Betöltés
loading

Évi 76 ezer forintot spóroltunk egy olvasónk bankszámlaköltségein

Egy olvasónk a segítségünket kérte egy új, olcsóbb bankszámla kiválasztásában. Megértettük kétségbeesését, a januárban kapott bankszámlaköltség-kimutatása alapján ugyanis éves költségei meghaladták a 150 ezer forintot. Ebből sikerült  lefaragnunk 76 ezer forintot, ehhez azonban a megfelelő bankszámla kiválasztása mellett bankolási szokásainak apró változtatására is szükség lesz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Egy olvasónk elküldte nekünk a januárban kapott éves bankszámlaköltség-összesítőjét, amely a 2019. augusztustól 2019. decemberig terjedő időszak valamennyi költségét tartalmazta. Az 5 hónapra összesen 63 ezer forintot számolt fel a bank, ez éves szinten 150 ezer forint költséget jelent.

Tételes bankszámlaköltség

Tételes bankszámlaköltsége egy átlagos ügyfélnek

Megvizsgálva a díjkimutatás egyes elemeit jól látható, hogy a költségekből közel 31 ezer forint olvasónk hitelkeretéhez kapcsolódik. Enélkül a díjak összege 31 826 forint – éves szinten 76 ezer forint -, melyet egy ingyenes bankszámla kiválasztásával teljes egészében megspóroltunk.

 

 

Egy átlagos felhasználó tételes banki költségei

Egy átlagos felhasználó tételes banki költségei

Bankkártyahasználat és készpénzfelvétel

A bankkártya éves tagsági díja 6 ezer forint. A bankszámlák többségéhez már kapcsolódik ennél jóval olcsóbb – akár díjmentes – bankkártya is, melyet lehet használni vásárlásra és készpénzfelvételre mind külföldön, mind belföldön. Már a bankkártya kiválasztásával spóroltunk 6 ezer forintot azzal, hogy egy olcsóbbra lecseréltük a meglévő plasztikot.

Olvasónk havonta 3-4 alkalommal vesz fel készpénzt, de egyik hónapban sem haladta meg a teljes összeg a 150 ezer forintot. Vagyis a havonta két darab, maximum 150 ezer forint összegű ingyenes készpénzfelvételbe beleférhetne olvasónk, ha változtatna kicsit szokásain.

Itt jött az igazi meglepetés: a költségekből ugyanis kiderült, ügyfelünk egyáltalán nem állította be ehhez a számlához a díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget. Vagyis egyetlen nyilatkozattal rengeteget spórolhat a jövőben.

Ha kicsit módosít olvasónk a szokásain – két részletben veszi fel a szükséges készpénzt – és lecseréli meglévő, drága bankkártyáját, akkor akár teljesen díjmentes lehet a kártyahasználata.

Fizetések, átutalások, csoportos beszedési megbízások

Olvasónk alapvetően jól kezeli az ilyen jellegű megbízásokat, hiszen átutalásait netbankon keresztül adja meg. Éppen ezért sokkaljuk a felszámított 1 000 forintos díjat havi 7 megbízásért. különösen azért, mert létezik már olyan, teljesen ingyenes bankszámla, amelynél díjmentesen lehet elektronikus csatornán keresztül – netbank, mobilalkalmazás – átutalni. Különösen meglepő ez a magas költség, ha a megnézzük a számlavezetési díjakat is.

Számlavezetési díj és a kapcsolódó szolgáltatások alapdíja

Ilyen magas átutalási költségekhez mi nagyon alacsony havi számlavezetési díjat vártuk. Havi 600 forint nem jelentős, de olyan alacsonynak sem neveznénk. Pláne, ha azt látjuk, hogy a kapcsolódó netbanki,  mobilalkalmazási szolgáltatásnak is van havi fix díja. Ilyen jelentős havi jóváírás mellett – 400 ezer forint – ennél jóval olcsóbb alapdíjú bankszámlákat is találhatunk.

Az SMS szolgáltatás díja sem alacsony – 36 forint üzenetenként -, érdemes lehet kérnie olvasónknak, hogy mobilalkalmazáson keresztül kapja a jövőben a banktól a biztonsági üzeneteket. Jellemzően ez olcsóbb a különböző pénzintézeteknél, mint az SMS értesítés.

Megoldási javaslatok, lehetőségek

Megnéztük a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával, hogy olvasónknak milyen lehetőségei vannak attól függően, hogy miként használná bankszámláját a jövőben.

1. A legolcsóbb bankszámla új számlahasználati szokásokkal: Olvasónk például a CIB ECO számla választásával teljesen ingyenessé teheti bankszámláját, azaz évi 76 ezer forintot spórolhatunk neki. Ehhez természetesen a szokásain is változtatni kell, illetve az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatot is meg kell adnia.

A bankváltás pedig ma már nem olyan bonyolult folyamat. Egy nyilatkozat kitöltését követően az új bank valamennyi állandó átutalási megbízásunk, csoportos beszedésünk beállítja. Emellett értesíti a közüzemi-szolgáltatókat, egyéb érintetteket a bankszámlaszám megváltozásáról. Régi bankunk pedig a számlazárást követően átutalja az ott megmaradt egyenleget.

2. A legolcsóbb bankszámla a jelenlegi számlahasználati szokásokkal: Megnéztük azt is, hogy a jelenlegi bankolási szokásai mellett milyen ajánlatok vannak – ha nem szeretne változtatni -, és azt találtuk, hogy még így is spórolhatna 60 ezer forintot olvasónk egy bankváltással.

A legkedvezőbb bankszámla-ajánlatok különböző bankolási szokások esetén

A legkedvezőbb bankszámla-ajánlatok különböző bankolási szokások esetén

3. A legolcsóbb bankszámla a jelenlegi banknál új számlahasználati szokások mellett: Olvasónknak azonban több kapcsolódó szolgáltatása – lakáshitel, folyószámlahitel –  is van jelenlegi pénzintézeténél, melyet nem olyan egyszerű átvinni egy új bankba. Ezért megnéztük azt is, hogy a jelenlegi bankjánál hogyan járhatna a legjobban. Találtunk olyan csomag, amelynek választásával akár 40 ezer forintot is spórolhat. Ráadásul nem kell új számlát nyitni – elég csomagot váltani -, így számlaszáma is megmaradna.

Ugyanakkor érdemes meglévő lakáshitelét is átnéznie olvasónknak a jelenlegi helyzetben – igen alacsony kamatkörnyezet-, elképzelhető, hogy a bankváltás mellett egy hitelkiváltással még többet spórolhat.

Mire használható a felszabadult 76 ezer forint? 

Az életszínvonal változtatása nélkül – pusztán azzal, hogy olvasónk odafigyelt a bankszámlájára – akár 76 ezer forintot is spórolhat.

1. Ebből megvásárolható a jövő évi karácsonyi ajándék, vagy el lehet utazni egy wellness hétvégére. Emellett számos más formája is lehet a pénz felhasználásának.

2. Néhány év alatt megszüntethető a díjkimutatáson szereplő másik költségforrás is, a folyószámlahitel. Olvasónk havonta átlagosan 300 ezer forintot használ ki hitelkeretéből. 3-4 év alatt ez teljesen feltölthető, ezzel újabb 75 ezer forint megspórolható évente. Ráadásul a havi kiadásai évről évre csökkennének, a hitelkeret egyre kisebb kihasználtsága miatt.

3. Indítható egy havi 6 500 forintos  nyugdíj-megtakarítás is, amellyel fel lehet készülni az idős korra. Ráadásul az éves befizetések után 20% állami támogatás is kapható adójóváírás formájában.

Bankszámla kalkulátor
Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Díjakat emel a Revolut!

A Revolut emailben értesítette az ügyfeleit arról, hogy hamarosan megemeli a díjakat bizonyos tranzakciókra vonatkozóan. A döntés hátterére magyarázatot adhat a turizmus jelentős visszaesése, amely az elmúlt hónapokban világszerte tapasztalható...

6 szempont, ami alapján érdemes bankszámlát választani

Napjainkban a mindennapi élet szerves részévé vált a bankszámla. A legtöbben oda kapjuk a fizetésünket és onnan intézzük a vásárlásainkat, egyéb kiadásainkat. Sokan azonban a bank, a számla kiválasztásánál nem...

Blogajánló
  • alapblog NEM veszek aranyat

    A blogon többször elhangzott már, hogy az arany jó befektetés lehet az előttünk álló időszakban, hiszen negatív reálkamatok mellett sikeres időszaka szokott következni. Jelentős pozíciónk... The post NEM veszek aranyat appeared first on alapblog.