Ez a befektetés még most is garantáltan 10%-ot hoz a konyhára!

2017. 06. 21. szerző: bankmonitor.hu

Nagy dilemmát okozhat a megfelelő befektetés kiválasztása jelenleg, hiszen az alacsony kamatok mellett azzal szembesülsz, hogy a pénzed vásárlóértékét sem tudod megőrizni. Annak ellenére, hogy a befektetési lehetőségek sokat szűkültek az elmúlt időszakban, a pénzügyi céljaidtól függően most is találhatsz jó ajánlatokat. Ha nem vállalnál nagyobb kockázatot, akkor 0,11-3,8%-os hozamra számíthatsz, ugyanakkor lehetőség van rizikó nélkül is 10% fölötti hozamot elérni, ha konkrétan tudod, hogy lakáscéllal fektetnél be.

Kockázatmentes befektetés, ami 10% fölött hoz

A lekötött betétből már nagyon sokan kiábrándultak, ugyanakkor a betétek alternatívájaként számon tartott pénzpiaci alapoktól sem lehet sok jót várni a közeljövőben (a megszűnő tőkevédelem, új piaci szabályzás miatt). Úgy számolhatsz, hogy a betétekkel és pénzpiaci alapokkal alig 0% fölötti ütemben gyarapodik a pénzed. Ez gyakorlatilag arra sem elegendő, hogy a pénzed vásárlóértékét megőrizd, hiszen az idei évre 2,6%-os inflációt becsül a jegybank.

Jelenleg a lakossági állampapír képes betölteni azt az űrt, amit a megszokott megtakarítási formák hagytak maguk után. A nagylelkű kamatoknak hála kockázatvállalás nélkül ötször nagyobb kamatot zsebelhetsz be a bankbetétnél, még egy rövid futamidejű lakossági állampapírral is. Ugyanakkor, ha a hosszabb futamidejű, akár 5 éves lakossági állampapírok felé mozdulsz el, a hozamod 3,8%-ra is feltornászhatod.

A kötvényalapok sokak emlékezetében a kétszámjegyű hozamok miatt vésődtek be, ám mára ebből már semmi sem látszik. A rövid futamidejű kötvények közül szemezgető alapok az elmúlt egy évben a lakossági állampapírt is alulteljesítve mindösszesen 1,65%-ot hoztak. Ha nagyobb kockázatot vállaltál, egy hosszabb kötvényalappal 4,46%-ot is kereshettél egy év alatt. Azonban most nem ajánlatos kötvényalapba fektetni, mert a közeljövőben hozamemelkedés várható, ami miatt a kötvényalapokkal veszteségekbe is könnyen belefuthatsz.

A 7%-os egy éves hozammal jócskán a kötvényalapok előtt járnak az abszolút hozamú alapok, viszont azt szem előtt kell tartanod, hogy ezek már jelentős kockázatot is hordozhatnak magunkban. Ugyanakkor, ha a kevésbé kockázatos alapokat ragadjuk ki, az elérhető hozam még akkor is 4,22%-os volt az elmúlt egy évben.

Jelenleg a lakástakarék az egyedüli megtakarítási forma, amivel kockázatvállalás nélkül, garantáltan 10%-ot is meghaladó hozamot tudsz elérni. Tulajdonképpen az állami támogatás adja a konstrukció legfőbb előnyét, aminek köszönhetően minden befizetésed után 30%-ot írnak jóvá (évente max. 72 ezer forint). Az egyedüli megkötés, hogy a megtakarított összeget valamilyen lakáscélra kell fordítani, azonban még ez is viszonylag tág mozgásteret jelent számodra (gyakorlatilag bármilyen lakásvásárlási, felújítási, korszerűsítési vagy hitelkiváltási cél).

Állami ingyenpénz a lakáscéljaidra

A lakástakarék abban különbözik az előzőekben felsorolt befektetésektől, hogy ez elsősorban havi rendszerességű megtakarítást teszi lehetővé. Tehát a lakástakarék nem egy már meglévő nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésére alkalmas, hanem ha az állami támogatást kihasználva tennél félre a lakáscélra. Havi 5 ezer forinttól már elindíthatod a szerződést, viszont 20 ezer forintos befizetésnél eléred az állami támogatás évi 72 ezer forintos maximumát.

Hozam (EBKM) szempontjából a legrövidebb, 4 éves lakástakarékkal jársz a legjobban, így az átlagos hozamod 11,06%-os lehet. Ezt egy olyan befektetéssel érhetted volna el jelenleg, ahol már fel kell vállalnod azt a kockázatot, hogy a befektetésed értéke akár negatív irányban is változhat 20-30%-ot.

Ugyanakkor általánosságban elmondható a lakástakarékról, hogy minél hosszabb szerződést kötsz, annál kisebb lesz a megtakarítással elérhető hozam, viszont annál nagyobb lesz a lakáscélra fordítható összeg és a felvehető hitel. Ugyanakkor az összegyűjthető összeget feljebb lehet tornászni, mert lehetőséged van újabb szerződést kötni a közeli hozzátartozód részére.

Azt is vedd figyelembe, hogy a lakástakaréknál sem mindegy hogyan döntesz, még adott futamidőn belül is érdemes figyelni a hozamra (az eltérő számlanyitási díj, és a hónapokban számolt futamidő sokszor különbözik). A következő kalkulátorral viszont könnyen rákereshetsz a legjobb ajánlatokra!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Havi X Ft befizetés
Y év-en keresztül

(lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
ebből állami támogatás
% éves hozam (EBKM)
 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.04.27.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -0,52% 5,77% 5,14% 8,22% 1
  OTP Supra Alap 6,11% 8,30% 4,93% 16,19% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,80% 4,78% 5,16% 8,07% 3
  OTP Fundman Alap 5,51% 7,72% n.a. 5,69% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,53% 3,16% 4,23% 5,50% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 3,93% 14,92% 9,85% 7,07% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -2,34% 0,25% 3,71% 4,10% 7
  OTP Trend Alap 10,41% 8,51% 15,12% 13,60% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Heti termés: minden célra más lakástakarék jó?

2018. 05. 20.

Mennyi CSOK-kal kalkulálhatsz, adott célra melyik lakástakarék a legjobb, és hogyan férhetsz hozzá az egyes megtakarításokhoz. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten, és most összefoglaljuk a lényeget! Használd hitelkalkulátorunk az...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.