Csökken az eurós lakossági állampapír kamata június 9-től

Csökken az eurós lakossági állampapír kamata június 9-től
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-03
 

A Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) feltételein változtat a Magyar Államkincstár 2022. június 9-től. Mérséklik az állampapírra fizetett kamatprémium nagyságát, vagyis csökken a konstrukción elérhető hozam.

A lakossági állampapíroknak van egy igen népszerű, eurós változata is. A Prémium Euró Magyar Állampapír változó kamatozású, a kamat mértéke évente módosulhat. Az elérhető hozam két részből áll: az előző évi Eurozónára érvényes infláció mértékét megnövelik még kamatprémiummal.

A jelenleg vásárolható 2028/X sorozatszámú eurós állampapír esetében a felár mértéke 0,5 százalék. Az új 2028/Y sorozatszámú papírnál azonban a kamatprémiumot megfelezik, annak mértéke 0,25 százalék lesz. A jelenlegi kedvezőbb feltételekkel még június 9-i értéknappal lehet vásárlási megbízást adni.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan hat a változás az eurós állampapíron elérhető hozamokra?

A jelenleg forgalomban lévő és az új PEMÁP esetében is az első kamatfizetésnél 2,6 százalék nagyságú inflációra rakódik rá a kamatprémium. Vagyis az induló kamatszint a jelenlegi konstrukció esetében 3,1 százalék, a június 9-től elérhető eurós állampapír esetében azonban már csak 2,85 százalék lesz.

100 ezer euróra egy év alatt 3100 euró helyett csupán 2850 euró kamatot fizetne a papír. (Azt feltételezve, hogy az első kamatfizetési időszak hossza pontosan egy év.)

Mindkét konstrukciónál hat kamatfizetési időpont van. (Az első hossza nagy mértékben attól is függ, hogy mikor vásároljuk meg a papírt.) A korábban említett 100 ezer eurós befektetésére 1500 euróval kevesebb hozamot kapnánk összességében csak azért, mert kivártunk és később vásároltuk meg a papírt.

Fontos
A forintban elérhető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kibocsátási feltételei nem változtak. A hazai előző évi inflációt felett még mindig 1,5 százalékos kamatprémiumot fizetnek a befektetésre. Ez azt is jelenti, hogy a forint befektetés kamatelőnye növekszik az eurós változaton elérhető hozammal szemben.

Miért csökkenhet a kamatprémium?

Nem csak Magyarországon, egész Európában igen komoly gondot jelent az emelkedő infláció. Márpedig a gyorsuló áremelkedés miatt egyre nő a kamata az inflációkövető állampapíroknak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az állam kamatterhe egyre nagyobb. Vélhetően ezt a növekvő terhet kívánják mérsékelni ezzel a változtatással.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt években a forint folyamatosan gyengült az euróval szemben. Ez a folyamat az elmúlt évben új lendületet kapott. Vagyis az eurós befektetést keresők megtakarításuk lejáratát követően pénzük forintra váltásakor még további profitot is elérhettek.

Fontos
Nincsen semmilyen garancia arra, hogy a forint árfolyama ugyanúgy fog alakulni, mint az elmúlt években. Természetesen elképzelhető további gyengülés, ezt azonban nem szabad a befektetési döntés meghozatalakor biztos nyereségnek tekinteni. Az árfolyam jövőbeni alakulása egy kockázati tényező, amelyet a helyén kell kezelni.
Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés