Betöltés

Elszáll a nyugdíjkorhatár, de több nyugdíjunk lesz?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-15

Egy friss elemzés rendkívül erős megállapítást tett, eszerint olyan kemény helyzet elé állítja a társadalom öregedése a nyugdíjrendszert, hogy 2015 és 2050 között az OECD országokban átlagosan 8,4 évvel kellene növelni a nyugdíjkorhatárt a 65 éves korhatáron felül. Megnéztük egy kicsit mélyebben a kérdést és hogy mik lehetnek a válaszok. Az egyik ilyen, ha elkezdünk célzottan nyugdíjra takarékoskodni.

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

A társadalmunk öregszik és ez ellen nem nagyon lehet tenni. A szerzők azt nézték meg, hogy mire van szükség ahhoz, ha az időskori függőségi rátát stabilizálni akarják. A függőségi ráta azért nagyon fontos, mert megmutatja a nyugdíjas korúak és az aktív korban lévők egymáshoz viszonyított arányát.

Csak azért, hogy lássuk a probléma nagyságát, míg 1980-ban átlagosan 20 idős (65 év feletti) jutott 100 aktívra (20-64 év közöttire), addig 2015-ben már 28-ra nőtt ez a szám. A következő évtizedekben felgyorsul a reláció romlása, 2050-re 100 aktívra 53 időskorú fog jutni.

Az állami nyugdíjrendszer Magyarországon is nagyon érzékeny a társadalom öregedésére, hiszen az éppen dolgozók befizetéseiből fizetik ki az időskorúak nyugdíját. Minél több idős van arányaiban a dolgozókhoz képest, annál nehezebb lesz a rendszert fenntartani. Nem csoda, hogy az állami nyugdíj csökkentése nagyon is valóságos veszély, csak az a kérdés, hogy a mértéke mekkora lesz.

Az OECD elemzői azt próbálták bemutatni, hogy ha belenyúlnak kívülről a rendszerbe és a nyugdíjkorhatáron keresztül a nyugdíjasok és az aktívak arányát viszonylag stabilan tartják, akkor milyen beavatkozásra van szükség.

Az jött ki, hogy átlagosan az országokban 8,4 évvel kellene a kötelező nyugdíjkorhatárt emelni a 65 éves korhatár felett. Nézzünk néhány példát, és azt, hogy mi hol állunk a rendszerben:

 • Finnországban és Svédországban elegendő lenne 4,5 éves korhatáremelés is,
 • Magyarországon 7,5 év körüli korhatáremelés szükséges (az EU-átlagánál kisebbre),
 • Chilében, Mexikóban és Spanyolországban 11,5 éves növekedésre lenne szükség,
 • Dél-Koreában viszont olyan gyors a társadalom öregedése, hogy 15,5 évre.

Azért rögtön megjegyeznénk, hogy nagyon nehéz egy ilyen méretű korhatáremelést véghezvinni és vélhetően több intézkedés mixéből alakul majd ki a végső megoldás, ami viszont mindenképpen áldozatokat kíván. Gondoljunk csak bele, hogy ki menne bele egy olyan törvény elfogadásába és mekkora ellenállást váltana ki társadalmi szinten, ha 65 évről például 72-73 évre nőne a következő évtizedekben a nyugdíjkorhatár.

Van még néhány megoldás, de korlátozottak a lehetőségek. Ott van például a nyugdíjjárulékok szintjének emelése, a foglalkoztatottság emelése (különösen az idősebb korosztálynál és a nőknél), vagy éppen a költségvetési hiány felvállalása, amit általános adóbevételekből fedeznének.

Nagyon tanulságos megnézni a lengyel példát egy a szerzők által is hivatkozott jelentésben. Náluk egy olyan nyugdíjrendszer működik, ami a nyugdíjak szintjét automatikusan úgy változtatja meg, hogy a rendszer bevételei és kiadásai egyensúlyban legyenek. Az EU becslései szerint 2016 és 2056 között a helyettesítési ráta (kezdőnyugdíj az utolsó keresethez képest) náluk 40%-ponttal fog visszaesni. Tehát, nagyon is valóságos problémával nézünk szembe, ami szélsőséges esetben a korhatár drámai megemelését vagy a nyugdíjak drasztikus visszavágását vonja maga után.

Mindent egybevéve nem túl fényes a helyzet, és nincs annál jobb módszer, mint ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást és elkezdünk célzottan nyugdíjcélra megtakarítani. Számos államilag is támogatott módja van ennek, és akár már havi néhány ezer forinttal is el lehet kezdeni a takarékoskodást.

Az elkerülhetetlennek látszó nyugdíjcsökkenés negatív hatását ezzel tudjuk részben ellensúlyozni, és a legfontosabb, hogy eközben nagyrészt függetleníteni tudjuk magunkat az állami nyugdíjrendszer változásaitól.

Nézd meg kalkulátorunkkal, és megtetted az első lépést az időskori jövedelembiztonságod megteremtése érdekében!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

14 Hozzászólás

 1. Iván

  Drága Bankmonitor ! Arról miért nem ír, hogy mi lesz a 16 évig fizetett Évgyűrűk magánnyugdíj pénztári pénzemmel ???? 1996-2010 ig fizettem !!!!!

 2. kata

  Nem a saját jogon, munkával szerzett nyugdíjakat kellene piszkálni. Meg kellene nézni a járulékos nyugdíjakat, amelyek jogosultsága (mióta nem vagyunk paternista társadalom) elévült

 3. Kertész Judit

  Természetes dolog,hogy eljön az ember életébe a munka utáni pihenés vágya.Egy bizonyos idő után még a legegészségesebb ember is elfárad.A nyugdijért megdolgozott és számít rá,hogy élvezheti.Talán felülkéne vizsgálni,hogy a gyermekeket nevelő családoknak miért jár kettős támogatás.Egyik a családi pótlék,másik a személyijövedelem jóváirása.Mind a kettő a.befizetett adóból kerül kifizetésre illetve jóváirásra.Tehát összegezve,hol is van a hiányzó összeg a nyugdíjrendszerből?

 4. nyugdíjas

  Állandóan ez a nyugdíj para! Mintha egy végzet lenne. Arról,soha sehol nem olvasok,hogy mi lesz azzal a népcsoporttal,amelyik ész nélkül szaporodik,és akire évente sok száz milliárd megy el. Mert az a pénz valahogy nem számít. És mennyire hiába valóan,mutatja, az ez irányú sopánkodás minden fórumon. De ennek ellenére CSAK a nyugdíj a probléma! És csodálkoznak,hogy aki teheti,lepattan.

 5. gábor

  Talán ha a munkahelyeket nem verték volna szét és meglenne az hogy mindenki tud dolgozni akkor nem lenne nyugger gond.Sajnos az ember öregszik és romlik az egészsége akkor hogyan várhatják el az öltönyös sosem dolgozott ‘uriemberek az idöskori munkavégzést hazánkban.Éljen az orbanista rendszer kenyéren és vizen,basszak+ a felcsuti cigányvonatukat amit EU pénzböl épitettek.Na pusszantok mindenkit!

 6. Attila

  64 évesen 48 év munkaviszonnyal még mennyit kellene dolgoznom?
  Anyámat ápoltam 12 évig, valamint felneveltem 3 gyermeket!
  132000 Ft-tal mentem januárban nyugdíjba.
  Egy kérdésem lenne: MIT KELLENE MÉG CSINÁLNOM, HOGY NE ÚGY GONDOJANAK RÁM, HOGY TERHÉRE VAGYOK A TÁRSADALOMNAK!
  MELLESLEG A RÁM RÓTT KÖTELESSÉGEMNEK MINDÍG ELEGET TETTEM! / adó, tb, közteher, stb. /

 7. Petrovácz Zoltán

  Maximalizálni kellene a kifizethető nyugdíjakat az átlag kereset 2-2,5 szeresére. Nem lennének milliós nyugdíjak, kevésbé lenne terhelve a kassza és több embernek jutna normális nyugdíj. Lehet írogatni, hogy X.Y.-nak azért jár a magasabb nyugdíj, mert Ő ilyen-olyan beosztású, végzettségű. Azért volt aktív korában jóval magasabb a fizetése, mint egy alacsonyabb végzettségű, beosztású embernek és azért is fizetett magasabb összeget a kasszába. Mikor jönnek rá a döntéshozók, hogy a nyugdíjkasszának nem úgy kellene működnie mint a magánnyugdíj pénztáraknak, hogy ha többet fizetek be akkor többet is kapok. És igen könnyen beszélek, mert nem vagyok nyugdíjas, de ahogy most állnak a dolgok a korhatár emeléssel úgy nem is leszek.
  Üdvözlettel: Petrovácz Zoltán

 8. Deák S.

  Badarság ilyen pilóta játékban részt venni…

 9. Maci Laci

  A nyugdíjjárulékokat az utóbbi években a felénél is kevesebbre csökkentették.
  Tőlem aktív koromban 12%-t, a munkaadóimtól 44%-t, összesen 56%-t vontak le.
  Ma 20 % alatt van az elvont járulékok mértéke.
  Akkor van még kérdés?

  Mert arról is szólhatnánk, hogy nem mindegy, hogy a teljes foglalkoztatásnál 6,5 millió volt a járulékfizető tisztes bérrel.
  Míg ma 4 millió körüli, akiknek a fele minimál- vagy közmunkabéres.

 10. Citrom Gazsi

  Röhejes az egész! Az ingyenes “c….ny” ellátó rendszer miért nem szűnik meg? Miért azokat kell állandóan sanyargatni akik végig dolgozták az egész életüket? Ez kérem negatív diszkrimináció! Van egy réteg akinek semmi kötelezettsége sincs, csak haszonélvezője a rendszernek, be nem rak semmit, csak kivesz. Ez hogy lehetséges?

 11. Kiss Sándor

  Nem tudom, de a munkahelyi robotok után is kellene fizetni 1 pár % járulékot fizetni a nyugdíjalapba!!!

 12. Ktt

  …és aki visszamegy dolgozni, annak jár a gyes, gyed. És még sorolhatnám. 60 év felett a fizikai munka már nagyon sok…

 13. Bika

  Sehol nem látok egy olyan statisztikát, hogy mennyit nyugdíjat fizetünk azoknak, akik nem Magyarországon élnek, soha egy fillér adót és nyugdíjjárulékot nem fizettek be a kasszába és több százezres nagyságrendű nyugdíjra jogosultak a hazánkban.
  Sajnos ez bicskanyitogató amikor a szabolcsi településeken azt látjuk, hogy azok a magyar állampolgárok, akik itt élték le az életüket, itt dolgoztak 100-150 ezer Ft nyugdíjra jogosultak, míg azok, akik egy fillért sem fizettek a magyar államnak 300 ezer Ft körüli nyugdíjat kapnak. Mindezt úgy, hogy csak bejelentkeztek egy magyar címre és kettős állampolgárságot vettek fel. A nyugdíj kifizetésekor átjönnek a határon és várják a postást, mindezt úgy, hogy magyarul nem beszélnek és szlovák rendszámú autókkal járnak. Az egyszerűsítés kedvéért, most sorra nyitják a bankszámlákat az OTP-nél, hogy még át se kelljen jönni a nyugdíjért, hanem valamelyik ukrán bankfiókban fel tudják venni azt, ami jogilag megilleti őket. Kérdem én, milyen joggal? Egy ezer éves szocialista megállapodás alapján? Már régen el kellett volna törölni ezt a nevetséges megállapodást! Ukrajnában veszik azokat a hamis papírokat, ami alapján vezető beosztásban voltak valahol és sokat kerestek. Aki két lábbal jár a földön, azt mindenki tudja, hogy oda kint olyan szegénységben éltek az emberek, hogy enni sem volt mit, nemhogy olyan összegeket kapjanak fizetésül, mint amilyen papírokat bemutatnak.
  Hol van az a hatóság, aki azt vizsgálja, hogy egy 50 négyzetméteres házban hogy élhetnek 60-an, 70-en? Mert ennyien vannak bejelentve! És egyre többen jönnek! Viszik azt a pénzt, amit MI keresünk meg!

 14. Hegedűs Judit

  Én még nem vagyok nyugdíjas, de már 28 éve dolgozom és vonják tőlem a tb., nyugdíj, stb. stb.-t. legalább 5-6 féle adót, és ugyanígy a cégtől legalább 10 féle adót. Én is szeretném elvárni, hogy több éves munkaviszony után normális nyugdíjat kapjak, megszeretném élni, egy kicsit élvezni, és nem azt szeretném, hogy 70-72-73 stb. éves koromban minden nyüggel, bottal, vagy lélegeztető készülékkel munkába járjak, és netán a koporsót is munkahelyre rendeljék. csak ennyit! És netán több maradna a kasszába, ha nem lenne a nyugdíjak között is a nagy különbség a 30 valamennyi ezer és millióig terjedő nyugdíj kifizetésekkel. Na ezeket a több százezres, milliós nyugdíjakat megszüntetném.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.