Betöltés
loading

Milyen otthonteremtési támogatásokra jogosultak az élettársak és az egyedülállók?

A Bankmonitor szakértőit gyakran keresik meg azzal a kérdéssel, hogy milyen családi kedvezményekre lehetnek jogosultak házasként, élettársként, bejegyzett élettársként vagy éppen egyedülállóként, amennyiben gyermeket nevelnek, vagy gyermeket vállalnának. Utánajártunk a dolognak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok kalkulátorunk.

Csok

A csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatásnak és a csok hitelnek nem feltétele az, hogy az igénylő házasságban éljen, sőt, egyedülállóként is megkapható. Az egyedülálló személy lehet hajadon, nőtlen, özvegy, özvegy bejegyzett élettárs (azonos neműek), elvált, elvált bejegyzett élettárs vagy az, akinek a házassága, bejegyzett élettársi kapcsolata megszűnt és nincs élettársa. Fontos, hogy a csok-ot házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik! Az élettársi kapcsolatról nem muszáj közjegyző előtt nyilatkozni. (Az élettársi kapcsolat fennállásáról közjegyző előtt lehet nyilatkozatot tenni, s kérni annak bejegyzését az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába (ÉNYNY). A nyilvántartásba vett nyilatkozat jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását, ami öröklés vagy egy különválás miatti vagyonmegosztás esetén teremthet tisztább jogi helyzetet.

A csok-ot lehetőség van vállalt gyermekre is megigényelni, ám erre kizárólag az úgynevezett fiatal házaspároknak van lehetőségük. Fiatal házastársaknak minősülnek azok, akik közül legalább az egyik fél a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét.

Falusi csok

Ahogy a neve is mutatja, a Falusi csok a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) egy speciális fajtája, ami a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A Falusi csok esetében az igénylőkre ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a csok-ra, vagyis például bejegyzett élettársak (azonos neműek) ezt a támogatási formát sem igényelhetik, csak ha már megszűnt ez a fajta élettársi kapcsolatuk.

A Falusi csok külterületi lakás (tanya, birtokközpont) esetében bármilyen településen, vagy preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra és egyidejűleg bővítésre/korszerűsítésre, vagy mindkettőre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy akár egyszerre mindkettőre) fordítható. A fentiekből következik, hogy PUSZTÁN VÁSÁRLÁSRA NEM LEHET IGÉNYELNI A FALUSI CSOK-OT! Ez a rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat hozza helyzetbe, amelyek ára jellemzően nyomott, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy kényelmes, korszerű otthon váljon belőlük.

Újdonság az is, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható ez a fajta CSOK, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel (más néven Babaváró támogatás) remek lehetőség a gyermeket tervező pároknak, hiszen ha az igénylést követő öt évben gyermek születik, akkor a teljes futamidő alatt kamatmentes marad, a második és a harmadik gyermek megszületésekor pedig elengedik a fennálló tőketartozás egy részét vagy egészét. Babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetnek, közülük is csak azok, ahol a nő még nem töltötte be a 41. életévét. A Babaváró ráadásul szabadon felhasználható, vagyis ingatlanra, autóra vagy akár egy világ körüli útra is fordítható. 

Gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés

A július 1-jén vagy ezt követően született második gyermek után 1 millió forinttal csökkenthető a család meglévő jelzáloghitelének tőketartozása, míg a harmadik gyermek érkezését követően 4 millió forintot írnak jóvá. Ez jelentős pénzügyi előny, hiszen a 4 millió forint tőketartozás elengedése – ha végig fix a kamat és 10 év van még hátra a futamidőből – összességében csaknem 5 millió forint megtakarítást jelent amiatt, hogy nem kell megfizetni rá a hitelkamatot.

A tartozáselengedést a lakáscélú jelzáloghitel-szerződés adósa, továbbá annak házastársa vagy élettársa igényelheti az illetékes járási hivatalnál. Itt sem kikötés a házasság, sőt, egyedülállóként is megkapható.

A gyermek lehet az igénylőnek, illetve házastársának vagy élettársának vér szerinti gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetét követően, valamint az igénylő, illetve házastársa vagy élettársa által a támogatás iránti kérelem benyújtásának időpontját megelőzően örökbefogadott gyermek.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebben lehet CSOK támogatást igényelni

A Babaváró hitel igénylési feltételeinek egyszerűsítése mellett a CSOK támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény) feltételeit is könnyebb lesz a jövőben teljesíteni. Ha Angliában dolgozol sokkal egyszerűbb lesz megfelelni a támogatás feltételeinek....

Blogajánló
  • alapblog Áregyeztetés a csirkehús piacán

    Azzal vádolnak több nagy amerikai csirketenyésztőt, hogy összejátszottak az árak magasan tartásának céljából és árajánlatok adásánál folyamatosan egyeztettek. Ez nyilvánvalóan tiltott tevékenység, hiszen korlátozza a... The post Áregyeztetés a csirkehús piacán appeared first on alapblog.