Betöltés
loading

Egyre többet takarítanak meg a magyarok, mégis egyre kevesebben gondolnak nyugdíjas éveikre

Az ERSTE Bank sajtóközleménye alapján ugyan nem takarít meg több magyar, de a félretett pénz összege növekszik. Míg 2015-ben havonta 15 ezer forintot spóroltunk, addig 2019-ben már ennél 7 ezer forinttal többet teszünk félre havonta. Ez elmarad a reálbérek emelkedésétől, ráadásul egyre kevesebben gondolnak nyugdíjas éveikre. A jelenlegi rendszerben nem igazán látható miből fogjuk pótolni kieső bevételeink idős korunkban.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a nyugdíj kalkulátorunk.

Az IMAS International ERSTE Csoportnak végzett felmérése alapján egyre többet takarítunk meg. Jelenleg átlagosan 22 ezer forintot teszünk félre havonta, míg 2015-ben csupán 15 ezer forint maradt fizetésünkből a hó végén, ez 46%-os emelkedés.

Ez a növekedés azonban már nem is olyan jelentős, ha a bérek alakulását is figyelembe vesszük. A KSH adatai alapján 2015 és 2019 augusztusa között a nettó átlagbér 79 ezer forinttal emelkedett. A reálbérek – mely az infláció hatását is figyelembe veszi – pedig közel 65 ezer forinttal lettek magasabbak az elmúlt 5 évben. Ebből a 65 ezer forintból pedig átlagosan csupán 7 ezer forintot tettünk félre, a többit elköltöttük.

Egyre kevesebben tesznek félre nyugdíjas éveikre

A felmérés alapján a megtakarítók céljai jelentősen megváltoztak az elmúlt 5 év alatt. Egyre kevesebben spórolnak nyugdíjas éveikre, míg 2015-ben a megkérdezettek közel fele idős korára tett félre, addig ez az arány jelenleg csupán 22%. Ez annak fényében meglepő, hogy az bérektől egyre inkább elmarad a nyugdíj összege. Az idősek csak korábbi megtakarításaikból pótolhatnák ki a kieső összeget.

Fontos a biztonság a megtakarítás kiválasztásánál, a megkérdezettek csupán 10%-a vállalna nagyobb kockázatot a magasabb hozam reményében. Egy nyugdíj előtakarékossági befektetéshez ugyanakkor – a választott portfólió kockázatától függetlenül – kapcsolódik egy állami támogatás. Ennek összege évi 100-280 ezer forint lehet – választott megtakarítási formáktól függően -, melyet adójóváírásként kaphatunk meg.

Érdemes lehet átgondolni, hogy a jelenlegi bérnövekedés mellett kicsit változtassunk fogyasztási és megtakarítási szokásainkon. Egy relatív kis összegű havi nyugdíj előtakarékosság is érdemben növelheti időskori jövedelmünk. Az alábbi nyugdíjkalkulátor segíthet megbecsülni egy havi megtakarítás nyugdíjunkra gyakorolt hatását.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  • 20%-os (max. 130 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
  • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
    (reálhozam 2,7%)!
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?

ENNYI PÉNZED LESZ
MIRE NYUGDÍJBA MÉSZ
A részletes eredményeidet
e-mail-ben küldjük el
  • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ.
  • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről.
Kérd részletes eredményeidet
email-ben!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Buborékok találkoznak

    A Qualcomm az a chipgyártó, amely a 2000-es technológiai lufi egyik sztárpapírja volt, nőttek a bevétel és profit sorai, de hát az egy év alatt huszonhatszorozó... The post Buborékok találkoznak appeared first on alapblog.