Betöltés

Ez a befektetés még most is garantáltan 10%-ot hoz a konyhára!

szerző: Bankmonitor
2017-06-21

Nagy dilemmát okozhat a megfelelő befektetés kiválasztása jelenleg, hiszen az alacsony kamatok mellett azzal szembesülsz, hogy a pénzed vásárlóértékét sem tudod megőrizni. Annak ellenére, hogy a befektetési lehetőségek sokat szűkültek az elmúlt időszakban, a pénzügyi céljaidtól függően most is találhatsz jó ajánlatokat. Ha nem vállalnál nagyobb kockázatot, akkor 0,11-3,8%-os hozamra számíthatsz, ugyanakkor lehetőség van rizikó nélkül is 10% fölötti hozamot elérni, ha konkrétan tudod, hogy lakáscéllal fektetnél be.

Kockázatmentes befektetés, ami 10% fölött hoz

A lekötött betétből már nagyon sokan kiábrándultak, ugyanakkor a betétek alternatívájaként számon tartott pénzpiaci alapoktól sem lehet sok jót várni a közeljövőben (a megszűnő tőkevédelem, új piaci szabályzás miatt). Úgy számolhatsz, hogy a betétekkel és pénzpiaci alapokkal alig 0% fölötti ütemben gyarapodik a pénzed. Ez gyakorlatilag arra sem elegendő, hogy a pénzed vásárlóértékét megőrizd, hiszen az idei évre 2,6%-os inflációt becsül a jegybank.

Jelenleg a lakossági állampapír képes betölteni azt az űrt, amit a megszokott megtakarítási formák hagytak maguk után. A nagylelkű kamatoknak hála kockázatvállalás nélkül ötször nagyobb kamatot zsebelhetsz be a bankbetétnél, még egy rövid futamidejű lakossági állampapírral is. Ugyanakkor, ha a hosszabb futamidejű, akár 5 éves lakossági állampapírok felé mozdulsz el, a hozamod 3,8%-ra is feltornászhatod.

A kötvényalapok sokak emlékezetében a kétszámjegyű hozamok miatt vésődtek be, ám mára ebből már semmi sem látszik. A rövid futamidejű kötvények közül szemezgető alapok az elmúlt egy évben a lakossági állampapírt is alulteljesítve mindösszesen 1,65%-ot hoztak. Ha nagyobb kockázatot vállaltál, egy hosszabb kötvényalappal 4,46%-ot is kereshettél egy év alatt. Azonban most nem ajánlatos kötvényalapba fektetni, mert a közeljövőben hozamemelkedés várható, ami miatt a kötvényalapokkal veszteségekbe is könnyen belefuthatsz.

A 7%-os egy éves hozammal jócskán a kötvényalapok előtt járnak az abszolút hozamú alapok, viszont azt szem előtt kell tartanod, hogy ezek már jelentős kockázatot is hordozhatnak magunkban. Ugyanakkor, ha a kevésbé kockázatos alapokat ragadjuk ki, az elérhető hozam még akkor is 4,22%-os volt az elmúlt egy évben.

Jelenleg a lakástakarék az egyedüli megtakarítási forma, amivel kockázatvállalás nélkül, garantáltan 10%-ot is meghaladó hozamot tudsz elérni. Tulajdonképpen az állami támogatás adja a konstrukció legfőbb előnyét, aminek köszönhetően minden befizetésed után 30%-ot írnak jóvá (évente max. 72 ezer forint). Az egyedüli megkötés, hogy a megtakarított összeget valamilyen lakáscélra kell fordítani, azonban még ez is viszonylag tág mozgásteret jelent számodra (gyakorlatilag bármilyen lakásvásárlási, felújítási, korszerűsítési vagy hitelkiváltási cél).

Állami ingyenpénz a lakáscéljaidra

A lakástakarék abban különbözik az előzőekben felsorolt befektetésektől, hogy ez elsősorban havi rendszerességű megtakarítást teszi lehetővé. Tehát a lakástakarék nem egy már meglévő nagyobb összegű megtakarítás elhelyezésére alkalmas, hanem ha az állami támogatást kihasználva tennél félre a lakáscélra. Havi 5 ezer forinttól már elindíthatod a szerződést, viszont 20 ezer forintos befizetésnél eléred az állami támogatás évi 72 ezer forintos maximumát.

Hozam (EBKM) szempontjából a legrövidebb, 4 éves lakástakarékkal jársz a legjobban, így az átlagos hozamod 11,06%-os lehet. Ezt egy olyan befektetéssel érhetted volna el jelenleg, ahol már fel kell vállalnod azt a kockázatot, hogy a befektetésed értéke akár negatív irányban is változhat 20-30%-ot.

Ugyanakkor általánosságban elmondható a lakástakarékról, hogy minél hosszabb szerződést kötsz, annál kisebb lesz a megtakarítással elérhető hozam, viszont annál nagyobb lesz a lakáscélra fordítható összeg és a felvehető hitel. Ugyanakkor az összegyűjthető összeget feljebb lehet tornászni, mert lehetőséged van újabb szerződést kötni a közeli hozzátartozód részére.

Azt is vedd figyelembe, hogy a lakástakaréknál sem mindegy hogyan döntesz, még adott futamidőn belül is érdemes figyelni a hozamra (az eltérő számlanyitási díj, és a hónapokban számolt futamidő sokszor különbözik). A következő kalkulátorral viszont könnyen rákereshetsz a legjobb ajánlatokra!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Mekkora hitel érhető el lakástakarékkal?

Megvizsgáltuk, melyik lakástakaréknál mennyi hitelt mekkora költséggel kaphatsz. Tudtad, hogy 4 éves LTP mellé akár 1,9 millió Ft lakáshitelt is kaphatsz már 4,48%-os THM-mel? És nem csalás, nem ámítás, a...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.