tudásnak az átadása. Ez nem tud papíron megtörténni, ehhez idő kell. A meglévő kereskedelmi kapcsolatok átörökítése mind beszállítói, mind vevői/megrendelői oldalon elengedhetetlen. Ennek átadása, az új tulajdonossal szembeni bizalom kiépítése, szintén a volt tulajdonos közreműködésével történhet, ezért nem csak a bankok várják el, de az új tulajdonosnak is velős érdeke, hogy a régi tulajdonos 1-2 évig még érdekelt maradjon a működés fenntartásában. Ennek (leggyakoribb) formája a vételár visszatartás, ami előre definiált célok, célszámok teljesülése esetén kerülhet kifizetésre.

Mennyi idővel előtte kezdj hozzá?

Fontos tudni, hogy egy ilyen típusú hiteligény banki átfutási ideje döntésig alsó hangon 3 hónap, de ez nagyban függ attól, hogy mi magunk hogyan tudjuk a szükséges információkat és dokumentumokat a bank rendelkezésére bocsátani.

A hiteligényhez szükséges információk

  • A megvásárolni kívánt cég és a vevő cég tevékenységének bemutatása- esetleges szinergiák, és a tranzakcióból származó előnyök bemutatása;
  • A megvásárolni kívánt cég és a vevő cég 2-3 évre visszanő év végi beszámolója, főkönyvi kivonata, vevő-szállító analitikája;
  • A megvásárolni kívánt cég jogi és számviteli átvilágításának eredménye;
  • A megvásárolni kívánt cég főbb partnereinek, szerződéses paramétereinek részletes bemutatása – ezt általában a jogi átvilágítás tartalmazza;
  • Pénzügyi terv (cashflow kimutatás) mindkét cég cégre külön-külön, illetve konszolidált formában is, a tervezett hitel teljes futamidejére, ami 5-7 évet jelenthet;
  • Adásvételi szerződés tervezet;
  • Jogi és számviteli átvilágítás eredménye;

Növekedési hitellel (NHP) lehetséges?

Nem. A NHP legújabb szabályozása értelmében cégfelvásárlásra nem felhasználható. Ha ez lenne az igény, maximum a tranzakciós struktúra átalakításában lehet gondolkozni (pl. a kinézett cégből megvásároljuk a termelőeszközöket és az ingatlanokat), de ez sok esetben nem működőképes.

Ahhoz, hogy mindent pontosan és időben összerakj, nem árt a külső támogatás. Kérd szakértő kollégáink segítségét, akik a te érdekedben, bank-függetlenül tudnak végig vezetni a vételi gondolat megszületésétől átfogóan a kívánt hitel kifolyósításáig:

Kérj segítséget szakértőnktől!
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak

Támogatott forint vagy deviza hitelt vegyen fel cégem?

A Növekedési Hitelprogram és a Széchenyi Hitelprogram támogatott céges hitelek közös jellemzője a forint alapú finanszírozás. Több, deviza forgalmat bonyolító vállalkozás szűri le a következtetést ebből, hogy nem tudnak a...

Felelős gondolkodás a lakáshitel felvételénél

Amennyiben hitel felvételével ingatlan vásárlást tervezel, ne csak a lakáshitel THM-e lebegjen a szemed előtt. A legkedvezőbb lakáshitel konstrukció megtalálásán túl számos egyéb dolgot kell még átgondolnotok ahhoz, hogy körültekintő...

Blogajánló