Betöltés
loading

Hogyan érhető el akár 4 millió forint extra lakáscélú támogatás?

A jelenlegi lakásárak és építési költségek mellett minden támogatásra szüksége van annak, aki vásárolna, építkezne, meglévő ingatlanát felújítaná. Meglévő és vállalt gyermekek után igénybe lehet venni lakáscélra a CSOK-ot (családi otthonteremtési támogatás), emellett azonban kevesen gondolnák, hogy a születendő gyermekek után járó tartozáselengedést is lehet támogatásként kezelni.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A legtöbb magyar már hallott a CSOK-ról (Családi otthonteremtési kedvezmény), melyet a meglévő és vállalt gyermekek után kaphatja meg egy család lakáscélra. A támogatás összege függ a lakáscéltól és a gyermekek számától.

Sokan ismerik a születendő gyermekek után járó tartozáselengedést is, melynek feltételei 2019. júliusától megváltoztak, az elengedés összegét pedig megemelték. Ez a támogatás a meglévő lakáscélú hitellel rendelkező családoknak nyújt segítséget. Amennyiben a párnak második gyermeke születik, akkor 1 millió forintot, harmadik gyermek érkezése esetén pedig 4 millió forintot engednek el meglévő lakáshiteléből. Minden további baba születésekor pedig újabb 1-1 millió forint tartozást vállal át az állam.

Fontos feltétel, hogy a gyermek születésekor már meglévő lakáshitellel kell rendelkeznie a kérelmezőnek, később igényelt hitelnél a támogatás visszamenőlegesen nem jár. Akinek lakáshitele van jól járhat, de mit tehet az, aki nem igényelt eddig lakáscélú kölcsönt?

Hogyan válhat a tartozáselengedés támogatássá?

Ha még nincs hitele a fiatal párnak, akkor a gyermek születése előtt még igényelhet egyet – a harmadik baba érkezése előtt akár 4 millió forintot – és a baba születését követően – vagy miután a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét – kérelmezhető a tartozáselengedés az illetékes kormányhivatalban. Így akár 4 millió forint vissza nem térítendő támogatássá alakítható egy piaci kamatozású banki kölcsönt.

Ez segítséget nyújthat a lakásvásárlás előtt állóknak, de azok is ki tudják használni, akiknek már van saját házuk. A Habitat for Humanity elemzése szerint a magyar lakások több, mint 79%-a nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak. Így a legtöbb lakásra ráfér egy fűtéskorszerűsítés, szigetelés, esetleg egy nyílászáró csere. Ezekre a célokra könnyen elkölthető akár 4 millió forint is.

A korszerűsítéssel értékesebbé válhat az ingatlan, emellett a család havi kiadásai is csökkenhetnek. Akár havi 6 400 forinttal is kevesebb lehet egy 50 m2-es ház rezsiköltsége – azt feltételezve, hogy “FF” energetikai besorolásból “CC” kategóriába kerülne át a korszerűsítést követően az épület.

A pénzt azonban meg kell kapni a banktól, ez pedig azt is jelenti, hogy meg kell felelnie az igénylőknek a hitelintézet bírálati feltételeinek. Emiatt az egyik legfontosabb kérdés a család számára, hogy mennyi hitelre lehetnek jogosultak? Ez azonban azon is múlik, hogy milyen kamatokkal vennék fel a kölcsönt, hiszen a havi törlesztőrészletet el kell bírnia a jövedelmüknek. A legolcsóbb hitel kiválasztásában segítséget nyújthat a lenti kalkulátor mindenki számára.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Az irigy adás

  Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →