loading

Elbukható a szuperolcsó felújítási hitel kamattámogatása is! Tippek, hogy ezt elkerüld

Február 1-től elérhető a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódóan elérhető lesz egy szuperolcsó támogatott felújítási hitel, így azok is kihasználhatják az állam ajándék millióit, akik a munkálatokat nem tudják saját forrásból megfinanszírozni. A kamattámogatás bizonyos esetekben azonban megszűnhet, ami több szempontból is komoly anyagi terhet jelenthet. Mutatjuk, miről is van szó.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.
 

(Február 1-jét követően folyamatosan bővül a támogatott otthonfelújítási hitelt kínáló bankok köre, az aktuálisan elérhető banki ajánlatokról itt találsz friss információkat.)

A 2021. január 1-től induló lakásfelújítási támogatás remek lehetőség mindenkinek, aki felújítaná vagy korszerűsítené otthonát, hiszen a benyújtott és elfogadott számlák alapján az állam 3 millió forintig visszafizeti a költségek felét. Persze a helyzet azért nem ennyire egyszerű, ugyanis a kifizetett támogatáson belül a munkadíjnak és az anyagköltségnek fele-fele arányt kell képviselnie. Ez azt jelenti, hogy egy 6 millió Ft-os felújítás esetén akkor kapjuk csak vissza a költségek felét, ha a munkadíj vagy az anyagköltség legalább 1,5 millió Ft, míg a két tétel összege legalább 6 millió Ft.

Van azonban egy másik probléma is, mégpedig az, hogy a pénzt utólag kapjuk meg, vagyis a  munkálatokat vagy saját megtakarításból, vagy hitelből előbb ki kell fizetni. Szerencsére február 1-től jön a felújítási támogatáshoz kapcsolódó támogatott otthonfelújítási hitel, aminek az összege legfeljebb 6 millió forint lehet, a benyújtott számlák alapján megkapott támogatás pedig automatikusan előtörlesztésbe megy, vagyis csökkenti a fennálló tőketartozást. A hitel legnagyobb előnye az, hogy a kamat a csok hitelhez hasonlóan maximum 3%, ráadásul ez a futamidő végéig – maximum 10 év – be is van betonozva.

Kevés helyen esik szó azonban arról, hogy a kamattámogatás bizonyos esetekben megszűnhet, sőt az is előfordulhat, hogy az igénybe vett támogatás összegét vissza kell fizetnünk.

 • Megszűnik a kamattámogatás például akkor, ha a kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Magyar Államkincstár nem állít ki úgynevezett támogatói okiratot. Ebben az esetben az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150. naptól szűnik meg a kamattámogatás. A támogatói okirat jelenti azt, hogy a Kincstár a benyújtott számlákat elfogadta, így megtörténhet a támogatási összeg kifizetése.
 • Akkor is elbukható a kamattámogatás,  ha a kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül nem igazoljuk a hitelintézet felé. Ezt a számlák vagy azok másolatának bemutatásával tehetjük meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitel folyósítását követően 1 évünk van a munkálatok elvégzésére, a számlák kifizetésére és a kifizetés igazolására.
 • Megszűnik a kamattámogatás akkor is, ha a megállapított felújítási támogatás összege nem éri el az otthonfelújítási kölcsön összegének 25%-át. Ez azt jelenti, hogy 6 millió Ft-os hitel felvétele esetén minimum 1,5 millió Ft támogatást kell kapni végül, ami optimális esetben 3 millió Ft értékű beruházást feltételez. (Mivel a felújítási támogatás összegében fele-fele arányt kell képviselnie a munkadíjnak és az anyagköltségnek, előfordulhat, hogy a teljes beruházás kevesebb, mint fele lesz végül csak a támogatás.)

Mi történik, ha megszűnik a kamattámogatás?

Amennyiben a fenti okok valamelyike miatt a kamattámogatás megszűnik, akkor az addig igénybe vett kamattámogatást az arra való jogosultság megszűnését követő 60 napon belül egy összegben vissza kell fizetni a Kincstárnak. Kivéve akkor, ha az otthonfelújítási támogatás igénylése előtt a magzat elhalására vagy halvaszületésre került sor, vagy a gyermek elhalálozott, mert ezen sajnálatos esetekben természetesen nincs szankció.

Bankmonitor tipp:

 • Mielőtt a támogatott felújítási hitelt igényelnéd, gondold át a tervezett felújítási munkákat, kérj ezekre árajánlatot, valamint legalább egy részükre állapodj meg a szakemberekkel. Így látni fogod a költségeket, ez alapján pedig már felmérheted a szükséges hitel nagyságát. Mivel a támogatott felújítási hitel február 1-től lesz elérhető, ezt akár még előtte elvégezheted.
 • Ezzel párhuzamosan ellenőrizd, hogy valóban megfelelsz-e a támogatott felújítási hitel személyi feltételeinek, illetve banki oldalról hitelképes vagy-e. A hitelképesség feltétele többek között a legalább 3 hónapos munkaviszony, a megfelelő összegű igazolt jövedelem, valamint az, hogy ne szerepelj a rossz adósokat tartalmazó KHR adatbázisban (régi nevén BAR-lista). Ezen kívül szükség lesz megfelelő ingatlanfedezetre is, amelyet a bank jelzáloggal terhelhet.
 • Ha bizonytalan vagy, kérd hitelszakértő segítségét, aki ismeri a banki gyakorlatokat.

 

 

Kapcsolódó tartalmak
Bárki ingyen lekérheti meglévő hitelei adatait a KHR adatbázisból

A Központi Hitelinformációs Rendszerben szereplő adatairól bárki jogosult tájékoztatást kérni bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...