Betöltés
loading

Elavult, rossz állapotú lakásban élsz és ezen változtatnál? – Mutatjuk a Lehetőségeid

Egy korszerűsítéssel, felújítással javulhatnak az életkörülményeink. Emellett anyagilag is jobban járhatunk, hiszen lakásunk értéke növekedne, sőt csökkenne a havi rezsink is. A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben az alapanyagok és a munkadíj is jelentősen megemelkedett. A magasabb költségeket pedig nem mindenki tudja megfizetni. Összeszedtük milyen lehetőségeink lennének relatív olcsón javítani lakhatási körülményeinken.

A Habitat for Humanity felmérése szerint a Magyarországon lévő 4,4 millió lakásból 3,5 millió nem felel meg a korszerű energetikai és műszaki elvárásoknak és körülbelül 2-3 millió magyart érint a lakásszegénység.

Éppen ezért érdemes lehet megnézni milyen lehetőségeink vannak maglévő lakásunk felújítására, korszerűsítésére. A rossz körülmények között élő családoknak azonban gyakran nincs megtakarítása és jövedelmük is átlag alatti. Éppen ezért megpróbáltuk a legolcsóbb lehetőségeket megkeresni.

1. Korszerűsítési, felújítási hitel

Igényelhetünk piaci kamatozású felújítási, korszerűsítési hitel. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával kiválasztottuk a legkedvezőbb konstrukciót – 5 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus és 150 ezer forint havi jövedelem beállítása mellett -, melynek havonta 30 100 forint lenne a törlesztőrészlete.

150 ezer forint havi jövedelemmel kalkuláltunk, hogy megnézzük a nehéz helyzetben lévők milyen feltételekkel kaphatnának hitelt. A törlesztőrészlet a jövedelemnek „csupán” 20%-a, de a maradék 120 ezer forintból a rezsit és alapvető élelmiszereket megfizetni nem lehet egyszerű feladat.

A fűtésrendszer felújításával, vagy a nyílászárók cseréjével azonban rezsink is csökkenhet. Egy átlagos 50 m2 alapterületű lakás rezsiköltsége akár havi 6 400 forinttal is csökkenhet – ha energetikai besorolása „FF” kategóriából „CC”-re módosulna a korszerűsítést követően. A havi kiadások azonban még így is közel 25 ezer forinttal emelkednének, emiatt érdemes lehet más alternatív lehetőségeket is áttekinteni.

2. Falusi CSOK korszerűsítésre

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) egy vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás, melyet meglévő és vállalt gyermekeink után kaphatunk. Sima, normál CSOK nem igényelhető korszerűsítésre, azonban ennek ez speciális fajtája a falusi CSOK igen. Ezt a támogatást azonban csak külterületi, illetve preferált kistelepüléseken lévő ingatlanok esetén lehet igényelni. Nagy segítség lehet ez a támogatási forma is, hiszen ezeken a településeken több a rosszabb állapotban lévő ház.

A támogatás igényléséhe teljesíteni kell a jogszabályi feltételeket, melyekről részletesen ITT olvashatsz. Az igényelhető összeg függ a meglévő és vállalt gyermekeink számától – 3 gyermeknél a korszerűsítésre felhasználható falusi CSOK összege akár 5 millió forint is lehet.

3. Adó-visszatérítési támogatás kiterjesztése a korszerűsítésre

A jelenleg ismert adó-visszatérítési támogatás az év végével megszűnik, 2020 január 1-jétől az ÁFA visszatérítést, csak preferált kistelepüléseken lévő ingatlanok után lehet igényelni. Ugyanakkor a célok kibővítésre kerülnek, az építés mellett a korszerűsítési, bővítései munkálatok ÁFA tartalmát is vissza lehet igényelni – amennyiben a számlák 27%-os adót tartalmaznak. A visszaigényelhető maximális összeg marad továbbra is 5 millió forint. Így a falus CSOK-kal együtt már közel 6,85 millió forint vissza nem térítendő támogatást lehetne igényelni egy preferált kistelepülésen fekvő ház korszerűsítésére.

4. Lakossági energiahatékonysági hitelprogram

Az Magyar Fejlesztési Banktól igényelhető kamatmentes hitel lakásunk energiahatékonyságának növelésére. Igényelni jelenleg a közép-magyarországi régión kívül elhelyezkedő lakóépületek korszerűsítésére, fejlesztésére lehet. A minimálisan elvárt saját erő a költségvetés 10%-a. A kölcsön kamatmentes, maximális összege 10 millió forint, legfeljebb 20 éves futamidőre igényelhető. A további részletekről ITT olvashatsz.

+1 Tartozáselengedés születendő gyermekünk után

2019 július 1-jétől második gyermekünk születésekor 1, harmadik babánk érkezésekor pedig további 4 millió forint tartozást engednek el meglévő lakáshitelünkből. De mit tegyünk, ha nincs lakáshitelünk? A Baba születése előtt igényelhetünk egy lakáscélú –  például korszerűsítési, felújítási kölcsönt. Már kérhetjük is a tartozáselengedést – 3. gyermek születésekor akár 4 millió forintot -, ha a baba eléri a 12. hetes magzati kort. Így az új kölcsönünk elég gyorsan kvázi támogatássá alakulat át. 

Emellett még lehet más támogatási forma is, melyet megigényelhetünk lakásunk felújítására. Például az első 5 évben – ha ezen időszakban egy gyermekünk születik, akkor akár a futamidő végéig – kamatmentes Babaváró hitelt is fordíthatjuk lakásunk felújítására, hiszen ez egy szabad felhasználású konstrukció. Mindenképpen érdemes érdeklődni a helyi lehetőségekről is, elképzelhető, hogy az önkormányzat is támogatná törekvésünk.

A számos lehetőség között könnyen elveszhet az ember, érdemes a Bankmonitor szakértőihez fordulnod, akik segíthetnek kiválasztani a számodra megfelelő megoldást. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával pedig megtalálhatod a jövedelmednek és egyéb adottságodnak leginkább megfelelő hitelintézeti ajánlatot.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

10 nyitott kérdés a kamatmentes MNB lakáshitellel kapcsolatban

A múlt hét elején a jegybank felvetette egy kamatmentes lakáshitel lehetőségét. Jó pár feltételt már megismerhettünk a tervezett konstrukcióval kapcsolatban, ugyanakkor számos részletről még nincs információnk. A Bankmonitor szakértői összeszedtek...

Blogajánló
  • alapblog Továbbra is fényes maradhat az arany?

    The post Továbbra is fényes maradhat az arany? appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.